LRF-ordförande om att bygga på jordbruksmark: ”Måste tänka rätt”
Nyheter Hållbart byggande stod i fokus under LRF Värnamos bondefrukost.
I fredags arrangerades årets andra bondefrukost i Apladalens kaffestuga. Gästföreläsare var Göran Locking, ordförande i LRF:s kommungrupp i Jönköping. Han berättade om kommungruppen arbete kring förslaget till en ny fördjupad kommunövergripande översiktsplan över Jönköping som togs under förra året.
– Översiktsplanen innefattade 1 500 hektar mark, varav jordbruksmark stod för 500 hektar. Eftersom kommunen består av 16 procent åkermark blev det en hel del skriverier, säger Göran Locking.
Förslaget kompletterades med en utredning utförd av externa utredare. LRF Jönköping fick vara med som referensgrupp i det arbetet.
– Utredarna tog fram fyra olika förslag om hur skulle hantera frågan: köra på som vanligt, ta bort hälften av jordbruksmarken i förslaget, ta bort 80 procent av jordbruksmarken eller ta bort all jordbruksmark i förslaget. Som enda externa aktör fick LRF lämna synpunkter i ärendet och under den här perioden valde vi att arbeta hårt mot politiker.
LRF Jönköping fokuserade på ett parti i taget, genom bland annat träffar med kommunalråd och deltagande på partigruppsmöten. Genom mötena fick kommungruppen en insikt i var de olika partierna stod. Kommungruppens arbete gav resultat och den 15 april 2020 presenterade de styrande partierna i Koalition för Jönköpings kommun (Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna & Centerpartiet) en ändrad planeringsinriktning för kommunen med målet att minska byggandet på jordbruksmark.
– Jag var väldigt stolt och glad över att vi i kommungruppen hade lyckats nå fram i våra samtal med politikerna. Man kan inte nöja sig med kommunalråden, utan man måste jobba på bredden, så att en vilja om att sluta bygga på åkermark kan komma från alla håll. Alla städer vill växa, men det gäller att växa på rätt sätt. Jag har varit på Jönköpings kommun om att det saknas byggnadsingenjörer med lantbruksbakgrund, för det behövs speciella bygglovsingenjörer mot de som vill bygga på landsbygden.
Det måste bli dyrare att bygga på åkermark!, kommenterar en mötesdeltagare.
– Åkermark har ett värde i att den är billig att bygga på. Alla städer är i grund och botten uppbyggda på åkermark, det är så de har vuxit fram men man måste tänka på hur man bygger samhällen, avrundar Göran Locking.
Mycket läsvärt och som kräver till eftertanke, nu när våra politiker i Vaggeryds kommun håller på med en uppgradering av den lokala översiktsplanen!
Jag har haft många synpunkter på att vi måste se till att få en skyddszon mellan den viktiga kommunala expansionen och vår livsmedelsproduktion som våra duktiga lantbrukare hjälper oss med.
Att låta detaljplanelagt område direkt gränsa till åker och betesmark är inte en framkomlig väg, där måste det sparas ett grönområde som en buffertzon.