Nyheter

Kunde inte besluta att hissa Israels flagga

Nyheter Att göra likt man gjorde vid invasionen i Ukraina och hissa Israels flagga på lämplig plats var inget som ledande politiker kunde ta ett snabbt beslut på.  – Ett nytt sätt att arbeta som infördes under kommunstyrelsens sammanträde under onsdagen, menar Thomas Axelsson (KD) och Jörgen Johansson (C) kommenterar ”vi ser att färre personer får hela tiden större makt”…

Tre flaggstänger finns utanför kommunkontoret i Skillingaryd

Under kommunstyrelsens sammanträde var det under onsdagen ett yrkande om att ”efter Hamas attacker mot Israel, vill vi hissa Israels flagga på lämpliga platser. Vi är emot händelsen och vi vill visa det tydligt genom att flagga, för det israeliska folket. På samma sätt som tidigare när vi hissat Ukrainas flagga. Beslutet kan inte dras i långbänk utan det måste tas i närtid. Jönköping och Växjö kommun har tagit beslutet att hissa Israeliska flaggan denna veckan”, menade Thomas Axelsson (KD) och yrkade att Vaggeryds kommun skulle göra detsamma. Men… 

– Ordförande sa direkt att han måste bereda det här. Man vill inte ta beslut i sittande möte. Han hänvisade till kommunallagen. Beslutet ville vi ta direkt, men det blev alltså nej. Det ska beredas och det tar en månad till nästa kommunstyrelse och då är frågan utagerad. Vi fick ett motsatt beslut som Jönköpings kommun tog, då de tog det direkt på sitt sammanträde i kommunstyrelsen i tisdags, berättar Thomas Axelsson (KD). 

Jan-Erik Aronsson (SD):
– Det är ett nytt sätt att arbeta. Det infördes visst i går. 

Jörgen Johansson (C):
– I kommunstyrelsen kan vi ledamöter lägga initiativärenden och dessa behöver vi inte nämna i förväg. 

Magnus Thelin (L):
– Ärendet skulle avgöras i kommunstyrelsen. Jag hade ett yrkande om jag tyckte att man skulle få en sammanställning på alla organisationer man betalar för medlemsavgift till. Vi tycker att man ska göra en granskning och vi i kommunstyrelsen borde vara informerade om detta och då yrkade jag att vi skulle ta det beslutet. Om jag skickar in till kommunen på som privatperson får jag ut den rätt omgående. I kommunstyrelsen har man blivit så svag att man inte kan ta beslut i ett sådant enkelt ärende. 

Thomas Axelsson (KD):
– Det var en ny ordning som infördes under gårdagen, han har inte kommunallagen med sig hur man hanterar ärenden. 

Jörgen Johansson (C):
– Man får faktiskt ställa en fråga på kommunstyrelsen och få ett enkelt svar. Kommundirektören kan göra på delegation, som att hissa flaggan, men det kan vara bra för henne att hon har politikerna som står bakom. Här har både Gert och kommundirektören chans att skydda sin rygg. Enkla beslut borde gå snabbt att ta. Det här är inte demokrati. 

Magnus Thelin (L):
– Samtliga ledamöter vill ha ett mer framåtriktade kommunstyrelse för kommunens bästa. 

Jan-Erik Aronsson (SD):
– När vi diskuterade Ukrainas flagga hade vi en diskussion. Nu tilläts vi inte ha diskussionen ens. Det måste vara ett politiskt beslut, det är inget som tjänstemännens ska ta. Mycket anmärkningsvärt. 

Enligt oppositionen märker man att det är en maktförskjutning och samma saker smyger in sig i regelverk och texter i majoritetens budget. 

– Vi ser att färre personer får hela tiden större makt. Det är färre personer som tar besluten. Demokratin är oerhört viktigt och vi i C upplever att det är så att besluten ”tas över huvudet på oss”, menar Jörgen Johansson (C). 

Angående vilken flagga som ska hissas utanför Skillingehus väntar nu en transportväg genom Skillingehuskontoren. Flaggfrågan ska beredas först av kommunledningskontoret och därefter kanske komma upp igen på kommunstyrelsens sammanträde som är den 8 november…

Taggar

Dela


21 reaktioner på Kunde inte besluta att hissa Israels flagga

Jag kan förstå att det är lätt att peka finger just nu men historien är inte vacker för någon av parterna i denna konflikt. Vaggeryds kommun bör inte under några omständigheter ta parti för varken den ena eller den andra.
För er som sitter hemma och slipar knivarna bara för att det var ”muslimerna” som var de dåliga denna gången bör ta en extra sväng i Google-studierna och inse att verkligheten är betydligt mer grå än vit och svart.

Att hissa Israels flagga är inte att hylla staten Israel Mats. Symbolhandlingen med att hissa deras flagga är att visa medkänsla över terrorattentatet de utsattes för. Det Hamas utförde, mörda och och skända barn och kvinnor uppvisar ett hat mot judendomen i likhet med IS handlingar. Jörgen skriver att ni inom Centerpartiet inte tagit någon ställning vad gäller flagghissning, inte förvånad ni vill inte ge tydliga svar på vad ni tycker, ta vindkraften i kommunen ingen vet vad ni vill.

Svar till Anders Johansson:
Vi är ett parti som arbetat för mänskliga rättigheter sedan vi bildades och Olof Palme, Anna Lindh, Sten Andersson och tidigare ordföranden i FN: Jan Eliasson är några Socialdemokrater som fått stor respekt för sitt engagemang för människor och rätten att leva i fred och frihet. Har själv stor respekt för de som arbetar och lägger mycket tid och kraft på att andra ska kunna leva ett helt vanligt liv i demokrati och frihet vilket många inte gör i dag oavsett vilket parti de sympatiserar med. Världen behöver fler fredsivrare och inga diktatorer.
Kommunstyrelsen beslutade att frågan ska beredas.
Någon votering kring detta togs inte heller som man kanske kan tro. Därmed hanterade vi frågan på samma sätt som när vi flaggade för Ukraina. Frågan återkommer därmed och något ställningstagande i sakfrågan har inte gjorts.

Socialdemokraterna är en frihetsrörelse och det är därför vi står på folkets sida, exempelvis när Spanien och Argentina var diktaturer och vi stödde Sydafrika i kampen mot apartheid. I Israel-Palestina-konflikten har vi stött FN:s syn på en tvåstatslösning där såväl Israel som Palestina ska ha rätt att leva i fred och frihet.
I en tid av oro, där konflikter ökar och där demokratin är i gungning på många håll i världen är det särskilt viktigt att vi stödjer de demokratiska krafterna och försöker att hålla ner konfliktnivån.

Jag tycker det vore olyckligt att hissa Israels flagga i detta läge med tanke på alla oskyldiga civila som utsätts för bombningar för tillfället.

Att Socialdemokraterna helt försvarat terrorn i Mellanöstern är inget nytt. Vi minns hur Palme, Sten Andersson, Eliasson med flera kramat om terroristen Arafat, PLO ledaren. Därför tror jag att Moderatäktenskapet med Socialdemokraterna i vår kommun inte kan möjliggöra det självklara att visa vårt stöd till Israel.

Nej, Anders, helt fel.
Vi ska inte hylla någon som inte förhåller sig till överenskomna internationella regler för krig, det vill säga Genèvekonventionen. Det har inget med Vaggeryds kommuns politiska ledning att göra, mycket långt därifrån.

Där kom sanningen fram; M och S vågade inte ta ett nej i kommunstyrelsen utan vill utreda. Väldigt fegt när ni tydligen har en synpunkt, i alla fall du som är den ledande från M

Underförstått när man läser kommentarerna att det sjuka hatet mot Israel lyser igenom, är islam dem nya nazisterna. Om ni slutar titta i Aftonbladet och Expressen skulle ni nog vakna upp. Ett råd till kommunen ”hissa” Israels flagga.

Gubben, jag läser varken Aftonbladet eller Expressen, jag läser nyheter på DN, Di, SvD, jnytt och Skillingaryd.nu. Sedan är jag källkritisk, och tar till mig det som jag tycker är relevant.
Jag är varken islamist, jude eller Kristen.
-Skulle jag anamma någon religion skulle det vara Buddism. Den är rättvis för du skördar det du sått, inget annat.
Jag tycker att allt med religion orsakar mycket mera problem än det löser. Det visar denna konflikt mer än något annat.
Jag tror inte att gemene muslim, jude eller kristen tycker att det som sker i Israel, Palestina eller för den delen i Sverige är ok.
Jag tror att befolkningen i Israel och Gaza mycket hellre gått vidare med sina liv. Arbetat, tagit hand om familj och vänner…i fred.
Det är andra krafter som bär dessa gärningar. Pengar och makt är det som driver.

Ja S är för Hamas och vill förgöra Israel. De gav stora bidrag till Hamas genom Olof Palme. Glöm inte det S.

Finns väldigt många flaggor och konflikter i världen. Ska Vaggeryds kommun ta ställning i varje konflikt genom att hissa flaggor? Vilka konflikter är mer viktiga än andra? Kan vi inte nöja oss med den svenska flaggan? OBS! Det är lika hemskt när oskyldig människor dödas oavsett plats på jorden.

Tycker att det i högsta grad är ett politiskt beslut om flagga ska hissas i detta ärende, inte ett beslut av kommunledningskontoret. Detta även för att skydda kommunledningskontoret vid eventuella händelser beroende på beslut. Vi i C har inte tagit beslut för eller emot flagghissning.

Det vore väl ytterst tanklöst att ta ställning i denna schism oavsett sida. Ofattbara brott mot folkrätten som utspelar sig i både Israel och Palestina just nu, och i det förflutna. Skövling och mord i religionens namn – nej tack!

Nu får ni skärpa er hissa Israels flagga, eller är det så att den nya adeln muslimerna skrämmer.
Kom ihåg att historien glömmer inte vilka som står på mördarnas sida.

Götaforsbon, förstår du inte skillnaden i konflikten mellan Hamas och Israel och den oprovocerade invasionen av Ukraina?
Naturligtvis ska vi fördöma Hamas beteende, men vi borde också fördöma Israel för deras beteende under lång tid.
Fördrivning av folk, rivning av bostadsområden för att bygga nya Israeliska bosättningar på ockuperad mark, bara för att nämna något.

Man kan undra vad det är för skillnad mellan Hamas och Ryssland som understöder attacken på Israel, Gert och Kenth, hur kan ni vara så diktatoriska?

Skillnaden mellan Ryssland och Hamas är vapenkraften. Om Hamas hade hälften av Rysslands vapenstyrka skulle Israel ha försvunnit på några timmar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *