Kommunen styrs främst av män i 60-årsåldern
Nyheter En genomgång av kommunens nämnder och styrelser visar på skev representation
När vi undersökte hur det ser i kommunens nämnder och styrelser visar det sig att det är en markant skillnad mot kommunen som helhet. Vi granskade ordinarie ledamöter i kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnden, socialnämnden, kultur- och fritidsnämnden, miljö- och byggnämnden samt tekniska nämnden.
I samtliga nämnder finns det 54 ordinarie platser och de innehas av 37 män och 17 kvinnor vilket innebär 69% män och 31% kvinnor. Medelåldern är 57 år, 59 år för männen och 55 år för kvinnorna. Andelen uppdrag som innehas av någon under 50 år är 18 stycken av de 54 totalt, vilket motsvarar 33%.
Könsfördelningen ser ut så här:
- Kommunstyrelsen har tio män och tre kvinnor med en medelålder på 60 år
- Barn- och utbildningsnämnden består av åtta män och tre kvinnor med en medelålder på drygt 48 år
- Socialnämnden har fem män och sex kvinnor med en medelålder på knappt 60 år
- Kultur- och fritidsnämnden består av fyra män och tre kvinnor med en medelålder på drygt 60 år
- Miljö- och byggnämnden har sju män och ingen kvinna och medelåldern är drygt 48 år
- Tekniska nämnden består av tre män och två kvinnor med en medelålder på drygt 45 år
Om man jämför med kommunen i sin helhet (2017 års siffror) så bor det knappt 51% män med en medelålder på drygt 40 år och 49% kvinnor med en medelålder på knappt 42 år.
Det är en vanlig förekommande diskussion, inom i stort sett samtliga partier, om svårigheten att rekrytera nya unga förmågor till politiken. Det ställs höga krav på den som väljer att engagera sig politiskt i form av tid för att förbereda sig inför möten i fullmäktige, nämnder, gruppmöten och partiaktiviteter. Möten som företrädesvis hålls eftermiddagar, kvällar och helger.
Frågan som partierna har att knäcka är hur det politiska arbetet kan utvecklas och förändras för att passa in i den tid vi lever i.
går det att få fram andelen % i varje nämnd? det vore trevligt att se! även ersättarna.