Nyheter

Kostens kvalitetsrapport inom skolan redovisades

Nyheter Vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde i december rapporterades kostens kvalitetsrapport. ”37,82 kronor per portion” och ”Dubbla kostnaden för små kök” är några punkter som fanns med när över 2 900 matgäster serveras…

Marijo Corkovic (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden:
– Vi har kökschefer som gör ett strålande jobb, berättar han när kvalitetsrapporten presenterades för nämnden. 

Per-Erik Lorentzon, förvaltningschef:
– Kosten har varit superbra på att anpassa sig mot andra verksamheter. Allt kretsar kring matgästen naturligtvis, hur många vi serverar och anpassade måltider. Det har varit mycket fokus på tillagningskök och jag har följt det här med antalet portioner. Totalt har vi 24 kök varav sex är tillagningskök, 14 mottagningskök, tre serveringskök och ett centralkök. 

I Vaggeryd finns 1 626 matgäster där 64 procent serveras från tillagningskök. I Skillingaryd finns 935 matgäster där 84 procent serveras från tillagningskök. Totalt gällande alla orter där mat serveras till barn tillagas totalt 64 procent av detta i ett tillagningskök, eller 1 869 portioner. 

Per-Erik Lorentzon igen:
– Vi har jobbat sedan 2019 för att deltidsanställda som vill jobba mer, ska få det. Vi har varit lyhörda, samverkat med förskolan och andra verksamheten. I dag är det två deltidsanställda som vill arbeta mer, 2019 var den siffran 16 personer, så visst ser vi skillnad med vårt arbete. 

Portionskostnaden ligger på 37,82 kronor varav personalkostnaden är 24,21 kronor, råvaror 12,80 kronor och övrigt 0,81 kronor. Jämfört med Jönköpings kommun är portionskostnaden 28,75 kronor varav personal 14,55 och råvaror 13,43 kronor samt övrigt 0,77 kronor. I länet i stort ligger genomsnittet på en råvarubudgeten på 12,77 kronor och nationella genomsnittliga pengen för råvaror i portionskostnaden på 13,28 kronor per portion.

I måltidskostnaden ser man stor skillnad när det gäller olika sorters av kök. I serveringskök ligger den på 14 628 kronor, mottagningskök 10 752 kronor och i tillagningskök 6 471 kronor per elev. 

Inom kostverksamheten äter barn och ungdomar 15 procent mer mat i skolan i dag jämfört med våren 2020. 

Vid val av livsmedelsinköp görs följande prioritering, förutsatt att kostnadsskillnaden är motiverad och ryms i den befintliga livsmedelsbudgeten: 

1. Närproducerat, ekologiskt livsmedel.
2. Svenskt, ekologiskt livsmedel.
3. Närproducerat, konventionellt livsmedel.
4. Svenskt, konventionellt livsmedel.
5. Utländskt, ekologiskt livsmedel.
6. Utländskt, konventionellt livsmedel. 

Närproducerat för barn- och utbildningsförvaltningen innebär att maten kommer från en plats inom en radie på 25 mil från kommunen. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar