Nyheter

Kommunen backar på bullret

Nyheter Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade igår, dock oeniga, om att gå på tjänstemännens linje och ändra tillbaka bullerkravet 40 dB (A) i vindbruksplanen.

(S) med Kent Williamsson förespråkar förslag 3A som närmast det förslag de vill ha som tilltänkt vindkraftsområden  [1/2]

Femklövern önskar förslag 1A där över 10 000 hektar kan vara möjligt för vindkraftsbygge  [2/2]

Vindbruksplanen har vindbruksgruppen, där varje parti är representerade, jobbat med i några år. I kommunens översiktsplan står det att kommunen ska hjälpa till att bidra till förnyelsebar energi. Vindbruksplanen har varit ute på samråd och vänts fram och tillbaka hos våra politiker.

Länsstyrelsen tog fram pekpinnen till kommunen i våras och menade på att det inte ska vara 35 utan 40 dB (A) vid val av plats för vindkraftverk och bullret får inte överskridas vid bostäders fasader, som är rättspraxis. I juni blev således vindbruksplanen med ändringen till 35 dB (A) återremitterad då kartorna inte stämde överens med ett lägre krav på ljudet vid fasaden. Orsaken till sänkning till 35 dB (A) var dels oro för att de allt högre vindkraftverken sett till landskapsbilden skulle bli mycket dominerande samt dels i att de bullerberäkningsmetoder som används idag eventuellt inte är lämpliga för de högre vindkraftverk som finns idag.

Igår hade kommunstyrelsens arbetsutskott uppe frågan och beslutet blev enligt femklöverns vilja. Enligt tjänstemannaskrivelse från kanslienheten ska politiken gå efter Länsstyrelsens rättspraxis, som är 40 dB (A).

– Vi ville konsekvensutreda det här och femklövern förespråkar ett förslag som innefattar 10 000 hektar. Vi har här pekat ut var i kommunen det är lämpligt med potentiellt vindkraftsområde. Det kommunala vetot kan vi ändå använda när ansökan kommer in, men någonstans måste vi säga att det är lämpligt ställe att ansöka på, menar Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande, som är överens med sina femklöversledamöter i arbetsutskottet.

Socialdemokraterna med Kenth Williamsson i arbetsutskottet är inte helt överens med kommunalrådet i frågan och medger att de har andra åsikter och haft med 35 dB (A) kravet i tidigare beslut och handlingar men håller med att om att man inte ändrade kartskissen när decibeländringen gjordes, därför blev det fel skisser.

– Från vår sida visar skisserna avstånd från bebyggelse och på vissa ställen klarar man avstånden för bullret, påpekar Kenth Williamsson (S).

– Rättspraxis 40 db gäller i all prövning vilket Länsstyrelsen påpekat för oss. Det är ändå en miljöprövning och i vår översiktsplan säger vi 40 dB (A). Om vi har 35 dB (A) så är blir det bara 780 hektar över som är intressant för vindkraftsbyggarna. Vad är det kommunen vill? Vi ska vara med och hjälpa till med förnyelsebar energi och då måste vi även kunna erbjuda lämpliga områden. Därefter kan ansökan komma in för etablering, menar Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

– Områden vi har visat upp här ser man hur det drabbar enskilda fastighetsägare. Man ser bara ett avstånd och inom fyra år kanske vi har vindkraftverk som är på 330 meter och då förändras situationen igen, menar Kenth Williamsson (S).

Tjänstemännens förslag till kommunens politiker gick igenom för beslut. Splittringar finns i partierna, vilket har synts i kommunstyrelsen dit vindbruksplanen planeras att komma upp på nästkommande sammanträde. När kommunstyrelsen har enats om en utställningshandling ska den ut på nytt samråd och då blir det en ny vända till bland annat Länsstyrelsen. Eftersom det var en oenig kommunstyrelse sist, är nog inte sista ordet sagt ännu och vinbruksplanen läggs troligen i långbänk.

Taggar

Dela


7 reaktioner på Kommunen backar på bullret

När man läser detta blir man bestört. Kommunen ska inte skylla på att Länsstyrelsen ger en pekpinne. Länsstyrelsen har inget med att göra hur kommunen författar sin vindbruksplan. Att påstå att man måste ge mark till förnybart är rent patetiskt. Varför inte diskutera plats, att ha fossilfri, stabil, planerbara SMR – småskalig modulär reaktor. Troligtvis skulle en enda småskalig modulär reaktor tillföra den el man kan anse, kommunen bidra med. Värna om miljö, boende och natur. Våga vägra vindkraft!

– Som läkare ser jag decibelvärdena som medicinskt befogade gränsvärden. Jag jämför med gränsvärdena för toxiska föroreningar i industrin? Om man säger att ”den här giftkoncentrationen förkortar visserligen livet på folk, men om vi skulle sätta gränsvärdet där det blir medicinskt ofarligt kan ju den planerade industrin inte byggas, så därför tillåter vi lite giftighet”, så skulle man kunna karikera.?
– De 40 decibel det är tal om är dessutom inte det totala bullret utan bara den delen som finns kvar efter att man filtrerat bort vissa frekvenser, kallat dB(A). Alltså bullrar det värre än 40 decibel. Detta illustrerade en akustikexpert tydligt i ett radioinslag. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=6802780
– Även om det ”bara” skulle varit 40 decibel totalt så är det ungefär som en tyst diskmaskin låter. Ni som förordar att vi på landet skall utsättas för sådant – kan ni tänka er att ha diskmaskinen körande i sovrummet när ni skall sova? Trodde väl inte det! Men så blir det för oss om vi vill sova med fönstret öppet. Dessutom lär det enligt dem som upplevt det vara så att det lågfrekventa buller som INTE kommer med i dB(A)-mätningarna – det bullret går rakt igenom väggarna.
– Varför är Länsstyrelsen så påträngande om detta? Rimligen därför att de själva skulle hamna i dålig dager om de försöker köra över kommunens vindbruksplan. Jag misstänker att de bara är rädda om sitt eget skinn.
– BayWa-problemet hänger samman med bullret så jag upprepar: Varför skulle BayWa få bygga hos oss sådant som av miljöskyddsskäl är förbjudet i lag hemma hos dem själva? Varför skall de få dumpa sitt elände över oss här istället? Är smålänningar mindre värda?

Kommunens politiker!
Er uppgift är att avgöra frågan om framtida markanvändning.

Frågan om prövning av enskilda verk ska avgöras av miljöprövningsdelegationen i Östergötland.

Tjänstemännens och Länsstyrelsens babbel om sitt rättspraxis på 40db härrör sig ifrån Boverkets vindkraftsbok ifrån 2009.
Med mätningar som då är ännu äldre som grund.
Verken var då ca 65 m till navet, idag söker det Tyska Multinationella företaget BayWa.re tillstånd om verk som är 165m till navet, och 220m totalhöjd med samma regelverk…… Jag har sagt det 1000 gånger och kommer väl att få säga det 1000tals gånger till, för ingen verkar höra det jag säger.
Det är inte vindkraften det är fel på, det är regelverket som inte hängt med i utvecklingen.

Ken Frick

Jag förstår inte varför man backar på denna punkt efter att tjänstemännen har gjort sina uttalanden. Vem bestämmer i kommunen. Länstyrelsen, tjänstemännen eller våra valda politiker?
Eller jag förstår varför man ändrat sig. Man insåg att man kommer att få på tafsen om man framhärdar att man som politiker representerar sina medborgare, även de som bor på landsbygden. Länsstyrelsen kommer att huta åt dem. Därför backade man.
Inte en tanke på att vi är en landsbygdskommun och att folk hoppas kunna bo kvar där.
Om vi inte ställer krav som tex 35 db hur skall då tillverkare någonsin förbättra sina vindkraftverk?
Visa på en enda vindkraftpark där de boende runt omkring är nöjda med parken eller oljudet från den.
Låt oss hoppas att kommunfullmäktige står fast vid tidigare beslut om 35 db. Och så kan länsstyrelsen orea bäst dom vill.
I vår kommun bestämmer våra politiker, inte tjänstemännen på länstyrelsen eller i kommunen.
Lasse Olsson
Ekesås

Lämna ett svar