Nyheter

Kyrka får tillstånd för invändiga åtgärder

Nyheter Länsstyrelsen har med stöd av kulturmiljölagen lämnat tillstånd till Skillingaryds församling att göra invändiga åtgärder i Hagshults kyrka som bland annat innebär nytt och sänkt golv samt att kyrkan tillgänglighetsanpassas

Hagshults kyrka

Skillingaryds församling har ansökt om Länsstyrelsens tillstånd för att genomföra invändiga åtgärder i Hagshults kyrka. I ett två år gammalt beslut finns ett antal åtgärder men församlingen vill nu komplettera den invändiga renoveringen med ett antal nya åtgärder. 

I Länsstyrelsens bakgrund till beslutet finns angivet att den stora ändringen innebär att skapa en homogen golvnivå och yta i hela kyrkorummet där korgolvet sänks i nivå med långhusets golv som i sammanhanget kommer höjas en aning för att ansluta till bänkkvarterens golv, som för övrigt lämnas orörda. 

Ett nytt golv läggs i hela kyrkrummet och utförs med kilsågade brädor som ges en handhyvlad yta och fästes med synlig smidd spik. Det befintliga golvet i Hagshults kyrka är från 1960-talet och består av smala brädor utan antikvariskt värde. Troligen föreligger inga tekniska hinder för en sänkning av korgolvet. Möjligen kan förslaget behöva omarbetas om det är så att äldre strukturerar påträffas vid renovering. 

Församlingen förväntar sig en högre flexibilitet i koret när sektionering av altarringen görs. I koret önskar man även placera en ny ambo och ett nytt flyttbart altare. 

För att göra kyrkan mer tillgänglighetsanpassad önskar församlingen att skapa ny plats för rullstolsburna, alternativt personer med barnvagn eller rullator, så ska de främre bänkraderna plockas bort och att bänkskärmarna flyttas bak ett steg. 

Läktarbarriären är väldigt låg och församlingen föreslår att ett räcke i rundsmide får kompletteras. 

Enligt kulurmiljölagen får kyrkobyggnader som är uppförde och kyrkotomter som har tillkommit före utgången av 1939 inte på något väsentligt sätt ändras utan tillstånd av Länsstyrelsen. För en kyrkobyggnad krävs alltid tillstånd för rivning, flyttning eller ombyggnad liksom för ingrepp i eller ändring av dess exteriör och interiör med dess fasta inredning och konstnärliga utsmyckningar samt för ändring av dess färgsättning. 

Den stora förändringen, som Länsstyrelsen anser att församlingen önskar, är framför allt tillskapande av en homogen golvyta i samma nivå som kyrkorummets väggar. Sänkningen av korgolv har gjorts i andra kyrkobyggnader och Länsstyrelsen bedömer att Hagshults kyrkas karaktär i allt väsentligt kommer att kunna bibehållas. 

Länsstyrelsen ger alltså Skillingaryds församling tillstånd att göra ändringarna som föreslagits och beslutet gäller i fem år. 

Taggar

Dela