Nyheter

Kommundirektören informerade om virusläget

Nyheter "Brist på sjuksköterskor och tecken på att psykisk ohälsa ökar samtidigt som smittspridningen inte varit så kraftig som man befarat och planeringshorisonten är längre än vad man tidigare befarat..." Det informerade kommundirektören Annika Hedvall om när kommunfullmäktigesammanträdet öppnade under eftermiddagen i Skillingehus

Annika Hedvall informerade om coronaläget och svarade på fullmäktigeledamöternas frågor

Annika Hedvall, kommundirektör, informerade i eftermiddags de 23 kommunfullmäktigeledamöter om coronaläget i kommunen.

– Ni fick en beskrivning gällande hur vi jobbar vid senaste fullmäktigesammanträdet. Idag ger jag en lägesbild och hur vårt arbete fortskrider och vilka utmaningar vi har just nu. Vi fortsätter att strikt följa Folkhälsomyndighetens rekommendation. Vi ska minska smittspridning och vi ska upprätthålla samhällsviktiga funktioner. Vi ska platta till kurvan, smittspridningen är inte så kraftig som man hade befarat, vilket är mycket positivt, vår sjukvård klarar detta med tanke på det, men det innebär då ett längre tidsperspektiv. Vi kommer att vidtaga åtgärder under en längre tid. Vår planeringshorisont är lång och det är en utmaning. Vi ska upprätthålla de rekommendationer som vi ger till våra medborgare. Vi kan se vissa tendenser att slappna av men vi uppmanar att hålla ut. Vi följer allmänna råd och det handlar om utglesning av arbetsplatser och det ser väldigt olika ut. Vi har fler som jobbar hemifrån och vi glesar ut våra arbetsplatsers gemensamma utrymmen.

– Vi har smitta inom vår äldreomsorg och det ställer större krav på personalbemanning och utrustning. Det har varit en angelägen fråga för hela landet när det gäller skyddsutrustning. Det går åt mycket skyddsutrustning när vi har smitta i vår verksamhet. Vi ska klara oss en lång tid. Vi har jobbat mycket med information och vad är det man ska använda och hur säkerställer vi att vi använder rätt utrustning vid rätt tillfälle. Vi har en stor utmaning i att personalbemanning, framför allt sjuksköterskor, vi ska klara en personalförsörjning även över sommaren. Vi jobbar med att hitta former och vi försöker att tänka långsiktig.

– Inom skolan är det mycket funderingar kring skolavslutningar. 50 personer gäller och skolavslutningar får anpassas. Det kan se olika ut. Vi vill göra skolavslutning för de som slutar nian och de som tar studenten. Vi följer alla regler som gäller och att det blir bra för våra elever. Vår fjärrundervisning på Fenix går bra, men ju längre tid det går blir det en utmaning behöver vissa elever extra stöd för att eleverna ska kunna klara skolan med godkända betyg. Vi jobbar mycket med stöd till näringslivet. Vi har gått ut med värdebevis till våra medarbetare. Vi jobbar också med att hjälpa till med hyran och avgifter. Enkäter om vad näringslivet behöver hjälp med har vi skickat ut. Likadant om det finns någon personal inom näringslivet som kan tänka sig att jobba hos oss under en tid. Att stötta och hjälpa utsatta grupper som inte ska vistas ute i samhället med inköp av mat och apoteksbesök. Man behöver även samtalsstöd vilket vi märker ju längre tiden går. Psykisk ohälsa ser vi mer av allteftersom tiden går. Det kan vara elever som inte är i skolan, företagare som har dålig lönsamhet, ensamma människor som inte kan träffas, man kanske är permitterad. Det är en viktig fråga för oss som vi jobbar mycket med. Vi har en stab som jobbar med uppdrag av krisledningsgruppen med fokus på att ge stöd till socialförvaltningen, klara bemanning och utrusning, samt ge människor stöd, berättar Annika Hedvall.

Roger Ödebrink (S) undrar om medborgarförslaget angående skollunch snabbas på.

– Vi kan inte hantera det medborgarförslaget i juni utan den kommer 5 maj i kommunstyrelsen istället, svarar Annika Hedvall.

Elizabeth Orelana Bravo (V) frågar om det finns någon beredskap för dem som inte har hemtjänst och blir sjuka.

– Vi vet inte vem som är smittad, så vi vet inte hur många som är smittade och är hemma, enbart de som bor inom våra boende. Vi gör ingenting om vi inte får vetskap om att någon är sjuk. Är man sjuk får man uppsöka sjukvård. Om man behöver hjälp och stöd får vi gå in med stödinsatser på samma sätt som man behöver hemtjänst.

Camilla Olsson (KD) undrar över lunch till gymnasieeleverna på Fenix.

– Alla våra gymnasieelever får lunch om man har föranmält, svarar Annika Hedvall.

Taggar

Dela


Lämna ett svar