Kommunbudget blev fullmäktiges långbänk
Nyheter I några timmar debatterades kommunens programbudget för nästa år som avgjordes efter två voteringar där tre olika förslag till budget avgjordes.
Kommunens ekonomichefen Jörgen Hansson presenterade kort programbudgeten.
– Det har varit ett tufft arbete för budgetberedningen. Vi har haft ett antal förutsättningar. Vi har fått minskade intäkter från staten. Vi har politiska ambitioner och investeringar som ska göras under de närmaste åren. Vi har fler barn och äldre. Den gruppen som ska försörja 18 – 64 år minskar i förhållanden till yngre och äldre målgrupper. Nu bedömer SKL att den klingar av helt och vi ser också det att den vänder uppåt när det gäller arbetslösheten. Vi har hört en del varsel i dagarna. Om vi tittar på arbetsmarknadskonjunkturen och nu bedömmer SKL att det blir en normal konjunktur för 2020 och 2021. Vi har jobbat med en befolkning på över 14 000 personer fram till år 2025. Vi ska inte förbygga oss, utan vi tar det stegvis. På åldersintervallet ser man att spannet 1 -. 5 åringar är det relativt stabilt, men ökar sakta 2020 och 2021. 7 – 15 åringar blir högre nästa år, och klingar av 2020 och 2021. När vi tittar på den äldre gruppen är det framför allt 70-åringar ökar. Inom äldreomsorgen kommer vi att se en ökning de närmaste åren. Skatten höjs 30 öre och utdebitering är 21,49 kronor under nästkommande år. 20,80 kronor är snittet i Sverige och vi ligger lite över. Vissa kommuner drar ner det väldigt. Mellan 20 – 25 höjer skatten varje år av 290 kommunen. Intäkter och kostnader måste luta sig övertid i bibehållen takt. Det löser inte alla problem under ett år, berättar Jörgen Hansson.
– Finansiella mål motsvarar 15 miljoner betalar vi investeringar med. Varje krona vi får in här så sänker vi lånekronan. Det är viktigt att vi kan bidra hela kommunen. Vi gör det vi ska, men inte mer, då detta ska gå till investeringarna i kommunen. Vi har tagit ett beslut att investera över 300 miljoner nästa period och vi behöver ett resultatmål, 200 miljoner i skuld just nu och en liten ökning så ändras förhållanden. Soliditeten har varit tydligt med att vi sänker målet och vi sätter ett golv, vi investerar så mycket. Det är hög soliditet. Risken i budgeten är att låneskulden ökar och vi måste bli proffs på att se över lånen. Låneskulden innebär att vi blir duktiga på att se över räntan. Nya fasta kostnader får vi att ta hänsyn på och de andra stora är bristen på personal, där heltid kan hjälpa till. Det är några utmaningar och risker vi ser. Om vi tittar på skatter och statsbidrag är de olika delen av kakan där vi kan konstatera att vi har 18 miljoner mer än förra året. Vi klarar 15 miljoner. Vi har lite bättre resultatbudget än vad vi hade i juni månad, avslutar Jörgen Hansson.
– Vi kommer aldrig bli överens så länge du Kenth pratar om besparing och vi pratar om effektivisering. Sen kan jag hålla med dig, Kenth, att jag lyfter på ögonbrynen hur nämnderna hanterar effektivisering. Vi måste bli effektiva för att klara välfärden. Egentligen är vi inte så långt ifrån varandra. Men vi kommer alltid till ett vägskäl. Vi pratar mycket internt i kommunen, men vad är vårt jobb när vi sitter i fullmäktige? De här besluten ska gagna våra invånare. Pengar löser inte alla problem. Jag tror inte att pengar löser vårt skolbetyg, utan det är en av de viktigaste punkterna. Gör vi detta till en pengafråga? Nä, vi ska fokusera på rätt saker, tycker jag. Vi bygger nog ihjäl oss, vi måste klara oss mellan befintliga ramar. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag, säger Ulf Abrahamsson (C).
– Det utmålas lite väl gröna skogar här. Vi har lagt ett eget budgetförslag. Vi har gjort prioriteringar på fler ställen. Det ska ligga ett effektiviseringskrav och nu går regionen ut med att höja skatten. Vi har oförändrad skattesats, säger Jan-Olof Svedberg (SD).
– Nästa gång använd lite mer tid hur vi ska finansiera detta, Kenth. Det har varit skattehöjningar hela tiden och jag lovar dig att kommer det statliga bidraget kommer vi sätta oss ner och fördela dom, säger Gert Jonsson (M).
– Det tillhör god ton att lyssna på andra, och den här retoriken har vi hört tidigare. Vi har dock inte sagt nej till de statliga bidragen som kommer. Ni har klarat hem era budgetar för det har varit en (S)-ledd regering. Vad gör (M), jo de går ut och säger att de ska göra skattesänkningar, och det kommer vi aldrig vara överens om. (M) vill höja skatten på regionnivå. Effektivisering eller besparing kan vi också diskutera. Du tycker det byggs för mycket och ska behålla de lokaler vi har, säger Roger Ödebrink (S).
– Vi tycker att investeringstakten varit väldigt hög och vi har varit tydliga med detta. Det slår mot driften och där är det ingen diskussion. Budgeten 2019 är sämre, men det är den budgeten som är en förlängning av 2018;s års budget. Det är som man sa tidigare att ökad bemanning inom äldreomsorgen och man är också överens om skolan. Vår budget är en stark budget. Vad tycker man om Jupiter egentligen? Vi tycker att demensverksamheten är viktig. Det hade varit bra att höra några kommentarer om detta. När det gäller föreningslivet, oavsett om det är kulturskolan eller idrottsanläggningar, ska det vara tillgängligt och billigt för våra barn och unga, säger Kenth Williamsson (S).
– En budget handlar om att bara finansera allt. När jag tittar på (S) budget, så ser jag låtsaspengar och ni har gissat på investeringarna. Att du gör mycket jämförelse, och i slutändan håller det inte inte, säger Thomas Axelsson (KD).
– Jag tycker vi här ska syssla och prata med vad vi gör här i kommunen. Det är vi som ska finansiera kommunen. De statliga bidragen är riktade insatser och vissa är lite mer förutsägbara. Ska ni ta åt er äran? Det blir väldigt märkligt. Ni i (S) gör ju ändå en skattehöjning i kommunen. Vi har en stor befolkningsökning och vi måste se till att vi kan gå ner i barngrupperna i förskolan, säger Jenny Larsen (KD).
– Det blir lite intressant när barn- och utbildningsnämndens ordförande står och säger att man inte är intresserad av statliga bidrag. Att vi då på något sätt inte har med det i vår budget och verksamhet blir ju konstigt. Vi har varit beroende om de statliga pengarna. Jag har full respekt för andra tankar, men att gå upp och säga att vi inte är beroende av pengarna är mycket märkligt, säger Roger Ödebrink (S).
– Vi har fantastiska föreningsmänniskor både inom idrott och kultur. Det är väldigt positivt och något vi ska vara väldigt stolta över. Villkoren behöver inte vara sämre och att man anslår mindre andel. Avgifter påverkar mycket och när det gäller ungdomsverksamhet är det väldigt viktigt att vi sänker avgifterna, säger Kenth Williamsson (S).
– Jag sitter här och funderar och min räknedosa fungerar inte som allas andra. Skattetrycket som ligger idag motsvarar inte våra invånares förväntningar. Därför är det så att vi måste öka förtroendet till vart våra skattepengar används till, säger Jan-Olof Svedberg (SD).
– Valet 2018 är bakom oss och vi vet hur den politiska ledningen ser ut här kommunen. Den här mandatperioden sitter (S) i tydlig opposition och det är något som vi får ta med oss att jobba på till nästa val. Vi som sitter här inne är representanter för alla kommunens invånare. Vi i (S) kommer att jobba stenhårt för att få ut information om att bo, leva och verka i Vaggeryds kommun. Hur vi vill se på framtiden i kommunen. Det är också det vi deklarera här i talarstolen. Jag yrkar bifall till (S) budgetförslag. Verksamheten är målet och pengarna medlet, men när man lyssnar på den politiska ledningen är det annorlunda här i kommunen, säger Carina Ödebrink (S).
Votering om vilken budget som ska jämställas med femklöverns förslag blev 14 ja-röster (S) mot sex nej (SD) och 21 ledamöter avstod vilket gjorde att beslutet blev att (S)-förslaget ska vara motförslaget till femklöverns programbudget istället för (SD);s programbudget.
Votering om (S) eller femklöverns programbudget blev 21 ja, 14 nej och sex (SD) avstod att rösta.
Femklöverns programbudget klubbades således igenom efter långbänk i fullmäktige och votering…