Nyheter

Kyrkan förbereder sig inför framtiden

Nyheter Om man har åkt förbi Vaggeryds kyrka senaste veckan så ser man att det händer saker uppe på taket. Det är en stor satsning på solceller som är på gång.

– Detta är en satsning ur ett hållbarhetsperspektiv. Vi har en bundet elavtal i två år till så vi sitter inte i någon ekonomisk kris men det handlar om att att investera för att möta framtiden och så gör vi något bra för miljön också, säger Lars Andersson från Byarums pastorat.

– Här bygger vi en rätt så stor anläggning på 32 000 kilowattimmar. Detta är en av tre anläggningar som vi gör under året. Vi har byggt en lite mindre anläggning i Byarum på 8 000 kilowattimmar och så ska vi bygga en i Svenarum som ska påbörjas under nästa vecka på 25 000 kilowattimmar. Här på Vaggeryds kyrka kommer solcellerna knappt att synas för de kommer att ligga plant på taket. Detta är en satsning vi gör i samband med att vi har också har bytt ytskiktet på taket på Vaggeryds kyrka. Det passar också bra med den tredje anläggningen som kommer att bli på Svenarums församlingshems tak där vi också nyligen bytt tak, fortsätter Lars.

Jag tycker att satsningen är bra. Naturligtvis är satsningen stor men ska vi uppnå vårt klimatmål till 2030 så måste detta prioriteras, säger Lars Andersson.

– 78 paneler ska på plats som kommer att producera ungefär 32 000 kilowattimmar per år och kommer att spara cirka 50 000 kronor per år, total besparing över 30 år blir ungefär 1,7 miljoner. Det blir ett bra tillskott för er, säger installationskillen från Solpower från Huskvarna.

– Vi samarbetar ju med stiftet för att uppmärksamma att vi jobbar med klimatmålen så vi kommer att hänga upp en vepa utanför kyrkan som stiftet har tillverkat där det står ”Härlig är jorden – Svenska kyrkan”, avslutar Lars Andersson.

Läs mer om Byarums pastorats arbete för klimatet: (länk)

Installationskillarna från Solpower tillsammans med Kristian Säll och Lars Andersson från Byarums pastorat.  [1/4]

Golvet är klart, nu ska solcellerna installeras.  [2/4]

Nu har de nya solcellspanelerna kommit på plats på taket.  [3/4]

  [4/4]

Taggar

Dela