Nyheter

Larmar om arbetsmiljön på Sörgården

Nyheter I en anmälan till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) har en anmälan inkommit gällande bemanningen vid vård- och omsorgsboendet Sörgården i Skillingaryd. ”Vi har konstant ont i magen och jobbar under en mycket påtaglig stress”

Sörgårdens vård- och omsorgsboende från ovan. Arkivfoto Per Bunnstad

I anmälan finns att läsa: 

”Vi har en brukare på vår avdelning som är mycket dement och behöver konstant tillsyn. Brukaren har förstört inredningen i både sitt egna rum och allmänna utrymmen. Brukaren stör även de andra brukarna när de ska sova och gör dem oroliga. De andra brukarna uttrycker ofta oro och missnöje med situationen. 

Vård- och omsorgsboendets ledning anser att de gör vad de kan för att dagarna ska gå ihop på avdelningen men det är inte tillräckligt. Nu har en del av oss i personalen varit sjuka under en period vilket resulterar i att vi ordinarie personalstyrka, det vill säga två personer och det fungerar inte. Vi kan inte ta våra raster då vi inte kan eller vill lämna vår kollega ensam. 

Vi har många brukare som kräver dubbel bemanning men hur ska man kunna gå in två personal till dessa när en av brukarna behöver konstant tillsyn. 

Det är bara en tidsfråga innan en brukare blir skadad och då undrar vi vems ansvar det är då. I dagsläget är brukaren, som är mycket dement, väldigt närgången både mot oss personal samt de andra brukarna. 

Det här är en fråga om patientsäkerhet och vi i personalen kan inte längre ta hand om de övriga brukarna på avdelningen. 

Vi har konstant ont i magen samt jobbar under en mycket påtaglig stress.” 

Taggar

Dela


11 reaktioner på Larmar om arbetsmiljön på Sörgården

Att peka ut en patient så att anhöriga och folk runt omkring kan identifiera vem det handlar om är att bryta mot tystnadsplikten! Och att skriva detta i denna artikel är grovt övertramp mot patient och anhöriga. Att demensvården inte fungerar i Vaggeryds kommun är inget nytt fenomen utan vi har haft flera fall under årens lopp där kommunen inte klarat av vården. Detta är en fråga om organisation och kompetens hur man hanterar patienter med svår demens. Det är inte bara att sätta in personal, utan de ska även veta hur patienten skall skötas. Används resurserna på rätt sätt?

Hej. En anmälan till IVO är en offentlig handling som vem som helst kan begära ut och det är inget övertramp att skriva om detta. MVH, Henrik/reporter

I detta fallet har ingen pekats ut. Jag har läst artikeln fyra gånger här nu idag och kan inte se att vi lämnar ut så pass mycket information att den pekar ut någon. Vi känner oss väldigt trygga med denna publicering sett till den journalistiska etiken. Mvh, Henrik, reporter.

Fortsätter Femklövern sin framfart lite till så blir det inga äldre som vill bo i kommunens äldreboende och det är kanske det som är yttersta målet. Allt blir till de mest dementa. Jag förstår allt mer varför en del på äldre dagar flyttar till annan kommun där deras barn bor. (M) har visst ordförandeposten i socialnämnden som i kommunstyrelsen. Skatteutjämningsbidraget som ger kommunen 400.000 kronor i statliga bidrag för varje 85-åring kommer att minska kraftigt om allt fler äldre väljer att flytta till annan kommun.

Du som är ansvarig chef för omvårdnadspersonalen vad gör du/ni för att lösa situationen för boende och personal?
Det är svårt redan nu att anställa kompetent personal som behövs, hur ska ansvariga hantera situationen och behålla de som jobbar nu samt locka till sig fler?
Utan omvårdnadspersonalen kan kommunen inte bedriva någon verksamhet!

Som vanligt bryr chefer sig bara sig om sina egna karriärer och ska hålla budget och siffror för ytterligare karriär.
Hur personal mår eller belastas, det struntar man blankt i.
Det gäller många arbetsgivare. Det funkar tills de själva behöver stå där med samma problem, då klarar man inte ens av en dag utan förändring som folk går med dagligen.
Bevisar bara hur långt ifrån varandra man är på arbetsplatser idag när siffror ska tala för allt.

Vad gör det lokala facket i frågan? Arbetsgivaren måste genast ta sitt ansvar både gentemot pensionärerna och de anställda. Det är helt oansvarigt att låta denna situationen fortgå. Dementa behöver god personaltäthet. Det är ofta stor ångestproblematik i samband med demens och det behövs personal som mår bra så att de kan orka med att ta hand om det. Då behöver de verkligen kunna ta sina raster och pauser också. Skärp er. Det finns annat ni kan spara på.

Det är en arbetsmiljöfråga som arbetsgivaren måste ta ansvar för. Personalen borde omgående bli förstärkt med ytterligare vårdare!
Självklart ska både personal och vårdtagare känna sig trygga på sin arbetsplats/ i sin hemmiljö!!

Lämna ett svar