Landsbygden tar kampen mot röde hanen
Nyheter Maskinringen kraftsamlar resurser för skogsbrandbekämpning
Sedan många år, i Jönköpings län sedan 1990-talet, har landsbygdens folk via Maskinringen och LRFs stödgrupper deltagit när det gäller att stödja räddningstjänsterna vid särskilda händelser.
De har varit involverade i de stormar vi haft genom åren som till exempel Gudrun och Pär, men nu är det fokus på att medverka vid skogsbränder.
– Maskinring Småland är väl förberedda, säger Peråke Nilsson som är Verksamhetschef men tillägger att det är viktigt att ha uppdaterade register på de resurser som finns till förfogande. Maskinringen bedriver verksamhet i hela Småland samt på Öland. För räddningstjänsterna finns ett journummer till en telefon med dygnet runt-bemanning, så de kan snabbt vara på plats med det som räddningstjänsten behöver såväl direkt men också på sikt.
Det handlar om att ansvara för insatta resurser, drivmedel och se till att det finns avbytare för att klara bemanningen över tid.
Därför har de nu i dagarna gått ut, via LRF, med en uppmaning till de som har resurser att svara på en enkät (se www.mrsmåland.se) för att uppdatera de register de har. Det handlar om personella resurser, traktorer, tunnor för vattenspridning, fyrhjulingar och grävare med mera.
– För närvarande har vi omkring 500 personer som är beredda att rycka ut vid behov, enligt Peråke som är den som samordnar insatsen i samverkan med aktuell räddningstjänst. När det gäller gödseltunnor för vattenspridning har de för närvarande drygt 200 tunnor med storlek från 6 kubikmeter vatten upp till 25 kubikmeter.
Pumparna är effektiva med kapacitet på omkring tio kubikmeter/minut så det tar bara drygt två minuter att fylla de största tunnorna. De har dessutom tillgång till ett tiotal ”gödseltrailers” på 40 kubikmeter som främst används för vattentransporter till tunnor och räddningstjänstens tankar.
Maskinringen kan på kort varsel bemanna manuella arbetslag tillsammans med LRFs stödgrupper och skogplanteringsföretag. Utöver traktorer med gödseltunnor kan de bistå med skogsmaskiner och skotare för skapande av brandgator, fyrhjulingar och lätta terränggående lastbilar samt grävmaskiner och hjullastare.
– Jönköpings län är en föregångare i detta arbete, enligt Peråke Nilsson och berättar att det är en modell som spridit och sprider sig över landet. Samverkan är nödvändig och han hoppas på en dialog med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att stärka arbetet ytterligare och kunna förmå staten att bistå Maskinringen ekonomiskt för den jour de håller dygnet runt under året.
LRF och Maskinringarna ska träffa företrädare för MSB inom kort och då lär vi få veta hur högt statens företrädare värdesätter Maskinringarnas insatser vid skogsbränder eller andra händelser som hotar liv och egendom.
– Vi har illa fall kommit så långt att vi nämns i media i samma stycke som räddningstjänst och polis, avslutar Peråke Nilsson innan han ger sig i kast med att uppdatera Maskinringens register över aktuella resurser.