Nyheter

Kommunen kan anmäla posten för brott mot terränglagen

Nyheter Sedan en tid tillbaka har tekniska kontoret haft kontakt med Postnord, där utdelningen av post förstör den allmänna platsmarken och bryter mot terränglagen på ett flertal platser.

Att dela ut post med cykel är inte längre aktuellt och postbilarna blir större. Arkivbild

Det har inkommit klagomål gällande sönderkörd mark där Postnord delar ut brev, tidningar och reklam.

Efter påstötningen från kommunen, utryckte sig Postnord om att lådsamlingar ska göras och att de boende utmed gatan ska få hämta posten på ett centralt placerad ställe. Tekniska kontoret, i sin tur, har haft kontakt med polismyndigheten samt med miljö- och byggförvaltningen för att se över möjligheterna för att göra lådsamlingar på Östra Allégatan, Verkstadsgatan i Skillingaryd samt de nybyggda fastigheterna vid Vintergatan i Vaggeryd. Vid tekniska nämndens senaste sammanträde diskuterades frågan, som nu vänds tillbaka till Postnord.

– Enligt post- och telelagen är Postnord lagligt bunden att dela ut post. Vi kan inte ta över ett ansvar, så de får själva komma överens med de boende att anordna lådsamlingar. Vi sköter vår del där det gäller att se till att terränglagen samt den allmänna platsmarken sköts på rätt sätt, berättar Jerry Karlsson (L), som också säger att de kommer förvarna Postnord om att polisanmälan kommer att göras om inte terrängkörningen upphör.

Tekniska kontoret kan hjälpa till i ärendet när det gäller att anvisa mark för lådinsamlingarna samt hänvisa fastighetsägarna till att bilda samfällighetsföreningar för att sätta upp och sköta dessa lådsamlingar.

Taggar

Dela


15 reaktioner på Kommunen kan anmäla posten för brott mot terränglagen

Fattar inte vad ni klagar på detta.
Läser man så blir det mest spår av bilarna när det är vinter/snö ute, hur lätt är det för bilarna då att se var vägen går när det inte är plogat?
Morgontidningen kommer långt innan någon ansvarig för plogning av vägarna är ute och hur lätt är de för dessa att se var vägen är. Varför sätter man postlådorna då vid huset och inte längre ut mot själva vägen så slipper post/tidning och reklambilarna köra på gång/cykelbanan?
Ni som klagar sätt er själva i bilen och släpa på post, tidningar och reklam till många kunder och kör på själva vägen utan att köra på gång/cykelbanan hoppa ur bilen och gå till varenda postlåda så får vi se hur lång tid det tar för er. De som jobbar som utdelade har en viss tid på sig på sina distrikt när de jobbar.

Det är inte bara posten, både direktreklam och boende och besökare till visa områden är också skyldiga. Inte så svårt att se om man bara väljer att ta en promenad i Skillingaryd. Man väljer både som villaägare och besökare att parkera på gräsmattorna.

Att köra ett motorfordon på gång- och cykelbana utgör brott mot 2 kapitlet 2 § och 3 kap 6 § Trafikförordingen. Enligt 14 kapitlet 3 § straffas detta med penningböter.
Problemet är väl inte bara på Östra Allégatan där det är ”terräng”. Posten kör även på trottoaren i övriga Skillingaryd och Polisen blundar…
Som statlig myndighet bör man definitivt föregå med gott exempel och följa lagar och förordningar och inte tvinga sina anställda att bryta mot lagen med snäva arbetstider som kräver bilkörning på ett lagvidrigt sätt (trottoarer och terräng)!
Dags att Posten börjar följa trafikreglerna (börja cykla igen?) eller ska vi ha lådsamlingar i hela Skillingaryd (Sverige)?

Henrik Persson börja att köra post och tidningar- då undrar jag vad du tycker om du inte har tidning får du väl brev.

Förstår inte vad du menar med ovanstående…
Jag kan väl vara tydlig med att jag har en vän som är brevbärare så därför tror jag mig veta vad brevbärarna själva vill…
De är inte speciellt intresserade av att bryta trafikregler.
Tycker du det är okej att postbilen kör på cykel- och gångvägen längs med Åkersvägen i Skillingaryd?

Henrik, då har du en brevlåda som de ska till. Jag rycker du ska tänka på dem som ska till den i stället för kommunen, men ska vi hämta posten och breven på postkontoret blir det långt för Skillingaryd.

Sila mygg och svälja elefanterna, vilken sandlåda

Detta betalar jag kommunalskatt för, världen har många problem och detta orkar man bry sig.om.

Herregud!

Vad kostar det att bredda cykel och gångbanan 0,5 meter. Varför inte hjälpa till med utdelning tekniska nämnden, det är väl vi boende som bekostar vägar och gator i kommunen?

Vad ger egentligen Postnord rätt att köra bil på gång- och cykelvägar? Borde inte lagen sätta stopp redan där? Detsamma gäller direktreklam som också kör runt med bil på dessa. Dröjer väl inte länge innan det händer en olycka.

En brant gata i Skillingaryd gjordes trottoarkanten så hög så den gick inte att cykla över då posten klagade så svarade ett kommunalråd att det är otidsenligt att cykla
När det sedan blev bil så är det lika illa borde väl gå att komma överens om hur det ska vara i stället för att polisanmäla
Folk har ju rätt att få sin post och de som dela ut har rätt till en bra arbetssituation
Det klingar vår kommun som den är

Kommunen borde väl planera så att det går att få sin post
Lådsamlingar kan vara bra men det kan vara problem när snön kommer och det ska skottas
Postbilen måste kunna komma till lådorna smidigt och trafiksäkert
Inte så kul att köra in över en cykel gångväg och backa ut i trafiken flera gånger

Det kanske inte är bara posten som kör där, kan ju finnas andra också, men så långt är det inte tänkt kanske.

På vårt område kör de ut reklam med vänsterstyrd bil och kör vänstertrafik
Och undan går det i gatukorsningarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *