Nyheter

Landsbygdselever drabbas när skolskjutsarna görs ”säkrare”

Nyheter Nya riktlinjer för skolskjuts har tagits av politikerna i barn- och utbildningsnämnden. Vårdnadshavare på landsbygden: ”Tidigare kunde syskon eller kompis i mån av plats få följa med hem efter skolan”

Tidigare kunde landsbygdsbarnen, i mån av plats, att ta med en kompis hem från skolan. Nu är det inte längre möjligt.

I ett brev till vårdnadshavare strax före skolstart meddelas det att nya riktlinjer gällande skolskjuts beslutats i juni månad. I brevet finns att läsa att ”inför läsåret 2024/2025 tillåts enbart skolskjutsberättigade elever att åka med den busstur som eleven har blivit tilldelad via sitt elevkort. Det tillåts inte heller att skolskjutsberättigade elever tar med sig kompis hem på skolbussen som inte är berättigad till skolskjuts eller kompis som åker med annan skolbuss än den som de blivit tilldelade via sitt elevkort. Det är ur ansvars- och säkerhetssynpunkt viktigt att endast de skolskjutsberättigade eleverna som blivit tilldelad bussturen, är de elever som befinner sig i skolskjutsfordonet som kör respektive busstur”. 

Vårdnadshavare på landsbygden har kontaktat oss på redaktionen och tycker att, som det varit innan, att i mån av plats kunnat ta med sig en kompis hem eller att ett syskon kan få åka med hem. Allt i mån av plats, men nu är det inte möjligt längre. Våra barn som bor på landsbygden särbehandlas, om det finns plats i skolbussen så kan väl vårt barn få ha med sig en kompis hem från skolan? 

Vi tog kontakt med barn- och utbildningsförvaltningen där skolskjutsteamet svarar så här: 

– Det är reviderade riktlinjer som är tagna av barn- och utbildningsnämndens 26 juni. I riktlinjerna finns ett nytt kapitel som heter säkerhet och där framtår det att det inte är tillåtet för skolskjutsberättigade elever att åka med annan busstur än den eleven blivit tilldelad via sitt elevkort. Elever som enligt skollagen inte är berättigade till skolskjuts har inte rätt att åka med skolskjutsen. Det finns möjlighet att göra detta om det finns plats över i skolskjutsfordon men för att åka annan tur i mån av plats ska en skriftlig ansökan göras till oss. Skolskjutsteamet avgör då om det finns möjlighet för andra skolskjutsberättigade elever att åka med i mån av plats. 

I brevet till vårdnadshavarna finns också information att det inte är tillåtet att både vara på fritidshem och åka skolskjuts på morgonen. Likadant på eftermiddagen om eleven är kvar på fritids efter skolan kan inte eleven åka skolskjutsen hem samma eftermiddag. 

Skolskjutsteamet på kommunen förklarar:
– Skolskjuts erbjuds i anslutning till skoldagen. Eleven som har en fritidsplats och som också är beviljade skolskjuts kan ha både skolskjuts och fritids, men inte vid samma tillfälle. Det är inte möjligt att vara kvar på fritids efter skolan för att därefter åka med en annan busstur hem än den som eleven blivit tilldelad. Däremot är det möjligt för en elev att ha fritids på morgonen för att sedan åka med skolskjutsen hem vid skoldagens slut och vice versa. Det här att det inte går att kombinera är inget nytt, bestämmelserna antogs i riktlinjerna av barn- och utbildningsnämnden i mars 2023. Det är alltid vårdnadshavarens ansvar att barnet hämtas och lämnas på fritids, oavsett om eleven är beviljad skolskjuts eller inte. 

Taggar

Dela


17 reaktioner på Landsbygdselever drabbas när skolskjutsarna görs ”säkrare”

Korken, om jag förstår dig rätt så har även C förutom tillskyndan av vindkraften över Mörkhultet och nu helt passiva i revideringen av vindkraftplanen även röstat för att göra det än mer jobbigt att som barnfamilj leva och bo på landsbygden i den här skolbussfrågan?

Det vore ju klädsamt om Centerpolitiken rörde sig i en lite vidare cirkel än rondellen vid Frälsningsarmen i Skillingaryd även om dess utveckling är viktig i Centerpolitiken.
Alternativet är naturligtvis att backa historien till två avdelningar, en lista för hela kommunen och en lista för den nämnda rondellens utveckling.

Inte så konstigt att ingen vill skaffa barn längre. Föräldrarna jobbar och kan inte hämta och lämna sina barn på olika tider och ställen. Kommunen vill inte fixa det. Summan är att man vill helst inte ha några nya invånare. Tja man kan ju förstås importera från något annat land. Om någon nu vill flytta dit.

Med tanke på personal och elevers hälsa och den nu belysta elevsäkerheten, hur ligger BUN – barn- och utbildningsnämnden -till med uppföljning av mätvärden i inomhusluften på Sörgårdsskolan och de värden som är uppmätta i källarplan för trikloreten, dikloreten och vinylklorid? I juni 2022 så hade miljökontoret nivån 21 ug/kubikmeter inomhusluft och det närmast tangerar gränsvärdet 23 ug/kubikmeter inomhusluft.

Nu är vi flera som begär en förklaring av BUN:s ordförande och inte av partipiskan!
Det kan tilläggas att även jag liksom alla syskon i den här familjen kört skolskjuts respektive en varit trafikansvarig, alla förekommande turer och aldrig hört något om det fullständiga nonsens som ordförande och förvaltningschefen nu presenterar.
Utöver detta och att landsbygdsbarna kunde umgås utan att respektive föräldrar måste skjutsa en extra resa ut (hört om ordet miljö?) så fick vuxna en möjlighet till färdtjänst i mån av plats.

Ordförande kryp fram ur grytet!

Vad är BUNS:s ordförande och kan ge ett bra svar på detta i mitt tycke idiotförslag? Under förra mandatperioden var det fel på i princip allt den dåvarande majoriteten gjorde och nu är det nog tio resor värre! Kom in i matchen och förklara/försvara beslutet ni tagit, kryp inte undan när det blir obekvämt.

Korpen, det gör inte saken bättre att den sedan tidigare noterade ledarstilen i BUN – barn- och utbildningsnämnden – fått samtliga att bifalla ett dokument som aldrig borde ha upprättas.

Under mina år 13 med barn från landsbygd som åkt skolbuss har jag aldrig hört eller fått veta att det är de medföljande barnen som är en säkerhetsrisk. Däremot har jag vid några tillfällen kontaktat kommunen och företaget som kört bussen för att påtala säkerhetsrisker av annat slag. Det har då rört sig om chaufförer som kört för fort, kört mot stoppskylt eller avgaser som läckt in i bussen. Självklart vill vi alla att vi ska ta säkerheten på allvar, men på vilket sätt de extra barnen bidrar till en säkerhetsrisk vill jag gärna att ni redovisar.

Att kunna ta med sig en kompis hem (efter överenskommelse med föräldrar och i mån av plats) har ju varit en jättebra möjlighet som gjort att även våra barn då och då kan leka med nån efter skolan. Riktigt dumt att ni omöjliggör detta framöver.

Tänk vad glad man skulle bli om man någon gång finge läsa att de gör något bra som är till gagn för kommuninvånarna. Nej bara dumheter med inkompetenta förklaringar som inte är styrkta. Om det handlar om säkerhet så behöver de titta på hur vissa av chaufförerna uppför sig i trafiken.

Illa BUN.
Det har ju fungerat tidigare att barnen har
kunnat åka med om bussen ändå går förbi,
vad gör att nuvarande nämndsammansättning
har en avvikande åsikt? Har det uppstått så
stora problem med detta på sistone att man
nödgas ändra med hänvisning till ”säkerhet”?
Redovisa gärna dessa omständigheter i såfall.
Följden av ej helt färdigtänkta beslut med stor
förbättringspotential blir då som hos några
av oss bekanta i närområdet, nämligen:
Storebror hoppar på bussen men lillasyster som ska till samma skola/förskola får inte åka med utan skjutsas i bil bakom bussen.
Hörde jag miljövänligt? Sunt förnuft någon?

I all vänlighet

Björn Gustavsson Kvarneving, Åker

En enig nämnd har tagit beslut om ”Riktlinje för skolskjuts”, inte något enskilt parti. Att säkerhet får ett större fokus idag får vi nog leva med på gott och ont.

Kenth W, säkerhet har säkert ingen någonting emot, dumhet är något helt annat eller för att ta saken i sin rätta benämning: Utstuderad landsbygsbekämpning.
Självklart ska naturligtvis BUN:s ordförande förklara det här tilltaget.
Vad har hänt i form av incidenter och/eller annat så att personalresurser har kunnat fördelas till en så på alla sätt landsbygdsfientlig föreskrift?

I vilken mån kan personal friställas och besparingar göras på förvaltningen i övrigt när någon kan ges möjlighet till den här nivån av förnuftsprestationer på förmodat betald arbetstid?

Låt oss få en förklaring från BUN:s ordförande inte bara partipiskan.

Men snälla de nya reglerna handlar absolut inte om säkerhet.

Barn på landet tvingas gå upp till 4 kilometer på tungt trafikerade vägar utan varken gatljus eller vägren. Tyvärr förstår nog inte politikerna i barn- och utbildningsnämnden vad dom godkänner.

Det bästa är naturligtvis att vi planterar igen landsbygden och precis som i ”Hem till byn” bosätter alla i S blivande lägenheter på Trolleberget.
Det är knappast någon hemlighet att förvaltningen gärna stänger ner landsbygden med S-ordförande som sitt lydiga redskap

Korken, det gör inte saken bättre att den sedan tidigare noterade ledarstilen i BUN – barn- och utbildningsnämnden – fått samtliga att bifalla ett dokument som aldrig borde ha upprättas.

Lämna ett svar