Kommunens sista lilla förskola stängs – hör pedagogernas perpektiv

Nyheter Minskade barngrupper och besparingskrav gör att Barn- och utbildningsnämnden stänger ner de mindre förskoleenheterna, en efter en. Snart är kommunens sista lilla förskola, den som bara har två enheter, ett minne blott. Fredag är sista dagen som den håller öppet. Vi träffade två av pedagogerna på Södra parks förskola för att ta reda på deras syn på omställningen inom förvaltningen.
Förskolans gård badar i sol när tidningen är där, samma dag som Barn- och utbildningsförvaltningen sade upp hyreskontraktet. Barngruppen är relativt liten idag, semestertiden har börjat. Sofia Andersson visar in till personalrummet. Vi går genom enplanshuset som förskolan har sin verksamhet i, fram till fredag. Väggarna börjar bli kala, mycket har redan packats ner, men på borden vittnar kritor och pennor, degklumpar och kavlar om barnens lek härinne.
Sofia har arbetat på Södra parks förskola i elva år. Caroline Reinholdsson, som vi möter i personalrummet, är inne på sitt femte år som pedagog på den här förskolan. Både barn och personal flyttas till nya enheter efter semestern. Caroline flyttas över till Växthuset i Vaggeryd. Sofia kommer att få en tjänst på Fågelfors i Skillingaryd. Omställningen har varit på tal sedan i höstas, så personal, barn och föräldrar har hunnit bearbeta beskedet.
– Föräldrarna har varit jätteupprörda. Det är ju en process för dem också. Det var jättetufft för dem också, men de har också haft lång tid att processa, säger Caroline.
– Det känns som att nu har det landat. Vi hade det här på känn redan på våren men kanske inte att det skulle hända så snabbt. Vi kanske hade trott att vi skulle få leva kvar ett eller två år, säger Sofia.
– Allt var oklart så det fanns inte så mycket att reagera på till en början. Det uppstod så mycket frågor. Det är väl det som har varit det jobbigaste, att inte veta vad som skulle hända och att man inte visste var man skulle hamna. Det är väl det som har varit den stora frågan: vad händer med mig? Så har jag tyckt i alla fall, säger Caroline.
Både Caroline och Sofia är stolta över sitt arbete, glada över den tid de har fått jobba här på Södra parks förskola, den allra sista lilla kommunala enheten. Kommunens förskoleverksamhet ställer allt mer om till större enheter som Fågelfors i Skillingaryd, eller Slätten och Åvikens förskolor i Vaggeryd. Det är en svår nöt att knäcka för nämndens politiker och tjänstemän, det här med minskat barnafödande och minskade inflyttningar till kommunen. För några år sedan behövde de bygga nya förskolor, nu måste de dra ner på platserna igen. Och eftersom det inte sparar in så mycket pengar att stänga avdelningar på de större förskolorna så stänger förvaltningen ner hela enheter istället, de små enheterna. Då sparar man in på kostnaderna nu.
– Vi tror att det kommer att bli bra det här men det känns synd att de inte kan satsa på de små förskolorna. Jag förstår att det är det ekonomiska som styr men man kunde ju önska att man kunde prioritera annat. Att värna om barnen, säger Caroline.
Många som haft sina barn på Södra park har sökt sig dit och bor inte ens i området. De har valt förskolan just för att den är liten.
– Det är många som vill ha det lilla sammanhanget. Det är synd att det snart inte finns kvar längre, säger Sofia.
– Det finns mycket forskning som visar på att så få relationer som möjligt är det bästa för barnen. Vilket inte riktigt går att leva upp till med storförskolorna. Det är lite tråkigt att man inte kollar på forskningen mer, utan att man kollar mer på ekonomin, säger Caroline.
Inte bara i vår kommun brottas man med låga födelsetal. Nu under förmiddagen höll regeringen en pressträff kring det låga barnafödandet i Sverige. Vi har nått bottenrekord. Det har inte fötts så få barn som nu sedan man började mäta, på 1700-talet, sa socialminister Jacob Forssmed (KD) på pressträffen idag tisdag. När man tittar på siffrorna i vår kommun har de stadigt gått nedåt de senaste fem åren och prognosen visar inte på någon förändring. Vilket innebär att barnomsorgen förmodligen kommer att behöva minskas ännu mer framöver. Sofia har en tydlig vädjan till Barn- och utbildningsnämndens politiker.
– Jag vill bara säga så här: satsa på att behålla personalen! Det finns så mycket kompetens i den här kommunen. När jag pratar med andra, som jag pluggade med, så ser de upp till Vaggeryds kommun. Och vi har Remida. Det finns jättemycket kompetens här. Var rädda om den, och var rädda om barnen, säger Sofia.
– Barnen är ju vår framtid. Det är ju dem man ska satsa på, säger Caroline Reinholdsson.
– Trygga barn blir trygga vuxna, säger Sofia Andersson.