Lång väg fram till första förskolan
Nyheter Idag är förskolan en självklarhet.
Men så har det inte alltid varit.
Den väg som ledde fram till de första kommunala ”dagisen” var både lång och mödosam. Den tog faktiskt tio år.
1960 började dåvarande Vaggeryds köping att utreda behovet av daghemsverksamhet men sedan dröjde det till 1966 innan barnavårdsnämnden begärde att kommunalfullmäktige skulle uppföra en ”barnstuga”.
Nämnden disponerade 1968 hela 17 platser i familjedaghem men barnstugan lät vänta på sig. Faktum är att Hok, som då låg i Vrigstads kommun, blev först när förskola öppnades i Hoks Folkets Hus.
Måndagen den 23 mars 1970 togs första spadtaget för det första daghemmet i Vaggeryd som fick namnet Nyckelpigan. Det invigdes i september 1970, alltså före köpingsbildningen.
I Skillingaryd hade man startat med lekskola i kommunal och kyrklig regi. Först 1975 skapades alltså det första kommunala dagiset i Skillingaryd som blev Bullerbyn.
Att det tog så lång tid att nå dit berodde främst på att hela frågan då var politisk:
Signaturen ”en som tror på hemmets fostran” skev att ”man bör tänka sig för både en och två gånger innan man utlämnar sina barn till dessa daghem och lekskolor.”
Från frikyrkligt håll fruktade man att barnen skulle bli avkristnade. Eftersom det främst var Vänsterpartiet kommunisterna och (S) som drev kraven befarade man att daghemmen skulle bli små kollektiv.