Nyheter

Kommunens mammor äldst i länet

Nyheter Enligt statistik som försäkringsbolaget Dina försäkringar sammanställt så är Vaggeryds förstagångsföderskor 29,91 år i genomsnitt. Det är äldst i Jönköpings län – men två år från att hamna på landets topplista.

Genrebild. Foto: Henrik Skoglund

Snittåldern för förstagångsföderskor i landet ligger på 30,4 år vilket är den högsta siffran någonsin. Utvecklingen mot att svenska kvinnor får barn senare i livet har pågått i decennier.
– Kvinnor får barn allt senare, inte bara i Sverige utan i hela västvärlden, säger Zara Lindberg på Dina Försäkringar i ett pressmeddelande.
– Ofta handlar det om att man först vill bli klar med sin utbildning och bli etablerad på arbetsmarknaden, men det finns också studier som visar att människor tenderar att hitta sina partners senare i livet jämfört med tidigare generationer. Detta skapar en naturlig förskjutning i när vi bildar familj.

Dock är det stora variationer runt om i landet. Bromölla och Sävsjö ligger på runt 27 år och är de två kommuner i landet med lägst ålder på de kvinnor som föder sitt första barn. Högst medelålder hittar vi i Danderyd där kvinnorna i snitt är 32,7 år.
– I mindre kommuner utanför storstäderna ser vi att kvinnor ofta får barn i tidigare ålder. Det kan bero på en annan livsstil där familjeliv och närhet till släkt och vänner prioriteras högre. Dessutom kan det finnas mindre press att göra karriär och mer utrymme för att fokusera på familjebildning. Men även här är trenden att förstföderskorna blir allt äldre, berättar Zara Lindberg.

I Jönköpings län finns inte Aneby eller Gnosjö med i statistiken. Men av de elva kommuner som presenteras så är Vaggeryd den kommun med äldst förstagångsföderskor.

Snittålder kommun för kommun i Jönköpings län

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *