Kommunen slutar bekämpa sjögull
Nyheter Kommunen har under en tid genom ett pilotprojekt försökt att bekämpa sjögull i Hokasjön. Men nu lägger man ner det projektet.
Massiva bestånd av sjögull kan täcka stora delar av en sjö eller ett vattendrag. Det kan påverka genom att försvåra för bad, fiske och båttrafik. Livet under ytan kan även påverkas negativt, då det blir minimalt med solljus i vattnet.
Vill att flera kommuner samverkar
Under 2021 och 2022 har Vaggeryds kommun genom tekniska kontoret genomfört ett pilotprojekt med att bekämpa arten i Hokasjön. Men nu slutar man med det. Istället ska man lägga
ekonomiska och personella resurser på att bekämpa andra invasiva arter som finns upptagna på EU:s lista över arter som kommunen är skyldig att bekämpa.
– Hokasjön börjar i Jönköpings kommun och de jobbar inte med det. Tekniska kontoret har dessutom tolkat det som att sjögull inte finns med på EU:s lista, därför kommer det inte heller finnas medel att bekämpa den med, säger kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (m).
Men man var inte överens under kommunstyrelsens möte. Bland annat så ville KD att projektet skulle fortsätta.
– Vi tycker man ska fortsätta bekämpningen, man kan ju inte bara sluta med det. Dessutom hänvisar man till EU:s lista, men det finns faktiskt något som heter miljöbalken och där finns sjögull med. Vi tycker att det vore rimligt att man följer den, säger oppositionsrådet Thomas Axelsson (kd).
Risk för spridning
Annakarin Slunge (s) och hennes parti röstade med KD.
– Vi får försöka jobba tillsammans med Jönköpings kommun och länsstyrelsen för att komma till en lösning. Men just det här projektet är avslutat, säger hon.
Samtliga är dock överens om att flera kommuner måste samverka i bekämpningen av sjögull, annars är det inte lönt menar de.
– Vi måste förr eller senare fortsätta bekämpa sjögullet, för risken är att det sprids hela vägen till Lagans sjösystem, säger Thomas Axelsson.
Trist om Jönköpings kommun inte vill samarbeta så som de självklart borde. Det är ganska meningslöst att jobba hårt i ena änden av sjön men strunta i den andra. Sedan undrar jag vilka andra invasiva arter kommunen tänker bekämpa?