Nyheter

Långsam minskning av industriutsläpp

Nyheter Industrins utsläpp minskade under 2023, men långsamt, visar nya siffror från Naturvårdsverket. Minskningen var mindre än året innan. Samtidigt är de lokala variationerna är stora.

Totalt minskade industrins utsläpp i landet med 2,4 procent i fjol, jämfört med år 2022. Det betyder visserligen att utsläppen ligger kvar på en lägre nivå än åren före pandemin, men också att minskningstakten avtagit – motsvarande minskning föregående år var 4,4 procent, baserat på data från de stora utsläppare som omfattas av EU:s utsläppshandel.

Den enda större industriella utsläpparen av växthusgaser i Vaggeryds kommun är Waggeryd Cell.

Anläggningen släppte ut växthusgaser motsvarande cirka 7 649 ton koldioxid i fjol.

I hela Jönköpings län minskade industrins utsläpp av växthusgaser i fjol för första gången på tre år.

Jönköpingsindustrierna släppte ut växthusgaser motsvarande omkring 118 000 ton koldioxid under år 2023. Det är fyra procent mindre än året innan.

Den enskilt största utsläpparen i Jönköpings län var Jönköping Energi, med Kraftvärmeverket Torsvik, KVVT och ytterligare sex anläggningar. Anläggningarna stod ensamma för omkring tre femtedelar av länets samlade utsläpp av växthusgaser. Deras utsläpp är dock något mindre än året innan.

I datan över industriutsläpp saknas utsläpp från förbränning av biobränslen, och en del annan verksamhet som är undantagen från EU:s utsläppshandel.

Industrins utsläpp står för knappt 40 procent av de växthusgasutsläpp som sker i Sverige (de så kallade territoriella utsläppen). Landets industriutsläpp har sakta minskat de senaste decennierna, från en topp i mitten av 1990-talet, men minskningen har varit långsam, med undantag för en kraftig nergång till följd av covid 19-pandemin 2020.

Under 2021 studsade utsläppen tillbaka, för att sedan vända ner igen. Förra årets minskning finns till stor del inom fjärrvärmesektorn, och kan enligt Naturvårdsverkets analys delvis förklaras av att lägre elpriser ledde till mindre användande av fossila reservkraftsanläggningar.

De största utsläppen i Sverige kommer från stålindustrin, och den största utsläpparen i hela landet är liksom tidigare år SSAB, med sitt stora stålverk i Luleå, följda av oljebolaget Preems raffinaderier och cementtillverkaren Cementas (numera en del av Heidelberg Materials) fabriker.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


Lämna ett svar