Nyheter

Lagom stressnivå bland kommuninvånarna

Nyheter Invånarna i Vaggeryds kommun hamnar i mitten på topplistan över de mest stressade kommuninvånarna i Jönköpings län. Det visar en årlig enkätundersökning.

Invånarna i Vaggeryds kommun hamnar i mitten på topplistan över de mest stressade kommuninvånarna i Jönköpings län. Det visar en årlig enkätundersökning. Bilder: Sara Mejving/Pixabay

Befolkningen i Sverige blir allt mer stressad. I den senaste Nationella folkhälsoenkäten från Folkhälsomyndigheten svarade ungefär var sjunde person att de kände sig stressade, vilket innebär en ökning med 1,5 procentenheter. Drygt en av 30 svenskar känner sig “mycket stressad”.

I Jönköpings län toppar kommunerna Habo (16,1 procent), Sävsjö (14,3 procent) och Jönköping (13,9 procent) listan. Vaggeryds kommun återfinns på en delad sjätteplats tillsammans med Nässjö (12,4 procent). Bland andelen ”mycket stressade” återfinns Vaggeryds kommun på en delad niondeplats tillsammans med grannkommunen Värnamo (2,1 procent). Mest stressade personer i Jönköpings län återfinns i Eksjö kommun. Där upplever 4,1 procent av deltagarna att de upplever sig vara mycket stressade i sin vardag.

–Dålig sömn, oroskänslor, värk i kroppen och svårigheter i att vara närvarande i det du gör kan vara tidiga varningssignaler på stress. Det orsakas vanligen av hög belastning på jobbet, i hemmet eller i skolan. Om kropp, tanke och känslor inte känns som vanligt kan det vara klokt att söka hjälp, säger chefspsykologen Felicia Westin på Din Psykolog.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *