Nyheter

Läkarnas lönekritik mot regionen

Nyheter I början av nästa vecka ska regionfullmäktige i Jönköpings län klubba de kommande årens budget. Läkarföreningen i Jönköping riktar dock kritik mot de styrandes beskrivning av lönepolitiken som drivs i regionen.

Genrebild. Foto: Pixabay

Det är formuleringen ”Region Jönköpings län driver en lönepolitik inriktad mot konkurrenskraftiga löner som kan hävda sig på marknaden” man har hakat upp sig på och därför har man nu med en skrivelse till regionfullmäktige där man påpekar att läkarna i länet är bland de lägst betalda i landet.

Läkarföreningen i Jönköping bifogar också en tabell hämtad från Saco:s lönesök för att visa hur läget ser ut.

Skärmdump från handlingarna inför regionfullmäktige

Man skriver också att trots ett utsatt ekonomiskt läge de senaste åren så är det många regioner i landet som satsar extra på sina läkare.
”Region Jönköpings län har sannolikt bäst ekonomi i landet och en tydlig ambition om konkurrenskraftiga löner, trots detta halkar vi tydligt efter. Vid de senaste årens lönerevisioner har vi inte fått lägre än andra regioner, men vi ser en liten löneglidning och framför allt mycket låga ingångslöner”, skriver man.

Man ser nu en risk att regionen riskerar att förlora läkare till andra regioner eller privata vårdgivare. Dessutom skickar man med en liten känga till Moderaterna:
”När moderaterna var i opposition under föregående mandatperiod yrkade man på att medellönen för regionanställda skulle ligga på minst medel i jämförelse med riket. Det är dags att leva upp till detta! Vi yrkar därför inför Budget 2025 på extra satsningar på läkarnas löner så att vi i ett första steg hamnar på medellöner i riket”.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *