Kyrkogårdsvandring med tema inflyttade
Nyheter Tisdagen den 5 juli genomfördes enligt traditionen kyrkogårdsvandring på Byarums kyrkogård.
Det var den 27;e vandringen sedan starten. Solen behagade att skina på oss hela tiden även om det var lite kyligt sent på kvällskvisten.
Vandringen började vid västra porten där kyrkogårdsföreståndare berättade om de renoveringsprojekt som pågår med kyrkorna i pastoratet. I Byarum har man lagt om delar av kyrkmuren som hotade att falla isär. Kyrktornet har renoverats med omläggning av taket på ”lanteninen”. (Den ”kupol” som är strax nedanför korset). Tornet är nyputsat, luckorna till klockorna är nymålade och minnestavlorna renoverade och texten ifylld.
J.G. Pettersson
Vandringen började sedan utanför södra porten där fabrikör J.G. Pettersson ligger begravd. Han är känd för sin möbelfabrik i Vaggeryd. Håkan Johansson berättade att J.G. började sin bana som snickare och med tiden lärde sig att göra möbler. 1912 flyttade han till Vaggeryd och startade sin möbelfabrik. År 1928 fanns där över 100 personer anställda.
1947 sålde han fabriken men bodde kvar i Vaggeryd. Han byggde ett hus som han kallade ”Selmalund” efter sin fru som hette Selma och är begravd på samma plats. J.G. avled 1951 så några av de cirka 100 personer som var med hade minnen av honom. ”Selmalund” ligger på Storgatan. J.G. var i övrigt en driftig och aktiv person i Vaggeryd. Ett av hans projekt var att sänka vattennivån på Byarumssjön.
August Håkansson
Spannmålshandlaren August Håkansson eller som han egentligen hette Håkan August Gustavsson var nästa anhalt. Här tog Magnus Dauhn över berättandet. August var född och uppväxt i Dänningelanda strax söder om Växjö. Han flyttar runt lite i sin ungdom men hamnade 1907 i Vaggeryd där han blev kvar. Han började sin karriär som lantbrukare men utbildade sig inom lantbruk och blev ”rättare”.
Sedan blev han arrendator och började handla med spannmål – i första hand majs. Det användes förmodligen som foder till djuren. Han var aktiv inom ett antal områden i Vaggeryd. Han var bland annat vaktavdelningschef för frivilligkåren och Missionsföreningens ordförande under några år.
Hedvig Sofia Odencrants
Nästa uppehåll gjordes vi Hedvig Sofia Odencrants, född Ehrenborg, stenhäll. Det är en stor stenhäll med inskriptioner. Håkan Johansson har berättat om Odencrants vid tidigare vandringar och drog bara kort hennes historia. Stenen har renoverats så nu kan man läsa vad inskriften säger. Den har varit väldigt sliten så en del av inskriften har man inte fått fram med säkerhet utan tolkats. De osäkra orden är målade med en annan färg än det som man är säker på. Stenen tillhör det som förvaltningen utsett som bevarandevärd. Därför har man även införskaffat ett vinterskydd för den. Mer om detta går att läsa på www.svenskakyrkan.se/byarum.
Gottfrid Thernström
Den siste personen vi besökte var bagarmästaren Gottfrid Thernström från Madesjö socken. 1930 kom han till Vaggeryd och började arbeta på bageriet som ”Johan på Dalen” drev. Med tiden startade Gottfrid ett eget bageri mitt emot skolbyggnaden. Huset inrymde både bostad och bageri. Gravrätten är återlämnad till förvaltningen så stenen kommer att dokumenteras noga och sedan tas den bort.
Avslutning med andakt
Kvällen avslutades med en andakt av vikarierande kyrkoherde Paul Lundell och den för tillfället bildade ”Kyrkogårdskören”. Den bestod av anställda på kyrkogården med viss förstärkning från annan personal.
Petra Bertilsson