Lång väg fram till orgelrenoveringen
Nyheter I Svenarum har man länge varit på det klara med det historiska värdet i den gamla Schiölin-orgeln.
Men vägen fram till renoveringen av denna kulturklenod har varit lång. Redan på 1930- och 40-talen var det tal om att renovera orgeln. Men då bestämde man sig istället för att satsa på en helt ny. Anledningen till att renoveringen av Schiölin-orgeln aktualiserades just nu var att man fick upp ögonen när Grönvalls-orgeln revs i samband med kyrkans ombyggnad. Då blev Schiölin-orgeln mer tillgänglig så att man kunde se vad det handlade om.
Det är en av landets äldsta kyrkoorglar som nu ska renoveras. Får landsortskyrkor hade överhuvudtaget någon orgel. Av alla 1700-talsorglar finns i princip endast två-tre procent bevarade. Att Svenarum fick en berodde på en av de blåblodiga ätter som befolkat Hooks herrgård. Den gamla orgeln skänktes av familjen Stedt på Hooks herrgård och byggdes åren 1797–98, alltså på kung Gustaf IV Adolfs tid, av Pehr Schiölin som var en mästare i branschen med privilegium som orgelbyggare.
I princip har denna gamla orgel inte tjänstgjort på 150 år. Det är inte bara unikt att en så gammal orgel finns bevarad, det är också ovanligt att så många originaldelar finns kvar.
I vintras monterades den ned och togs om hand för renovering av Bergenblad & Jonssons Orgelbyggeri AB i Vetlanda som i 15 år längtat efter uppdraget.
Kostnaden för Schiölin-projektet beräknas till 1,5 miljoner kronor plus moms.