Nyheter

Kommunens invånare bland de lägst skuldsatta i länet

Nyheter För första gången någonsin är kommuninvånarnas sammanlagda skuld hos Kronofogden över 100 miljoner kronor. Trots det är man procentuellt sett bland de lägst skuldsatta i Jönköpings län.

Genrebild. Foto: Pixabay

Den totala skulden för de invånare som hamnat hos Kronofogden är på närmare 101,5 miljoner kronor och ifjol ökade den med närmare 12,5 miljoner kronor. Vid årsskiftet var det 359 personer som hade skulder hos Kronofogden, 115 kvinnor och 244 män. Totalt var det en ökning med elva personer jämfört med 2021.

Många faktorer kan påverka

Vad ökningen beror på är svårt att säga. Vi försökte komma i komma i kontakt med någon på Kronofogden för att ta reda på lite fakta. Men enligt dem så är någon geografisk analys ännu inte klar.
– Det är många faktorer som påverkar människors privatekonomi. Det kan handla om yttre omständigheter, att det händer något i livet, som att man blir sjuk, skiljer sig eller blir arbetslös. Det kan också handla om att man har ett företag som går i konkurs, okunskap eller misstag, säger myndighetens presstjänst.

3,16 procent av Vaggeryds kommuns vuxna invånare är enligt Kronofogdens statistik skuldsatta. Bara tre kommuner i länet är mindre skuldsatta än Vaggeryds kommun, vilket får ses som positivt.

Antalet med skulder sjunker i länet

152 personer i kommunen har löneutmätning, det vill säga att en del av lönen varje månad går till Kronofogden.
– Om skuldsättningen i stort kan vi se att fler påverkas av prisökningar. De som redan innan levt med små ekonomiska marginaler har det ännu tuffare nu.

Sett över hela Jönköpings län är den totala skulden 2,5 miljarder och 3,31 procent av den vuxna befolkningen är skuldsatta. Men antalet personer med skulder har sedan 2010 sjunkit.

Nedan följer en lista på de kommuner i länet som har högst andel procent av den vuxna befolkningen som är skuldsatta.

Nässjö, 4,37 procent
Gislaved, 4,13
Sävsjö, 4,09
Eksjö, 4,06
Tranås, 3,96
Gnosjö, 3,9
Aneby, 3,67
Vetlanda, 3,46
Värnamo, 3,24
Vaggeryd, 3,16
Mullsjö, 3,11
Jönköping, 2,76
Habo, 1,83

Taggar

Dela


2 reaktioner på Kommunens invånare bland de lägst skuldsatta i länet

Hej,
Samling hos Kronofogden kan inte vara undvek.. man har dåligt tid, det är något som kan påverka livet och hamnar hos Kronofogden.
Jag är med!
Hamnade där – hur? Först företaget jag jobbade hos gick i konkurs, sedan covid, arbetslös över tio månader, men räntan, hyra, avgifter, mat, kläder och underhåll allt i 3275 kronor i veckan. Det är inte att jag inte sökt jobb, det var covid-19-tider! Just nu får jag utmätning varje månad.
Den värsta är att man får utmätning att betala sina skulder, och efter 2/3 månader får man digital avi och post med inkassokrav med samma skuld skickad till kronofogden (som man redan betalar) plus ränta.
Sant man kan inte betala att kronofogden redan drar pengar från konto. Sedan skulden går tillbaka till kronofogden plus ränta, kronofogden plussar ränta, och sätts att dra pengar från konto. Och de försätter så fram och tillbaka.
Om man försöker att söka skuldsanering hela tiden – svar är nej. Man har rätt att ha två månader fri hos Kronofogden, man aldrig får!
De svarar att du ska sälja allt vad du har för att leva.
Så .. det är inte min frustration, det är vad vi alla många vill säga och och bara 0,5 procent av ni som vågar att säga! Kronofogden kan titta på och se hur ma ndör medan de får pengar.
Ha det roligt… eller nej.. ta som det kommer.

Kronfogden behandlar inte alla seriöst! Tänker på en händelse som jag råkade utför det var att jag hade kvitto om betalningen till denne personen men han hävdade att han inte fick pengar kollade på banken om det var draget från mitt konto det var betalt. Jag hade kopia sen kom det ett brev för indrivning och jag ringde kronofogden och förklarade att jag hade kvitto de svarade att jag ska betala en taxa på 175 kronor det skulle väl han betala som påstod att jag inte betalade inte jag kronofogden kommer alltid åt småfolket de skulle egna sig att komma åt de stora hajarna istället som roffar åt sig miljoner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *