Nyheter

Långbänk i budgetbeslut: Jörgen (C) fick igenom 7 miljoner för att utveckla centrum

Nyheter Det var närmare fyra timmars debatt gällande den strategiska plan och budget som skulle beslutas av kommunfullmäktiges ledamöter under måndagskvällen. Men visst går det att förändra och en tilläggsbudget godkändes med en röst tillgodo, där två ledamöter inte följde partilinjen. Det blir 6 miljoner till Skillingaryds centrumutveckling och 1 miljon till kommunens centrumutveckling i övriga orter under de två närmaste åren.

Thomas Strand (S) är vice ordförande i socialnämnden

Gert Jonsson (M) är först ut och presenterar delar av femklöverns budget;
– Vi har länets lägsta skatt. Vi har diskuterat löner och inte ens SKR kunde leverera någon prognos. Men vi har lagt oss på 2,5 procent i löneökning. Vi ska ha ett resultat på 30 miljoner. Vi ska göra vårt yttersta för att inte ta nya lån. Vi ska amortera. Det har en stor betydelse om det blir räntehöjning. Varje generation ska ta ansvar för sina kostnader. Vi måste hantera det här och nu när vi har möjlighet. Stora investeringar framöver med 160 miljoner kronor till skolverksamheten, reinvesteringar 50 miljoner, 80 miljoner till en simhall, många miljoner till tekniska. Totalt lägger vi kring 378 miljoner kronor som vi har planerat i investeringar. Det är val i höst och det kan vara så att det nya fullmäktige skruvar på det här men det det måste finnas en grund. I det här investeringsarbetet så har det varit ett givande och tagande, som jag uppfattar i iallafall. Investeringarna ska vi försöka vara överens om i det stora hela. Ändå finns det stora summor när det gäller markinköp för att kunna exploatera vidare. Över 100 miljoner kronor till detta. Vi tror att vi klarar den här finansieringen. Vi har i femklövern tagit ansvar och vi utgår från de beslut som tagit för medel för region och kommun gällande riktade stadsbidrag, men de riktade får nämnderna ta hand om. 

Kenth Williamsson (S) presenterar sitt förslag;
– Jag kan hålla med till viss del, Gert. Vi är en expansiv kommun och stort intresse för byggnation. Det händer mycket på den privata sidan. Vi gör en besparing på en halv miljon till miljö- och bygg då många bygglov inkommer. Vi som parti lyfte frågan kring kompensation för kostnadsökningar i nämnder och styrelse. Det känns bra att vi har haft en öppen dialog, man har lyssnat på varandra och vi har fått igenom bra förslag.Vi har i vår budget lagt ut 3 miljoner i stadsbidrag som nämnderna kan använda fritt. Det är en bra satsning även om det inte är våra egna pengar. Att hyra tillfälliga lokaler är en allt mer ekonomisk börda, en ansträngd post. Kostnaden sticker när hyrorna ska betalas för våra skolor. 

– Det är särskilt viktigt att kompensera barn- och utbildningsnämnden. 20 miljoner fick de i besparingsförslag. Det är viktigt att fortsätta kompensera nämnden. Mer pengar till socialnämnden och vi skapar fler avdelningar på våra boende. Vi vill att kommunens attraktivitet på kultur- och fritid ökar. Det betyder mycket för de unga med förebyggande insatser, vi vill ha ny tjänst inom ungdomsinsatser redan i augusti. Vi satsar 200 000 kronor på våra idrottsplatser. Jag läste i Skillingaryd.nu att planen inte skottades på helgerna i Vaggeryd. Det är en viktig attraktivitetsfråga. Att driva dessa anläggningar kräver ett stort ansvar och tekniken blir alltmer komplicerad. Vi vill att man ska ha kommunal drift. Det är svårare att driva i föreningsform. När det gäller övrig fritidsverksamhet satsar vi 300 000 kronor och likadant har vi samma satsningar vid tekniska och räddningstjänsten. Med våra satsningar blir det vi en attraktiv kommunen. Vi har gjort mer satsningar på attraktiviteten. 

Jan-Erik Aronsson (SD) presenterade sitt förslag:
– Det kommer fram att ekonomiskt bistånd varit finansierade genom ett migrationskonto. När man tittar hur utvecklingen och utbetalningen är så har den inte drastiskt förändrats. Vi vill spara in dessa 1,8 miljoner. Det ska vara en budget i balans. I och med att vi gör de kan vi göra de andra satsningar. Vi satsar bland annat på tre kuratortjänster, förstärkt upphandling, kultur- och fritid, sim- och sporthall, biblioteksverksamhet,  3,4 miljoner för förstärkning av sjuksköterska på natten, vi satsar 600 000 på en behandlingsresurs, som vi kommer att tjäna in. 125 000 kronor till kvinnojouren, berättar Jan-Erik Aronsson (SD). 

Femklövern, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har därmed lämnat varsitt budgetförslag. Dags för debatt i Folkets Hus, Vaggeryd. 

Thomas Axelsson (KD) är först ut;
– Det har varit en stort arbete under en lång tid. Vi är en tillväxtkommun. Det byggs som aldrig förr. Industrietablering sker nästan varje dag. Det förpliktigar att vi lägger en offensiv budget. Vi omsätter cirka 1 miljard i vår kommun. Ökningen är 54 miljoner nästa år. I och med att vi höjer ramarna gör vi politiska prioriteringar. Badhuset är viktigt och vi har en grupp som jobbar med den här investeringen. Det har att göra med hela området runt Hjortsjöskolan. Skolorna tar stor del av investeringspengen. 

Kenneth Åberg (S);
– Vad är egentligen strategi? Det är en metod, en plan, för att nå de mål vi sätter upp. Vi har haft en stor samsyn kring arbetet med budget. Vi är överens om de stora övergripande målen och att vi ska ha starka nyckeltal. Vi var även tillväxtkommun 2000. Svårt att förstå att man kan få in ytterligare ett finansiellt mål att skulden inte får överstiga 300 miljoner kronor. Varför ska det finnas med i strategisk plan? Att byta skulder mot höga hyreskostnader? Den ekonomiska hushållningsprincipen kan vi inte förstå oss på. En hållbar ekonomiska politik måste prövas mot sina förutsättning. Kärnverksamheten är skola, vård och omsorg ska bedrivas i kommunägda lokaler. Vi behöver också anpassa oss mot samhällskraven. Vår bedömning är att kommunens soliditet klarar lån men inga extra kostnader för att hyra lokaler till skolan. Om vi följer femklöverns filosofi blir det ingen kommunal skola på Yggen. Skolan har varit en urtypisk kommunal sak. Kommunen ska inte vara hyresgäst i en skola, det blir inte kostnadseffektivt. Femklövern, klöver hör inte hemma här i kommunal regi, det hör hemma till spel och risk.

Ulf Abrahamsson (C);
– Mycket är sagt. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Hela församlingen tror på framtiden. Vi har inte bromsat och sparat. Vi tror på kommunen och det känns jättebra. Vi har en katastrof när det gäller byggnaderna. Det har pågått en längre tid. Vi måste få bättre underhåll av våra fastigheter. Det är inte hållbart det vi gör idag. Vi har en offensiv driftbudget. Vad vi egentligen har pratat minst om är vad vi får för de pengar vi lämnar till våra nämnder. Jag vill uppmana att vi får valuta för driftpengen som vi lämnar till våra nämnder. 

Thomas Strand (S);
– Jag tänkte att jag under några minuter lämna ett inspel till socialnämndens budget. Två saker vill jag säga. För det första så kan vi konstatera att vi i S i stort sett är överens med femklövern gällande de satsningar vi behöver göra 2023. Särskilt vill jag stryka under att vi nu då inför en nyhet med biståndsbedömt boende. Vi får en kedja som är bra. Jag yrkar bifall till Socialdemokraternas budget. 

Magnus Thelin (L);
– Vi har haft ett bra samarbete i femklövern. Jag kan inte hålla med Thomas. Det handlar inte om att utreda, men jag har varit emot byråkratin och vi behöver inte utreda allt. En del saker är onödigt att utreda. Bra med satsningar på kosten och skolan. 

Thomas Strand (S);
– Det var lite märkligt att man inte behöver utreda, utan att vi vet. Vad är det du vet som inte andra vet. Sverige är känt för att utreda och gör inga huggskott. 

Kent Williamsson (S);
– Varför vill ni höja arvoden. Ni höjer dessa i nämnderna. Vi står för vad vi tycker. 

Gert Jonsson (M);
– Demokratin fodras att det blir debatt. Vi brukar ägna debatt att ställa frågor till varandra. Om man tittar på det stora paketet. Och det är en promille som skiljer oss. Det är små summor. Vi måste ha en låneskuld som vi kan hantera. 

Kenneth Åberg (S);
– Det är många och mycket ett lagarbete i kommunstyrelsen. Vi har inte sagt att utan kritisk granskning låna, men vi måste se vad det kostar att hyra en skola. 

Thomas Strand (S); 
– Nu har det visat sig att Liberalerna inte vill ha någon utredning om grundbemanning. Det är viktigt att våra väljare får reda på var ni står, nä, vi utreder inte. Det viktigaste inom äldreomsorgen är rätt bemanning. 

Annelie Borgström (S); 
– Jag är här av en anledning, jag hoppas att alla är här av samma sak. Vi ska sansa oss och prata politik. Vi tar 21.49 från våra kommuninvånare. Jag ser det som att jag bidrar med 21.49 till vår välfärd och det är jag stolt över. Jag kan tänka mig att öka summan. Jag vet att LO kommer att ta ansvar för den fortsatt lönebildningen. Men nu pratar vi välfärdsfrågor. Hur vill vi har vår välfärdspolitik. Jag är orolig. För 25 år sedan pratade vi om att det snart är brist på kompetens. Vi har inte personal. Vi måste ta vår personal på allvar och det ska vara rätt grundbemanning. För mig är det viktigaste att personalen blir hörd. Vi har det ansvaret här inne. SD; 1,8 miljoner kronor, vad menar ni? Är det de som är utförsäkrade, eller är det de som har ett handikapp som inte ska få sin försörjning tillgodosedd. Ni säger ett bidrag på 125 000 kronor till kvinnojouren. Är det en sänkning eller ökning? Vi betalar 148 000 kronor idag som ni röstade emot. Är det en ökning eller sänkning?

Jan-Erik Aronsson (SD);
– Jag tycker att det är en märklig diskussion. Vi ska ha en budget i balans. Så fort vi kommer i kommunstyrelsen så hjälper inte detta. Det var precis som jag sa när jag flyttade från socialförvaltningen till arbetsmarknadsenheten så följde ett antal tjänster med. Plötsligt har man fler tjänster än tidigare. Så fort det är kommunstyrelsen så gäller andra spelregler. Gällande kvinnojouren så är det de pengar som vi har äskat.

Kenth Williamsson (S);
– Fullmäktige har tagit beslut att bidra med pengar till kvinnojouren. 

Thomas Axelsson (KD);
– Du försöker att göra diskussionen lite skarp, Thomas Strand. 

Ann-Katrin Löfstedt (M) är socialnämndens ordförande

Ann-Katrin Löfstedt (M);
– Jag yrkar bifall till femklöverns förslag. Vi i socialnämnden har blivit tilldelade 2 miljoner för biståndsbedömd boende på Furugården. Tekniska håller på med underhåll och vi tittar på hur det ska utvecklas. Kastanjen 3 kommer att öppna först och det är i januari nästa år. Det är viktigt för våra äldre boende. Vad är ett biståndsbedömt boende. Det här är något nytt. Boendeform med stöd och trygghet och behöver bryta en oönskad isolering. 

Jörgen Johansson (C);
– När det gäller äldrevården så står C bakom en jämställd vård. Det kan gälla aktiviteter, livskvalitetshöjande åtgärder. Naturligtvis så hänger det ihop med grundbemanningen en viss del. Jag tror nog att vi (reds anm; C + S) kan hitta till varandra framöver i denna frågan. Vi ska vara bra på att förvalta våra fastigheter, men det är vi inte i nuläget. Jag vill prata om, och saknar, samhälls- och centrumutveckling. Man vill ha fler butiker i centrum, men vi gör inget åt det. Det är knappt ingen peng i samhällsutveckling. Jag tycker att vi ska orka med helheter. Inte bara skolan och socialdelen. Vi måste ha hållbar samhällsutveckling. Jag lägger samma tilläggsyrkande som i kommunstyrelsen. Vi tog ett beslut att göra centrumutveckling i Vaggeryd för länge sedan, tror det var förra mandatperioden. Men vissa projekt gick inte bra så ”Skillingarydspengen” kom bort. Jag yrkar 3 miljoner 2023 och 3 miljoner 2024 till att utveckla Skillingaryds centrum. 500 000 extra 2023 för centrumutveckling i hela kommunen och även 2024 500 000 kronor.Vi måste öka centrumutvecklingen. 

Kenth Williamsson (S);
– De gamla skolorna har lång livslängd. Det som blir fel är när det ska åtgärdas. Man gör det för tätt helt enkelt. Jag skulle vilja säga att en skola i egen regi är bättre än en hyrd skola. Jag stödjer Jörgen Johanssons förslag. 

Tommy Ottosson (S);
– Satsar man inte på folkbiblioteken, är det någon som kan svara från femklöver. Jag yrkar bifall till S-förslaget. 

Gert Jonsson (M);
– Vi gör stora satsningar på våra idrottsanläggningar. Vi satsar mycket i förebyggande arbete. Återigen är det att prioritera satsningar. Jag vet att vi inte ligger i topp när det gäller mätningar gällande folkbibliotek. 

Annelie Borgström (S);
– Att köpa billigt är att köpa dyrt. Blickar vi tillbaka så är det priset som styr. Man tittar inte på kvalitén. Jag håller med dig Jörgen i mycket, men ska vi bygga en skola, så har jag en övertygelse om att vi kan jobba smartare. Vi måste satsa på centrumutveckling. Jag har varit Skillingarydsbo hela mitt liv, men nu är jag Götaforsbo. Man måste få till det i Skillingaryd. 

Kenneth Åberg (S); 
– När Åvikens och Slättens förskolor hade vi diskussion om den här kvalitén. Vi fick försäkringar att moduler byggda av hög kvalité för att ha en lång livslängd. Problemet är att, snarare, att löpande underhåll och vaktmästeriet måste ske. 

Jan-Olof Svedberg (SD); 
– Skolbyggen. Gamla Götafors skola är inte i så bra skick. Sedan kom det in synpunkter på att det var kulturbyggnad. Fördröjningar och tiden gick. Plötsligt fanns det mark tillgänglig och det var bråttom. Men hade vi bestämt då att vara på samma plats som dagens skola, så hade vi varit klara nu. Klarar man inte av att sköta sina grejer så kan det va. 

Ulf Abrahamsson (C);
– Vi i C står bakom Jörgens förslag. 

Lennart Karlsson (EMP);
– Jag yrkar bifall till Jörgen Johansson tilläggsförslag. Det enda partiet som lagt skarpt förslag till äldreboende är vi. Nu har vi rett ut det också. 

Jörgen Johansson (C) tilläggsyrkar om miljoner till centrumutveckling. Och fick igenom det med en rösts marginal

Jörgen Johansson (C);
– Det är inte okej att vara 35 i en klass bara för att vi inte löser lokalerna i skolan. När det gäller fastigheter, ända sedan modulerna kom till i Hok, vad menar ni med hållbar utveckling. Jag renoverar ett 1800-tals hus. Menar vi allvar med klimatet och hållbarhet måste vi tänka på att våra fastigheter ska hålla under en lång tid.

Elizabeth Orrellana Bravo (V);
– Jag hör varje år att man ska satsa på personalen och äldreboende. När man sitter på löneförhandling så får man reda på att man inte får någon ökning.

Jörgen Johansson (C);
– Det finns andra som driver vissa orter rätt hårt och jag tackar för de röster jag fått för att driva centrumutvecklingen.

Det begärdes ingen votering om S eller SD:s budget, men däremot gällande S och Femklöverns…
För Femklöverns budget röstade 21 ledamöter och för S-budget röstade 14 ledamöter. SD avstod och EMP röstade på S-budget.

Det beslutades att femklöverns budget skulle godkännas och reservation gjordes av S, V och SD.

Tilläggsyrkande gällande grundbemanningen begärde S votering. För Femklöverns förslag röstade 27 ledamöter. För S förslaget röstade 14 ledamöter.  Kommunfullmäktige beslutades således enligt kommunstyrelsens förslag.

Tilläggsyrkande om Jörgen Johansson (C) att 3 miljoner skulle satsas i Skillingaryds centrum 2023 och 3 miljoner för 2024 samt 500 000 kronor vardera år till kommunens övriga orter. Votering begärdes och 21 röstade för Johanssons förslag till extra pengar och 20 röstade nej till tilläggsförslaget.

– Det var en spännande avslutning på den här punkten. Jag är jätteglad för Skillingaryds skull, det är Skillingaryd värd. En liten extra klapp på axeln till Salle (L) och Gunilla (M) som vågade gå emot sin partilinje och röstade med mig och Skillingaryds centrums framtid, summerar en glad Jörgen Johansson (C) som firade segern med smörgåstårta som var en av höjdpunkterna under den långa kommunfullmäktigekvällen i Folkets hus i Vaggeryd. 

Fyra omröstningar gjordes i ärendet gällande strategiska plan- och budget

De ledamöter som röstade till förmån för Jörgen Johanssons (C) förslag var: Kenth Williamsson (S), Annelie Borgström (S), Thomas Strand (S), Helena Erlandsson (S), Ulf Abrahamsson (C), Elizabeth Orellana Bravo (V), Tommy Ottosson (S), Kenneth Åberg (S), Tuula Ingner (S), Magnus Dauhn (S), Atcha Adinda (L), Jörgen Johansson (C), Pelle Philip (C), Solveig Antonsson (S), Christina Karlsson (S), Sverker Bernhardsson (C), Anna-Maria Toftgård (C), Lennart Karlsson (EMP), Klas Gustavsson (EMP) och Robert Alkemark (S). 

De ledamöter som röstade nej till att utöka ramen med extra pengar till Skillingaryds centrum med 6 miljoner och 1 miljon till övriga orters centrumutveckling, och ej till Jörgens förslag var: Ewa Magnusson (L), Jenny Larsen (KD), Allan Ragnarsson (M), Gert Jonsson (M), Magnus Thelin (L), Thomas Axelsson (KD), Lars Seger (M), Jan-Olof Svedberg (SD), Jan-Erik Aronsson (SD), Claes Nord (SD), Kristin Stark (MP), Camilla Ohlsson (KD), Nicklas Nordquist (KD), Britt Johansson (M), Lars-Olof Hindersson (SD), Niklas Oskarsson (SD), Jan Sjögren (SD), Ann-Katrin Löfstedt (M), Marita Bengtsson (KD) och Mats Oskarsson (M).  

Taggar

Dela


Läs mer

Storgatan ska få ansiktslyft – men först ledningsarbete

16 reaktioner på Långbänk i budgetbeslut: Jörgen (C) fick igenom 7 miljoner för att utveckla centrum

Bra beslut, det behöver Skillingaryd. Vet att många barn i kommunen tillsammans med Remida fått rita olika idéer och önskemål gällande torget i Skillingaryd. Vore häftigt om några av dessa förslag från barnen blir verklighet i någon form.

Man blir varm i hjärtat av att se ännu fler baracker jämte Jönköpingsvägen.
Bra jobbat ni är fantastiska…..
Lennart Charlies valslogan 2022 ”Emparti åt kommunala byggnader”. Det konsultarvodet bjuder jag på till skillnad från kommunhusets budget på arvoden till expertis inom nödlösningar..

Lars är en bitter man – bra att han lämnat Götafors. Bra kämpat Jörgen. Det blir bra för Skillingaryd och hela kommunen.

Måste tillägga att jag är tacksam för att det finns enstaka personer i Lars parti och även i L som tycker att centrumutveckling är viktigt. Vill även påpeka att hela S, V och EMP stöttade förslaget. Är glad och tacksam för Skillingaryds skull

Det finns ett färdigt förslag på ny utformning av Storgatan i Skillingaryd. När man satte en peng förra mandatperioden fanns absolut ingen plan, men det gick ju bra att besluta då🤔dessutom är
en miljon av sju för att kunna utveckla och höja attraktiviteten i centrala delar av Vaggeryd, Hok, Byarum, Klevshult, Åker, Bondstorp med flera. Inget annat flyttas fram beroende på detta då att det i stället höjer ramen.

Dessutom har jag ställt detta som ett krav till deltagare i budgetberedningen men majoriteten där tyckte inte man skulle satsa pengar på centrumutveckling som dessutom var beslutat att utföra tidigare. Pengarna plockades bort beroende på överskridande budget i diverse investeringsprojekt.

Vi i C står inte alls bakom dessa överskridande, Vilket vi hela tiden påtalat.

Ser även ett stort behov av utveckling i Vaggeryd framåt inom både skola och järnvägsundergångar. Då är det ju bra att vi redan nu har utfört planerade åtgärder i Skillingaryd.

100 miljoner till nytt mellanstadie i Vaggeryd finns det ju inte direkt några färdiga förslag på eller hur Lars🤔 Kanske behövs 150 och i så fall får vi lösa detta, bara det blir bra.

Satsa på hela kommunen finns i Mål 1 för den som inte uppfattat detta.

Men räcker inte att se till att det finns pengar, måste bli verkstad också.

Nu kör vi😃

Hej Jörgen!
Du skriver att ramen blir större, samtidigt har beslut tagits om att inte öka låneskulden. Dessutom ett mål om att minska totala låneskulden framåt.

Ledsen, men för mig hänger inte detta ihop. Kan du förklara?
Vilka andra projekt anser C ska vänta?

Det är väl ändå det som blir kontentan av de 7 miljonerna?
Nu vet jag att en budget är en gissning och en önskan om hur framtiden kommer att te sig, inget annat. Om vi frågat konjunkturinstitutet, så har du fått svaret i dag.
-Tuffare tider på väg, som kommer att ändra kommunens planer och möjligheter ganska stort. Tror jag.

Härligt jobbat politiker som stöttar ett bra förslag som detta. Stort av socialdemokraterna och vänstern som gav sitt stöd. Utan dessa röster hade det inte gått.

Bra Jörgen! Äntligen något positivt till den södra delen av kommunen…. Och mycket lättare att kryssa för i personvalet….

Bra Jörgen! Äntligen förhindrade någon en ny ”cykelvägslångbänk”. Bra färdiga förslag finns ju.
Presenterades för Skillingaryds Intresseförening för ett tag sedan. Till handling!

Härligt! Bra kämpat Jörgen och alla ni andra som ser att något behöver göras i södra delen av kommunen.
Vad ska nu göras för dessa pengar vill jag nu veta.
Finns färdiga förslag som man äskade pengar för?

Endast 3 månader till kommunalval!!
Nu ser vi på vilka vi skall rita vårt kryss i personvalet!!
Bra Jörgen, Skillingaryd behöver en centrumplanering värt namnet, det betyder inte ”bara” kapital utan också en vilja att alla hjälps åt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *