Nyheter

S-debatt om idrottsplatserna

Nyheter Insändaren från (S) om idrottsplatser och föreningslivet. "Kommunen bör ta över driften"

Vaggeryds kommuns vision och värdegrund – en stor dröm eller ett gediget förbättringsarbete. En del i visionen lyder: ”En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse”.

En beskrivning som passar perfekt in på våra idrottsföreningar. Idrottsföreningarna har en viktig del i samhället, där de ger barn, unga och vuxna platser att mötas och växa. Kommunens barn och unga får, genom idrottsföreningarna, ett sammanhang och en gemenskap.

Fotbollen har varit en viktig faktor för integrationen när det gäller bland annat de ensamkommande flyktingar som kom till kommunen under 2015 och framåt. En kommun i rörelse, där barn och unga får tillgång till idrott, bidrar också till en förbättrad folkhälsa genom minskat stillasittande och en känsla av sammanhang. Vaggeryds Kommun är präglat av ett rikt föreningsliv med ett tiotal olika idrotter representerade – alla med likartade utmaningar.

Bland de största samlingsplatserna i Vaggeryds kommun tillhör Vaggeryds IP och Movalla IP, där WIK och SIS huserar. På idrottsplatserna bedrivs aktiviteter för barn i sexårsåldern fram till vuxen ålder med fotboll, ishockey och bandy som huvudattraktioner. Ett stort ideellt engagemang hos både idrottsutövare, föräldrar och ledare har varit en förutsättning för att idrottsplatserna skall överleva.

Vaggeryds och Movalla IP ägs av kommunen, men underhållet står idrottsplatsföreningarna för – vilket kräver mycket tid och energi från frivilliga ledare och föräldrar. När ungdomslagen saknar omklädningsrum får man byta om hemma – om inte föreningen själva hittar medel för att renovera lokalerna.

Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun anser att det är kommunens ansvar att skapa förutsättningar för dessa föreningar att bedriva sin verksamhet. Kommunen bör därför ta över driften av idrottsplatserna – med tekniska nämnden som ansvarig för personal- och lokalförsörjning. Genom att ta ansvar för kommunens idrottsplatser, skapar man förutsättning för platser i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet – där ledare och föräldrar i föreningarna kan fokusera på det de brinner mest för: Ungdomarna och idrotten.

Tommy Ottosson, gruppledare Kultur- och fritidsnämnden (S)
Nexhat Shabani, kommunstyrelsen ledamot (S)
Johan Gunnarsson, ordförande SSU Vaggeryd.

Taggar

Dela


5 reaktioner på S-debatt om idrottsplatserna

Linnea, du visar en mycket förlegad kunskap om golfen. Golfklubbarna i Sverige hade förra året 484000 aktiva medlemmar. Det gör den till Sveriges tredje största sport efter fotboll och ridsport. Det är med andra ord en folksport.
Jag håller fullständigt med om att ungdomarna ska prioriteras, det är väl investerade resurser.
Men, att huvudmannaskapet för idrottsplatserna hamnar hos dem som använder dem tror jag är bästa lösningen. Både för kommunen och föreningarna. Om du läser vad jag skrivit så tycker jag att kommunen ska fortsätta att vara finansiär. Jag tror WIK och SIS skulle få mycket mer för de pengar som idag läggs av skattebetalarna av den enkla anledning att de är direkt påverkade av resultatet. Det är att ta ansvar!

Jan-Erik, jag tror du blandar vad som är bra med det du upplever som anställd.
Jag tror att det alla får mest ut av är om kommunen garantererar en summa pengar till dessa anläggningar, därefter sköter klubbarna detta efter bästa förmåga. På sikt bör anläggningarna ägas av respektive förening.
Jag är helt övertygad om att vi skulle se fina anläggningar, skötta efter den nivå man vill och behöver ha för sin verksamhet. -Det skulle ge SIS och WIK en unik möjlighet att utveckla sin verksamhet.
Skulle man gå på ert eller för den delen S förslag, så följer snart Götaströms Gk, Attila, NTO, VSOK, Grönelund, Bratteborgs Ryttarsällskap, Vaggeryd/Skillingaryds Ryttarsällskap, Travsällskapet bara för att nämna några,, med krav på att kommunen ska sköta anläggningarna. På det viset tar vi bort allt ansvar för sin verksamhet från dessa föreningarna, vi kommunaliserar och socialiserar. Det är HELT fel väg!
– Vi måste våga kräva ansvar och engagemang från dem som kallar sig ideella!
Jag är ordförande i Hooks GK, kommunens största förening i antal medlemmar(1388 medlemmar, varav 158 är juniorer eller yngre). Vi tar hand om och betalar för vår drift, det bör alla andra också göra.
Skattepengar ska gå till våra skolor, våran äldreomsorg och den vård som invånarna behöver. Förslaget skulle undergräva den Svenska modellen med föreningsdriven verksamhet. Det vore katastrof i det långa loppet…. och vad i kommunens skol, vård och omsorgsverksamhet vill du ta bort för att skapa ekonomisk förutsättning för att kommunen ska kunna driva dessa anläggningar? Är det lärare, sköterskor eller undersköterskor?
Mats Oskarsson, Ordf i Hooks GK

Ojdå. ska du jämföra de välbeställdas golfbanor med alla annan idrottsverksamhet. Inte sjutton klipper ni i styrelsen gräset på Hook. Du snackar ansvar. Men du agerar tvärtom. Ansvar tar man när kompetenta personal sköter anläggningar, klipper gräs, spolar is, reparerar småskavanker. Med andra ord, förvaltar materiella tillgångar. Saknas det skattepengar så är det bättre att sänka ROT-och RUTbidraget på riksnivå och skicka ner pengarna till ungdomsidrotten

Vi sverigedemokrater hade 900,000 i vår budget för 2019, för att föreningarna skulle kunna börja åtgärda byggnaderna som under så många år har förfallit. Vidare har vi till kommunstyrelsen möte nu på onsdag lämnat in följande skrivelse

När man ser tillbaka de senaste åren har två styrelser avgått, detta har ställt stor oreda i organisationen främst de anställda och även för tjänstemän i kommunen. Därför anser vi att den nuvarande driftsformen med förenings drift är förlegad och inte kan säkras långsiktig

En stor anledning till vårt ställningstagande är att nuvarande organisationer (VIP o MIP) inte arbetat med systematiskt arbetsmiljöarbete. På anläggningarna finns sammanlagt sex anställda, detta och deras tankar och åsikter, detta är finns inget av i materialet. Detta är MYCKET anmärkningsvärt, då nuvarande styrelser har fått ge syn.
Då det systematiska arbetsmiljö och att se till att personal trivs och mår bra på sina arbetsplatser, finns högt på dagordningen inom alla förvaltningar i kommunen är skrämmande att detta har kunnat fortgå på en kommunal ägd anläggning.

Detta med ekonomi är också en viktig faktor, den har inte sköts på bästa sätt då kommunen vid ett flertal gånger fått avskriva uppkomna minusresultat.

Det alternativ som är långsiktigt, och säkra den långsiktiga driften av anläggningarna. Det är att de övergå i Kommunal drift.

Föreningsdrift WIK och SIS ser vi häller inte som ett långsiktig lösning

Ett alternativ som skulle vara bra enligt vår syn är och även långsiktigt är Entreprenad , men att de anställda driver anläggningarna MIP o VIP gemensamt som ett kooperativ förening med bidrag från kommunen om intresse finns. Då de anställda kan sina inläsningar och är de som har det stora kunnandet och föreningarna. Detta alternativ skulle även öppna upp öka samarbetet med övriga föreningar så som Götaströms Golfklubben. Detta alternativ har varit uppe i olika sammanhang, vad det gäller förskolor.

I dessa alternativ förutsätter vi att skötsel och underhåll av fastigheter hamnar där de hör hemma, nämligen i kommunens fastighetsförvaltning

Jan-Erik Aronsson

Gruppledare
Sverigedemokraterna i Vaggeryds Kommun

Det är ju bara det att ditt parti, SD, inte har samma uppfattning och rak linje när ni ska rösta. Då använder ni roulett- spel. Det kan bli tvärtom

Lämna ett svar