Nyheter

Kommunen kommenterar köttupphandlingen

Nyheter Det blev häftiga reaktioner på att kommunen byter ut Häradsköp som leverantör av nötkött

Arkivbild

Som vi berättade tidigare i veckan så förlorade Häradsköp sitt kontrakt som leverantör av ekologiskt nötkött till Vaggeryds kommun. Nu kommenterar kommunen det hela.

Varför byter ni leverantör?

– Vi lever under lagen om offentlig upphandling, säger Annika Hedvall som är kommundirektör. Lagen är strikt och det är svårt, näst intill omöjligt, att skriva upphandlingen med kriterier som begränsar möjligheten till att lägga anbud, menar Annika Hedvall.

Finns det andra skäl till bytet?

– Nej, enligt Annika Hedvall som tillägger att kommunen har varit mycket nöjda med Häradsköp och beklagar att ekonomiska skäl är så styrande som de är i lagtexten.

– Vaggeryds kommun delar upp sina livsmedelsupphandlingar, säger Annika Hedvall och förklarar att syftet är att man genom att upphandla små volymer av varje livsmedel så har små och lokala företag möjlighet att lämna anbud. I detta fallet föll det på priset då Dackekött lågt drygt 75000 kronor lägre än Häradsköp.

Borde man inte gynna företag inom kommunen?

– Jo, det kan man tycka, menar Annika Hedvall men då måste lagen ändras och det ska då göras i riksdagen. Kommunen vill gynna lokala företag men det finns samtidigt en paradox. Förutom att kommunen vill ha starka företag, så vill man dessutom se att dessa kan konkurrera på andra marknader i andra kommuner. Att då utestänga företag från andra kommuner blir lite konstigt, menar Annika Hedvall.

Ni vet vad ni har, men vet ni vad ni får?

– Det är sant och vi är som sagt mycket nöjda, säger Annika Hedvall och fortsätter med att de naturligtvis inte vet vad de får men att de gjort grundliga undersökningar om företaget och taget nödvändiga referenser.

Hur rimligt är det med ökade transporter, mitt i klimatdebatten?

– Det är naturligtvis ett problem, menar Annika Hedvall men genom att upphandla mindre volymer begränsas transporterna. Men det är lagen om offentlig upphandling som styr över hur man kan formulera sig och vi sökte med ljus och lykta efter möjligheter att få ännu tydligare kriterier, men det gick inte avslutar Annika Hedvall.

Taggar

Dela


12 reaktioner på Kommunen kommenterar köttupphandlingen

Man blir mörkrädd om vad Annika Hedvall skriver om offentlig upphandling. Det är du som beställare som ställer vilka krav du skall ha med i upphandlingen. Sedan sätter du dom olika kriterier i en poängsättning där kommunen själv tycker är viktigaste kriteriet. Om man nu hade valt att sätta miljön som kriterie ett och inte priset så hade det inte varit några problem. Som sagt det Kommunen som väljer?

Så klart att jag köper mitt kött där!!!! De är de bästa köttet. Jag rekommenderar att Ni som inte har testat , köp ,åk hem och laga och Ni kommer att känna STOR skillnad . Lycka till!

Kommunen glömmer bort att kolla vad man får för pengarna detta styr inte lagen om upphandling av bedrövligt

Visst hade det varit kul om Häradsköps kött kunde vara lite mer tillgängligt i hela kommunen?
Då kunde vi alla få del av närproducerat!
Att det skulle kosta mer än det vanliga ica/hemköp/netto köttet är klart, men det är det säkerligen värt.
Varför inte en lokalbutik i en del av fd COOP lokaler? Tillsammans med andra lokala leverantörer av mat.
Gärna med ett annat bolag bredvid…

”genom att upphandla mindre volymer begränsas transporterna” Hur då? Är det inte samma transportsträcka? Eller menas det att det blir mindre kött serverat och mer lokalproducerade grönsaker…

offentlig upphandling genom mat är jättesvår att reda i.
lättare när det handlar om bygga,material eller tjänster.

Lagen om offentlig upphandling ställer nog till det mer än gynnar kommunen. Vi får ändå vara lite nöjda att det inte blev dansk, tysk eller polskt kött. Men visst borde det gå att få in en klausul om att köttet ska vara så närproducerat som möjligt.

Med tanke på priset kan köttet mycket väl vara polskt, baltiskt eller danskt…. 🙄

Intressant att det tycks vara omöjligt, då det verkar som andra kommuner i Sverige klarar av att lösa denna typ av upphandling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *