Levande landsbygd hos Carl-Johan
Nyheter Gårdsråd + ko-spa = Göransgården i Gräshult
Levande landsbygd hos Carl-Johan
Gårdsråd + ko-spa = Göransgården i Gräshult
Skillingaryd.nu åker ut till Göransgården i Gräshult där Carl-Johan Bertilsson äger och jobbar på gården. Vi parkerar framför den nya ladugård och grannarna Lars-Göran och Göran är full i gång med att göra service och underhåll på den nya fodervagnen. Inne på kontoret hittar vi Carl-Johan på kryckor.
– Ja, det var en olycklig händelse då jag slant ute i ladugården. Krossad knäskål och kryckor. Inte riktigt vad jag hade tänkt mig. Ladugården är inte klar än och det är inte lätt att jobba med kryckor på gården. Som tur är får jag god hjälp av sonen Lucas, far Göran och grannen Lars-Göran. Utan deras hjälp hade det aldrig fungerat, säger Carl-Johan.
Ladugården i Gräshult hade tidigare plats för ett trettiotal djur. Familjen Bertilsson hamnade i ett vägskäl för ett år sedan. Lägga ner eller investera? Carl-Johan fick klartecken från familjen och tummen upp, så i somras började byggandet av ny ladugård.
– Nu har vi cirka 80 djur och förhoppningsvis har jag satsat rätt, menar Carl-Johan.
– Vi slutgöder mjölkkor, vilket vi är relativt ensamma om, börjar Carl-Johan. Vi köper ”utslagskor” från Torsjö Säteri utanför Eksjö. Utslagskor betyder att kon inte mjölkar längre/bra, betäcks inte och går direkt till slakt. Men här i Gräshult köper vi upp dom och slutgöder dom för att få ett bättre, mer och finare kött och vi vet att vi kan göra mer kött av befintliga djur, säger Carl-Johan. Köttet, som har mer insprängt fett, är populärt i restaurangbranschen.
– Här har vi ett ko-spa helt enkelt, ler Carl-Johan. Och visst är det en spa anläggning Carl-Johan och hans familj byggt upp i Gräshult. Korna får extra fint kraftfoder som är palmolje- och soyafritt. Kraftfodrets råvaror ska vara svenskt eller max europeiskt ursprung. Carl-Johan tänker på hållbarheten. Och målet är att bygga upp en verksamhet med korta transporter för att korna ska få det bästa fodret.
Tekniken är hög i Gräshult. Här finns prototyp på en automatisk ensilagerivare. Snart är datascanningen uppsatt ute i lösdriften bland korna. Datascanningen är en kamera som fotograferar djurets rygg. Via chip i koörat och scanningskameran som är kopplat till datasystem håller Carl-Johan koll på när det är dags för slakt.
– Så vill man vara kvar i vårt spa, så ska man inte gå igenom scanningen, ler Carl-Johan.
Men vägen till datascanningen kommer bli populär, för på andra sidan finns de automatiska kokliarna. Korna kommer troligen att vara i Gräshult mellan tre till sex månader som ska räcka för att de ska ha hunnit äta upp sig ordentligt.
– Vi satsar på djurmiljö. Vi har speciella ledlampor uppsatta i ladugården så att de mår bättre. Ljuset från lamporna är blåaktiga och det ska ge en bättre miljö för korna, påpekar Carl-Johan samtidigt som han avslöjar att gården är föremål för leverantörens första lamptest.
– Göransgården har ett gårdsråd. Det är en styrelse som består av fem personer med olika bakgrunder. Det är ett rådgivande organ för mig. Bra bollplank för mig när det gäller bland annat invensteringar. Vi bygger för att få ner arbetstiden och att vi ska vara en effektiv och lönsam gård, säger Carl-Johan.
– Det är en otrolig drivkraft att få jobba med naturen och jag ser bondeyrket som mer attraktivt idag än för några år sedan. Och att bönderna runtomkring vågar satsa och bygga ut ger ringar på vattnet, intygar Gräshults Carl-Johan.
Sara Mejving