Nyheter

Krockade under utryckning – brandman åtalas

Nyheter En brandman inom kommunens räddningstjänst åtalas för grov vårdslöshet i trafik samt vållande till kroppsskada. Detta efter en olycka på E4 för ett drygt år sedan.

Genrebild. Foto: David Alin

Initialt handlade det om en MC-olycka på E4 som räddningstjänsten från Skillingaryd, Vaggeryd och Jönköping ryckte ut på. Den nu åtalade brandmannen framförde ett tyngre fordon och när han skulle korsa en så kallad katastroföverfart för att komma över till samma körfält som en MC-olyckan skett i så körde en personbil med två personer rakt in i sidan på brandbilen.

”Dök upp från ingenstans”

De två personerna i personbilen blev båda allvarligt skadade och enligt förhören i förundersökningen så har de fortfarande stora men efter olyckan. Brandmannen som körde brandbilen påbörjade direkt räddningsarbetet och fick sedan assistans av kollegor som kom till platsen.

Brandmannen åtalas nu för grov vårdslöshet i trafik samt vållande till kroppsskada. Detta då bland annat de i personbilen som körde in i sidan på brandbilen menar att den ”dök upp från ingenstans”.

Brandbilen låg i högerfilen innan den svängde av mot katastroföverfarten och brandmannen berättar i förhör att han hade blåljus och sirener på hela tiden under utryckningen. Han berättar också att de två räddningsfordon som låg framför honom tog samma överfart som han strax därefter tog.

”Vet att jag kommer behöva ta ut svängradien”

Han berättar i förhör:
– Eftersom det verkade vara en så pass allvarlig olycka så tog jag ett beslut att jag också skulle köra igenom katastroföverfarten. Det var mycket trafik runtomkring, jag försökte bromsa ner trafiken bakom mig. Jag vet att jag kommer behöva ta ut svängradien för att komma igenom katastroföverfarten. Jag tar mig ut framför en lastbil och börjar bromsa kraftigt. Jag tittar i backspeglarna men såg ingenting vad jag kan minnas. Jag påbörjade svängen in mot katastroföverfarten och när jag är halvvägs in i överfarten, så ser jag den andra bilen i ögonvrån, och sedan smäller det.

Nedan följer ett utdrag ur ett polisförhör med brandmannen.

Förhörsledare: Hade det gått att svänga in i katastroföverfarten direkt från vänsterfilen?
– Nej, då hade jag kört på mitträcket. Det är för dålig svängradie på den brandbil som jag körde.

Förhörsledare: Hur långt är det till nästa ordinarie trafikplats där man kan vända utan att använda katastroföverfart?

– Det är några kilometer till, uppskattningsvis 9-10 km.

Förhörsledare: Finns det någon skyldighet för dig att använda samma katastroföverfart som dina kollegor?
– Nej, jag är själv ansvarig för mitt fordon och mitt agerande. Men vi försöker alltid köra i kolonn. Jag valde denna överfart på grund av olyckans allvarliga karaktär.

I polisens förundersökning framgår också att räddningstjänsten i Vaggeryds kommun inte använder aktuell överfart sedan olyckan 2023 utan istället kör man till närmaste avfart och vänder.

Taggar

Dela


10 reaktioner på Krockade under utryckning – brandman åtalas

Det var det dummaste jag läst. Ska en brandman under utryckning bli fälld? Säkert satt de och fipplade med sina mobiler för att få bra bild. Idioti på hög nivå

Håller med att det är personbilsföraren som borde åtalas.
Det finns ju fler aspekter. Till exempel hur långa var bromsspåren från personbilen?
Såg de inte räddningstjänstens bilar tidigare?

Mest troligt är att de satt och tittade över på olyckssidan och inte hade koll på trafiken framför.

Trafikverket torde även titta över hur de byggt överfarterna. Rent vansinne att behöva ”korsa” filerna för att komma igenom.

Har full förståelse för att vid en sådan allvarlig olycka tar närmsta vägen.

Bilar ända tillbaka till 90-talet har låsningsfria bromsar. ABS-bromsar heter det, så de lämnar inga bromsspår.

Helt rätt och ändå fel.
Trycker man pedalen för full effekt så gör friktionen att det ändå blir bromsspår. Dock med en mer effektfullt inbromsning med viss förmåga att styra undan.

Nu får vi svart på vitt om lagen ger brandmannen rätt ”vilket” jag hoppas. För lagen är tydlig att blåljus har företräde i de flesta fallen

Det borde vara personbilsförare som skulle vara åtalad, inte brandmannen, för kan man inte se blåljus så kanske man inte ska vara ute på vägarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *