Kristdemokratiska kvinnor skriver om surrogatmödraskap
Nyheter Läs om deras tankar här
Regeringen blundar för människohandel
Trots flera avslöjanden om surrogatindustrin baksida så väljer regeringen att utreda hur handel med kvinnors reproduktiva rättigheter ska kunna underlättas. Det är inget annat än ofattbart att regeringen accepterar att kvinnor och barn blir handelsvaror på en global marknad.
Surrogatmödraskap har blivit en av vår tids stora människorättsfrågor. Det handlar om vår syn på kvinnor och barns rättigheter men även samhällets ansvar i att skydda de från exploatering och kommersialisering.
Frågan om surrogatmödraskap utreddes redan under förra mandatperioden. Utredningen kom fram till att surrogatmoderskap inte i någon form bör införas i Sverige (SOU2016:11). Risken för ekonomisk påtryckning, att kvinnor utnyttjas och en växande kommersiell handel bedömdes vara stor vid en legalisering. Utredningen slog fast att kommersiell handel med kvinnors reproduktivitet är oförenligt med grundläggande konventioner om kvinnors och barns rättigheter. Utredningen föreslog även att Myndigheten för familjerätt och föräldrakunskapsstöd skulle genomföra informationsinsatser i syfte att avråda svenskar från att köpa surrogatmoderskap utomlands.
Detta valde den feministiska regeringen att ignorera. Istället för informationsinsatser för att motverka denna typ av människohandel tillsatte regeringen en ny utredning som bland annat haft i uppdrag att se över möjligheten att förenkla regelverket för svenskar som köper surrogatmoderskap utomlands.
Länder som Indien och Thailand har stängt ner sina ”barnfabriker” efter avslöjanden om hur kvinnor har utnyttjats och barn övergetts när de visat sig bära på en funktionsnedsättning eller på andra sätt inte motsvarat beställarens efterfråga. I dag sker stora delar av surrogathandeln i Europas fattigaste utkanter i Ukraina, Georgien och Albanien.
Hur länge ska regeringen se mellan fingrarna på denna ökande handel med kvinnor och barn? Att motverka alla former av exploatering av kvinnor borde vara en självklarhet för en feministisk regering med en feministisk utrikespolitik. Att barn inte ska göras till en handelsvara borde även var en utgångspunkt när barnkonventionen blivit lag.
Det saknas fortfarande ett aktivt förbud i Sverige. I frånvaro av lagstiftning agerar svenska myndigheter i dag utan mandat av regering och riksdag för att lösa uppkomna situationer och väljer regelmässigt att folkbokföra surrogatbarn när de kommer till Sverige.
Att den så kallade feministiska regeringen fortsätter att blunda för människohandel antyder på bristande handlingskraft i att skydda kvinnor och barn från exploatering.
Sarah Havneraas, Förbundsordförande för Kristdemokratiska kvinnoförbundet
Emma Ewaldsson, Ordförande för Kristdemokratiska kvinnoförbundet Jönköpings län
Barn är redan handelsvaror genom friskolereformen. Så varför så kritiska nu?