Lång och tuff kamp för unik silverskatt
Nyheter Trägen vinner. Det kunde varit temat för dagen när Länsstyrelsen bjöd in media för att visa upp en unik silverskatt bestående av bland annat 100 arabiska mynt. En sex år lång kamp har nu resulterat. – Upphittaren har varit rädd för de juridiska konsekvenserna, berättar arkeologen Anders Kraft.
Länsstyrelsen var väldigt hemlighetsfulla när de bjöd in till presskonferens för att visa upp en unik silverskatt som hittats i länet. Även under onsdagen höll man på mycket info, men vissa saker kunde man berätta. Bland annat att skatten hittades i Jönköpings kommun. Det innebär att den myntskatt som hittades i Värnamo kommun i slutet av 1800-talet inte längre är den största i länet.
Cirka ett kilo
Skatten lämnades in till Länsstyrelsen under förra veckan och därför har man inte hunnit göra så mycket forskning på den. Men man vet att den är från vikingatiden och består av cirka 100 arabiska silvermynt. Dessutom innehåller skatten, som väger cirka ett kilo totalt, smycken av olika slag.
Det som omgärdar samlingen av mystik är också det faktum att den hittats på illegal väg. I detta fall med en metalldetektor av en privatperson. På pressträffen ville man inte prata så mycket om bakgrunden till att man till slut fick in den. Men man kunde bland annat berätta att man känt till skatten under sex år.
– Man kan säga som så att upphittaren har varit rädd för de juridiska konsekvenserna, berättar Anders Kraft.
Varför har det tagit sex år?
– Man kan säga som så att det finns goda krafter i länet som pratat med upphittaren och slutligen gick personen med på att via ombud lämna in den här skatten. Något vi är väldigt glada över.
Lagbrott
Att hitta och gräva upp fornminnen med en metalldetektor räknas som grovt fornminnesbrott och kan ge upp till fyra års fängelse. Länsstyrelsen är skyldiga att polisanmäla fornminnesbrott. Något som man nu också gjort.
– Hittar man fornminnen så ska de lämnas in till myndigheten direkt så de hamnar i rätt miljö. Men också viktigt att dessa kommer in så de hamnar i rätt miljö. Troligtvis kommer de här mynten och smyckena hamna på Länsmuseet så småningom och där har de en klimatkammare för att kunna ta hon om såna här saker, berättar Anders Kraft.
På frågan om det funnits några ekonomiska krav från upphittaren som gjort att det dröjt så vill de inte kommentera det utan hänvisar till förundersökningssekretessen.
När arkeologerna Anders Kraft och Anna Kristensson visar upp de över tusen år gamla föremålen så har de vita handskar på sig. Detta för att inte utsätta mynten för exempelvis fettsyror som bildas av svett.
Någon exakt plats var skatten hittats vill man inte gå ut med då man vill säkra platsen.
– Vi kommer göra vetenskapliga analyser och se om vi hittar fler saker på platsen.
Slutligen, hur känns det att äntligen ha fått in skatten?
– Vi har lagt väldigt mycket tid på detta och nu känner man en lättnad och att man har nått någon form av avslut, även om vi inte gjort de här undersökningarna, säger Anders Kraft.