Kyrkstallarna och industrihistorian är stoltheten
Nyheter Framtiden diskuterades under dialogturnén som startade i Åker och ortsborna fick berätta vad man är stolt över och framtidsvisioner lämnades över till politikerna som var på plats
Jörgen Johansson (C) berättade att danskarna förstår inte att vi lämnar den här vackra naturen på sommaren och ville ha in kommentarer på vad Åkersborna är stolta över och fick till svars;
– Kyllåsbacken!
– Jag är stolt över att det i Åkers socken har det funnits småindustrier och smedjor i varenda by. Varenda bonddräng kunde hantera hammare och städ. Anledningen att man startade med det här var att man kom i kontakt med järnbearbetning. Här gjorde man vagnar. Vaggeryds kommun har sitt vapen och det är ett vagnshjul och det tycker jag att vi ska vara stolta över. Man måste vara snickare, smed, målare, tapetserare som klär dynorna och en sadelmakare som gör läderdetaljerna. Alla har sina rötter i vagnstillverkningen. Det finns andra saker man kan vara stolt över, det är lite upp till var och en, men jag är stolt över vår industrihistoria, menar Magnus Hansson.
Är vi för dåliga på att bevara smedjorna och visa upp dem, var en av frågorna som kom upp. ”Ja, vi vill nog lägga mer energi och det håller landskapet levande. Kommunen måste hjälpa till med det ekonomiska för att bevara dessa smedjor. Jag flyttade hit för att det var tyst, kommunen ska visa ett intresse för just det tysta området”.
– Vi är stolta över hembygdsparken och vi tycker det är något som bör visas upp för turister, säger Tommy Blomberg som är ordförande för Åkers byaförening.
– Kyrkstallarna har en utvecklingspotential. Jag vill att det ska se mer inbjudande ut att köra in här till Åker, säger en av deltagarna.
– Jag är stolt över att vi har hembygdsgården. Jag är stolt över byn där jag kommer ifrån, jag gjorde en insats för föryngring genom att flytta därifrån. Vi har många fina byar runtomkring. Ni politiker och tjänstemän känner inte till landsbygden så väl. Jag rekommenderar att ni åker runt och tittar på de olika ställen som finns. Exempelvis Ryd, satsa på strandnära byggnader där istället. Här hjälper man varandra, man kan gå in till grannen och låna en liter mjölk. Vi har byar som fungerar bra och glöm inte det vid planeringen av nya bostäder, det är inte bara Åker som är ort, säger Ola Hugosson.
– Vi har något unikt i kommunen och det är kyrkstallarna, säger Bertil Gunnarsson i Gölgås.
– När reningsverket byggdes så köpte kommunen marken och det borde snyggas till, tycker jag, säger en av deltagarna.
– Det finns ingen som vågar bygga och det är viktigt att få igång byggandet. Det är där vi måste börja. Vi kanske kan få de som sitter på sina hus att man släpper ifrån sig till förmån för någon som vill renovera, säger Richard Nordenstam.
– Om det är någon som vill bygga, tomt, avlopp, det kostar 4 miljoner och klart om ett halvår. Men ska man bygga nere vid Långasjön måste jag gå en lång väg, lantmäteriet tar ett år, skulle kommunen kunna få fram tomter om det är någon som vill bygga här? Det är krångligt att få fram en tomt, säger Martin Andreasson från Ålaryd som undrar om kommunen kan erbjuda lediga tomter istället.
– Många saker man behöver tänka kring befolkning. Den frågan Martin undrar över är att allting ser likadant ut för att kyrkan äger marken. Tidigare fanns det förhandlingar med kyrkan. Det är mycket lättare att kontakta kommunen, än kyrkan, om man vill bygga. Sedan måste alla som bo och äger mark, är vi villiga att upplåta mark. Det står och faller med att det föds för lite lite barn. Åkerborna får helt enkelt göra en insats. Jag vill lägga till en sak när det gäller stolthet. Jag är inte infödd här, men ibland säger man att Skillingarydsbo blir man efter tre generationer, men Åkerbo blir man mycket snabbare. Även om vi är utspridda, så är det stor kärlek till sin bygd och jag känner mig oerhört stolt när jag möter mina gamla elever när jag ser att de också har kärleken till bygden, säger Carina Stridh Bjurhager från Elghammar.
– Kommunen och politikerna kan göra mycket för att underlätta och förbättra, men de enskilda fastighetsägare har också ett ansvar. Man kan inte bara förlita sig att alla andra ska lösa problem. Vi alla har ett ansvar, menar Magnus Hansson.
På vägen mellan Skillingaryd och Hillerstorp passerar 2 100 fordon per dygn. Hur kan vi dra nytta av det?
– Sätt upp ett fik vid vägen, vi gör campingplats på fotbollsplanen, cykelväg hela vägen till Skillingaryd och då kan man cykla till badet i Långasjön, vi har folk som pendlar det vore bra om de kunde stanna och bo här istället, kommenterar en ortsbo.
– Lova att skolan ska vara kvar. Jag blir nervös när chefen säger att det ska gå 20 elever här, vilka kan flyttas över en natt, säger Tommy Johansson från Trulsabo. Han kanske kommer framöver och säger vad det kostar att ha 20 elever här och då ändrar sig politikerna och lägger ner vår skola.
– 20 elever kan man stoppa in varsomhelst, det är helt rätt. Jag vill inte enbart att ni kämpar för att skolan ska vara kvar utan även hur den ska utvecklas. Hur ska vi utöka skolan? Årskurs 4 och 5 försvinner och F-3 ska finnas vilket är ett politiskt beslut. Det ska utvecklas framåt, hur kan vi göra det? Undrar skolans förvaltningschef.
– Vi måste nischa den här skolan så att tätorten vill köra ut sina barn hit, säger Ann Erixon.
– Vi har scouter som åker från Skillingaryd till oss. Det handla om att prata gott om skolan och profilera sig och vi har en vacker natur, säger Kerstin Nordenstam.
– När Tofthagaskolan startades var när Tofteryds skola skulle läggas ner. Det räcker inte att man säger att skolan är viktig, utan att även ha ett föräldrarengagemang och sen att ni gör så många barn ni kan allihopa, kommenterar Carina.
– Uteklassrum, får vi något sådant?
– Idrottshallar är alltid efterfrågan på. Skulle man gjort en riktig idrottshall, så stor att man kan spela innebandy, kan vi få Skillingarydsborna att upptäcka Åker. En idrottshall skulle betyda väldigt mycket, säger Martin Andreasson från Ålaryd.
– Vi systrar landade i kommunen båda två, tack vare att Ålaryd lever med fantastisk bykänsla, vi själva bygger fritidsbostad och stall. Vi bygger för framtiden. Vi vill utveckla våran bygd och ge oss chansen att utveckla skolan, vi är övertygande om att man vill bo och leva här- Det är krångligt att bygga, avlopp, vatten, jag vill skicka med det att det händer inte bara utan vi själva måste vara extremt drivna, säger Linda Fransson från Ålaryd.
Många tips och framtidsdrömmar lämnades till ansvariga politiker och efter dialogen i klassrummet fick vi kommentaren;
– Jag var skeptisk till en början, men vad bra det blev! Jag är nöjd och glad att jag åkte hit, avrundar Jan Gunnargård från Ryd.
Fotnot; Nästa dialogturnéstopp är i Bondstorp i november.
Hugossons förslag om strandnära bebyggelse i Ryd vänder jag mig starkt emot. Vi har två välplacerade sommarstugor här och det bör räcka. Med strandnära sommarstugebebyggelse förstörs idyllen. Det är därför jag sitter här med kommunens troligaste dyraste lilla bit skog på drygt 1500 kvadratmeter. Ren självbevarelsedrift skulle jag kalla det. Det har ett högt pris i kronor och ören, men jag tycker ändå det är värt det. Vi har ju till och med haft blomster- och svampplockare ända inne i trädgården.