Lär sig mer om missbruk och vård
Nyheter Under måndagseftermiddagen bjöd kommunen in till seminarium om missbruk. Intressanta föreläsare var på plats i teatersalongen i Skillingaryd inför ett hundratalet åhörare
Alice Åström var ansvarig för seminariumet om missbruk och hade bjudit in flertalet intressanta föreläsare.
Per-Uno Åslund har arbetat med missbruksvård sedan 1992 och idag är han ansvarig för Frälsningsarméns huvudkontor i Stockholm och har sitt ansvarsområde inom sociala center för hemlösa och missbrukare. Idag på förmiddagen gjorde han ett besök på Mötesplatsen i Skillingaryd.
– Den senaste kartläggningen gjordes för sex år sedan och det beräknas att det finns 34 000 hemlösa i Sverige. När jag pratar hemlöshet är det förstås inte lika med att ha ett missbruk. Snarare är att man inte stämplar en människa i det ena eller andra facken. Man ser individen utifrån sitt behov. Men bostadsbristen är det i hela landet oavsett storlek på orterna och kommunerna, börjar Per-Uno.
– Varför är det fler kvinnor som råkar ut för hemlöshet och missbruk? frågade Kent Williamsson (S).
– Det är besöksstatistiken från våra sociala center som visar att andelen besök av kvinnor har ökat. Det kan handa om utanförskap och avslag på sina biståndsansökningar. Det kan också finnas människor som inte sökt hjälp förut utan har kommit till en vägs ände, där man måste eller får hjälp med att söka hjälp hos oss, svarar Per-Uno.
Frälsningsarmén gjorde 423 000 hjälpinsatser under förra året. Stort hjälpbehov då Per-Uno och hans kollegor har mött 221 000 unika tillfällen som har fått mat eller fika, hemlösa- och eller missbruksproblem på sina sociala center eller behandlingshem. Per-Uno berättar att det är annat sätt att möta människor i en liten kommun. I en stor kommun eller stad är den missbrukande personen anonym på ett helt annat sätt. I en liten kommun känner alla alla.
– Så fort jag kom in till er Mötesplats idag kände jag att platsen har oerhört många positiva saker som ni kan jobba med när den enskilde personen som kommer dit, säger Per-Uno.
Under fikapausen i foajén träffar vi Ulla-Carin Djerf.
– Bra seminarium, men jag vill veta hur en missbrukares dag ser ut och vad mötesplatsen betyder för kommunens missbrukare. Det är jag intresserad av. Hoppas det kommer senare i eftermiddag säger Ulla-Carin.