Nyheter

Lärartätheten har ökat

Nyheter Det har gått allt färre elever på varje lärare i Vaggeryds kommun de senaste två decennierna, och den trenden fortsatte förra läsåret, visar den senaste personalstatistiken från Skolverket.

I Vaggeryds tolv grundskolor går det i snitt 11 elever per lärare. Det kan jämföras med 12,0 elever per lärare i riket som helhet, och innebär alltså en totalt sett högre lärartäthet.

Jämfört med för ett par decennier sedan har lärartätheten i Vaggeryds kommun ökat något, från i snitt 12,2 elever per lärare åren runt millennieskiftet.

Lärartätheten är generellt lägre i enskilda skolor än i kommunala – sett till riket som helhet, och medan motsvarande skillnad i lärarbehörighet minskat något de senaste åren, har klyftan när det gäller lärartäthet bara ökat.

I Vaggeryds kommun finns en grundskola med enskild huvudman: Tofthagaskolan, där det går 11,1 elever på varje lärare.

Den allra högsta lärartätheten bland landets kommuner har Jokkmokk med 7,5 elever per lärare. Kommunen med högst lärartäthet i Jönköpings län är Gnosjö med 9,8 elever per lärare. Generellt brukar lärartätheten vara högst i glesbygdskommuner med små byskolor, och lägst i storstadsområdena.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


1 reaktion på Lärartätheten har ökat

En helt missvisande statistikuppgift.
I Hjortskjöskolans årskurs 7 hösten 2023 har det varit 15–20 procent inställda lektioner på grund av av lärarbrist!
I min sons klass exakt 17 procent.
Detta mått som redovisas har ju ingenting med verkligheten att göra utan är ett totalt haveri.
Givetsvis måste man titta på hur många lärare som är på jobbet, som jag förstår det räknas antalet anställda, inte antalet närvarande. Man kan ju undra varför skolverket kommer med så irrelevanta siffror.
Skulle jag ha fel att det bara räknas närvarande blir ju då de inställda lektionerna ännu mer uppseendeväckande för Vaggeryds kommun.

Lämna ett svar