Nyheter

Lars-Evert berättar om Gamla Waggeryd

Nyheter Hus och personer på Gliets gata (Skolgatan). Del 1 - Mellan Fabriksgatan och Ödestuguvägen

I böckerna Från Waggeryd till Vaggeryd, del 1 och 2, utgivna 2016 respektive 2017 av Waggeryds Museiförening, beskrivs hus och framför allt verksamheter som funnits vid nio olika gator i Vaggeryd.

I denna artikel skrivs om de hus som ligger vid Gliets gata och även lite om de personer som de första åren bodde i husen. Gliets gata är namnet på den väg som binder samman Fabriksgatan med Jönköpingsvägen. Vägen hette från början Skolgatan eftersom den går förbi Västra skolan. Landslagsmannen i fotboll och Vaggeryds bäste spelare genom tiderna, Sven ”Gliet” Eliasson, växte upp i ett hus som ligger i hörnet Fabriksgatan/Gliets gata. För att hedra honom döptes Skolgatan för ett antal år sedan om till Gliets gata, även om adressen till Gliets föräldrahem var Fabriksgatan 7.

I denna artikel beskrivs hus och personer vid Gliets gata mellan Fabriksgatan och Ödestuguvägen, i kommande artikel, del 2, beskrivs husen mellan Ödestuguvägen och Jönköpingsvägen.

Fotbollsspelaren "Gliet" Eliasson i samspråk med George Raynor, som var svensk landslagstränare från 1940-talet ända in på 1960-talet.

När Waggeryd blev ett municipalsamhälle 1911 beslutade man att upprätta en stadsplan. Gatorna, som var i dåligt skick, fick namn och en stor del av samhällets budget gick åt till att förbättra gatorna. Skolgatan stod väl inte högst i prioritet men 1921 var det dags att göra den i ordning och 2500 kr anslogs till detta.

Gliets gata västerut, sett från Fabriksgatan. Gliets föräldrahem, Olofstorp, till höger och huset Thuledal till vänster.

Olofstorp (Fabriksgatan 7)

Historien om detta hus beskrevs i denna tidning 20 mars 2022 i en artikel som handlade om hus som byggdes 1922.

Thuledal (Gliets gata 16)

Huset byggdes 1907 av sadelmakaren Ernst Konrad Thulin, född 1865 i Jönköping, och hans hustru Hanna Charlotta, född 1868 i Svarttorp. I familjen, som 1905 kom från Jönköping, fanns också dottern Gunhild Katarina, född 1894, och sonen Gunnar, född 1895. Gunhild Katarina lämnade Waggeryd redan 1916. Gunnar, sadelmakare som sin far, gifte sig 1917 och fick fyra barn. Familjen bodde i tio år i Thuledal innan den flyttade från Vaggeryd.

Målaren Alexius Abrahamsson bodde 1909-1920 i Thuledal med sin första hustru, Hilda Amalia (avled 1920), och en kort tid även med sin andra hustru, Anna Sofia. Det betyder att de kända Vaggerydsborna Hugo, Erik, Gösta och Fingal, alla med efternamnet  Abrahamsson, växte upp i huset Thuledal. De fick senare systrarna Birgit och Marit.

På gården till Thuledal fanns Thulins sadelmakeri och i närheten också Abrahamssons målarverkstad.

Ernst Konrad och Hanna Charlotta Thulin bodde i Thuledal hela sitt liv. Hanna Charlotta avled 1935 och Ernst Konrad troligen på 1940-talet.

Rosenhill (Gliets gata 14)

Gliets gata österut, sett från Ödestuguvägen. Till höger huset Rosenhill. Mitt emot låg ett område som kallades Thalla fälla. I dag finns en villa och en parkeringsplats på det området.

Rosenhill byggdes 1929, troligen av möbelsnickaren Oskar Neij, född 1878 i Mulseryd, och hans hustru Elisabet, född 1889 i Svenarum. De bodde där till 1941. I familjen fanns också dottern Maj-Britt, född 1921, adoptivsonen Hans, född 1926, och Oskars dotter i första äktenskapet, Astrid Edit Kristina, född 1904. Efter några år adopterades sonen Stig, född 1938.

Möbelhandlare Egron Ader blev ny husägare 1935 då han flyttade in tillsammans med hustrun Junia Tilli Olivia och ettårige sonen Lennart. Fler barn föddes senare i familjen. Huset bytte senare ägare flera gånger.

Thalla fälla

Del av ett flygfoto från 1930-talet. I mitten till höger Rosenhill. Närmast ses korsningen Ödestuguvägen/Gliets gata och Anton Lindberghs hus, Göta 1, på Ödestuguvägen 24, till vänster. Längst upp till höger Olofstorp, Gliets föräldrahem. Mellan dessa båda hus men närmast Olofstorp, ligger Thalla fälla. Att området kallades så berodde på att det var baksidan på Enock Thalls hus (nuvarande Ödestuguvägen 26) och kanske tillhörde hans tomt till en början.

Torsten Nygrens avbildning av den cykelväg som förband Fabriksgatan med Ödestuguvägen. Vägen gick parallellt med Storgatan och Skolgatan och var e n fortsättning på nuvarande Bagarens väg. Lantmannaladan är första huset på vänster sida. Bakom ladan ligger Thalla fälla. Andra huset höger om vägen är en hantverksbyggnad på tomten Storgatan 20, där JLS fanns på 1950- och 60-talet. Tidigt 1900-tal fanns flera verksamheter i hantverksbyggnaden.

Personliga minnen från Thalla fälla

I mitten av 1950-talet, jag var i 10-årsåldern, spelades spontanfotboll på många ställen i samhället. På Thalla fälla spelade ofta några pojkar som bodde i närheten, de var två-tre år äldre än mig. Flera av dem blev bra spelare i WIK, t.ex. Thore Ohlsson, Seth Krantz, Pelle Rosqvist och inte minst Kent ”Esaias” Andersson, kusin med Gliet. Andra som brukade vara med och spela var Boine Blomqvist, Sven ”Hilding” Johansson och Anders Romedahl. Den senare bodde då i huset Thuledal. Kanske jag glömt någon. Ett träd mot Skolgatan fick vara en av målstolparna åt söder och lantmannaladan utgjorde, trots att det var en byggnad, en målstolpe i andra änden av fotbollsplanen. Vilken stolthet jag kände när jag blev uttagen att vara med i det lag från västra Vaggeryd som på ”Lillakulla” skulle möta laget från östra Vaggeryd. Tror det laget kallades ”Krutkällan”. Där spelade också blivande WIK-spelare, till exempel Pelle Sandberg och Alf Lövdahl. Hur matchen slutade minns jag inte men att som liten grabb få spela med de lite större glömmer man aldrig. Jag minns också att jag en gång deltog i en hockeymatch mellan samma lag. Den spelades på Yggen när temperaturen var under 20 grader Celcius. Kommer ihåg att jag på grund av kylan avbröt matchen och cyklade (!) hem  i stället.

Ett av mina första minnen från Thalla fälla är när Gliet Eliasson kom hem efter att ha varit med och spelat i Pressens lag mot det svenska landslaget. Det var hans genombrott, året var 1953. Eftersom Gliet bodde intill Thalla fälla var han där någon gång och visade prov på sitt hårda skott. Detta var ju under WIK:s storhetsperiod, därför blev man imponerad när även WIK:s högerytter, Billy Ericsson, kom och visade sina fotbollskonster. Han hade ju inte heller långt dit eftersom han bodde i huset Thuledal.

Jag minns också att man i början av 1950-talet utövade boxning på Thalla fälla. De som boxades var några år äldre än mig: min bror Bengt Eskilsson, hans klasskompisar Lars-Erik Krantz och Gunnar Ohlsson med flera.  En hårding var ”Roland Harry”, dvs. senare åkeriägaren Roland Andersson. Man försökte få även mig att boxas, men det var jag inte intresserad av, varken då eller senare.

Göta 1 (Ödestuguvägen 24), Vilhelmsro (Ödestuguvägen 22)

Göta 1 till vänster och Vilhelmsro till höger. Vilhelmsro beskrevs i denna tidning 20 mars 2022.

Det är oklart vem som byggde huset på Ödestuguvägen 24, fastighetsbeteckningen 1930 var Göta 1. Troligen var det Axel Johansson, född 1897, som lät bygga det tillsammans med hustrun Svea, född 1899. Båda var födda i Byarums församling.  Deras barn var Börje, född 1924, och Ulla-Britt, född 1928. Det som förbryllar är att även banvakten Karl Malm en tid står som ägare, även om han inte bodde där. Folkskolläraren och fotbollsledaren Anton Lindbergh, född 1894 i Jönköping,  flyttade dit  med sin familj 1930 och  blev ny ägare när Axel Johansson med familj flyttade till Bäck 1936. Antons hustru, Ella, var född 1899 i Burlöv, Malmöhus län och barnen i familjen var Gunnar, född 1921, Arne, född 1926, och Inga, född 1927.  Anton Lindbergh står som husägare fram till sin död på 1960-talet.

Den legendariske fotbollsledaren Anton Lindbergh framför en skolklass. Eleven i mitten är Tommy Svensson.

Lars-Evert Eskilsson

Taggar

Dela


4 reaktioner på Lars-Evert berättar om Gamla Waggeryd

Har precis läst din intressanta berättelse om Gliets gata.
Nu förstår jag att vi bor exakt ”på” cykelvägen som fanns mellan Fabriksgatan och Ödestuguvägen.
Så många gånger vi gått den vägen när vi gick till skolan. Tack Lars-Evert för trevlig och upplysande läsning.

Lämna ett svar