Nyheter

Kommundirektören kommenterar utlämning av allmänna handlingar

Nyheter ”Med anledning av flera artiklar vill jag ge min bild av hur allmänna handlingar lämnats ut, på begäran av media”. Läs Annika Hedvalls kommentar här

Det inleddes med att media hörde av sig via telefon till kanslichefen och begärde ut samtliga mail mellan Thomas Axelsson och en kommuninvånare under en given tidsperiod. Media önskade få vara anonym.

Eftersom det handlar om ett stort antal mail och vi inte fått en liknande förfrågan tidigare rådgjorde vi med jurist. Möjligheten fanns att ta ut mailen på egen hand och skicka till media, men av respekt för Thomas Axelsson valde vi att ta ut mailen tillsammans med honom. Därför bokades en tid den 22 mars då jag och kanslichefen tillsammans med Thomas Axelsson flyttade över mail från Thomas vaggeryd.se-adress till ett usb-minne. Thomas var med under hela mötet så något beslagtagande av dator skedde absolut inte. Med vid mötet var även Jan-Erik Aronsson. Jag beklagar att man upplever att det var dålig stämning vid mötet, då ambitionen var att flytta över mailen på ett så respektfullt sätt som möjligt och med full insyn av Thomas Axelsson. 

Efter mötet fick Thomas Axelsson flera dagar på sig att gå igenom mailen och undanta dem han tyckte var privata, vilket också gjordes. Parallellt gjorde kanslichef och undertecknad en sekretessprövning, vilket vi är skyldiga att göra, innan allmän handling lämnas ut. Efter att vi undantagit de mail Thomas Axelsson önskade lämnades den 27 mars usb-stickan till den media som begärt handlingarna. Materialet finns därefter inte sparat någonstans och det är heller ingen annan som tagit del av det.

Jag vill alltid ha bra relationer, en god dialog och att varje fråga ska hanteras på ett så bra och professionellt sätt som möjligt. Så också i detta fallet. Jag finns alltid tillgänglig för att svara på ytterligare frågor.

Annika Hedvall
Kommundirektör
Vaggeryds kommun

Annika Hedvall, kommundirektör Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


5 reaktioner på Kommundirektören kommenterar utlämning av allmänna handlingar

Verkar ju gediget hanterat men saknar vilka möjligheter som ges till överprövande av ert beslut om icke utlämnat material. Det framgår inte av artikeln. Om ni inte har kvar vad ni lämnat ut tillsammans med ett formellt diariefört beslut om vad och varför ni undanhållit visa mail eller delar av mail. Hur ska ska den som begärt ut handlingarna kunna överpröva ert beslut hos förvaltningsrätten om det som undanhållits?

Ett vanligt sätt är att lämna ut allt men maskera de delar som man inte vill lämna ut vilket kan vara all text i ett Mail (vilket förvaltningsrätten inte brukar acceptera). Samt motivera maskeringen i beslutsdokumentet.

Det gäller formellt sett även det som ansetts privat.

Allt måste ju redovisas så den som begärt ut handlingarna förstår vilka delar som undantagets.

Efter utlämnandet så är materialet offentlig handling som ska diarieföras tillsammans med beslutet, fritt tillgängligt för vem som helst.

Därför är det, precis som Kenth skriver, irrelevant hur kommunstyrelsens ordförande fick tillgång till det juridiskt sett, även om det naturligtvis vore intressant att veta.

Man anar ju två falanger här, som är större än bara oppositionen och majoriteten, som plaskar omkring i den kommunala ankdammen.

Irrelevant är också att det är någon från media begärt ut handlingarna, speciellt om vederbörande ville vara anonym.

Märkligt att Kenth inte svarar på frågan. Börjar prata om något annat. Precis som alla politiker gör.

Vägrar man svara på en väldigt konkret fråga, så vet man att det är något som inte stämmer.

Nej. Det är feluppfattat. Media begär ut handlingar och begär att vara anonyma. Förvaltningen följer kommunallagen efter att ha rådgjort med jurist. Därefter lämnas mail ut som är offentliga enligt offentlighetsprincipen. Oppositionen spekulerar hej vilt.

Media har begärt ut. Ok. Men då kvarstår frågan, har media överlämnat detta till Gert? Eller har Gert också begärt ut handlingarna. Svårt att förstå sammanhanget. Invänder som sagt inte på utlämnande av handlingar, utan hur handlingar hamnat hos Gert.

Om jag nu har förstått rätt! Media begär ut handlingar anonymt. För att sedan lämna dessa till Gert för att publicera och läsa upp dem. Spännande med ett nytt nyhetsankare.

Kommentarsfunktionen är stängd