Levande landsbygd hos Fredrik
Nyheter Appar, datorer, robotmjölkning tillsammans med stor ödmjukhet på Starkeryds Gård
Skillingaryd.nu åker ut till Starkeryd, några kilometer öster om Klevshult, en kall vinterdag. Vi träffar 41-årige Fredrik Claesson som bor på föräldrargården tillsammans med sin fru Jenny och deras tre barn. På gården jobbar sammanlagt 7 personer, heltid eller deltid.
– Här har vi ren mjölkproduktion och vi har 150 st mjölkkor och ungefär 300 djur totalt. Vi får 150 kalvar om året och det är kvigkalvarna vi sparar. Tjurkalvarna säljer vi när de är tre till fyra veckor till granngården i Sjöaryd.
– Vi ska producera 1,3 miljoner liter mjölk, budgeterar Fredrik inför 2017, medan han har full kontroll över vad som händer i ladugården. Kameraövervakning, app i mobiltelefonen, aktivitetshalsband och robotmjölkning.
Det första Fredrik gör när han vaknar är att kontrollera att allt är som det ska i ladugården. Nu kan han faktiskt göra det under sitt morgonkaffe vid köksbordet. App i telefonen talar om vilken ko det är som inte varit inne i mjölkroboten på tidpunkter de ska, om det är någon mjölk som inte håller måttet. Det finns ett litet laboratorium i varje mjölkrobot som talar om det är något avvikande med mjölken. Om det skulle vara för hög cellhalt (bakterier) i mjölken kommer denna att tömmas i en annan tank än den som Arla kommer och hämtar.
– Bästa investeringen är när jag byggde robotstallet. Fantastisk investering och detta ihop med nya spannmålstorken vi byggde under förra året ångrar jag inte, säger Fredrik belåtet.
– Allmänna bilden av oss bönder är mer positiv idag och det känns bra. Många tror att Arla är vårt största hot, men så är det absolut inte. Global och fri marknad gör att vi är mer styrda än tidigare. Hur mycket mjölkpulver Kina importerar och att Putin stoppade Rysslands import av mjölkprodukter från Finland styr mer än vad vi anar, säger Fredrik. Och att produktionen av spannmål på Nya Zeeland påverkar oss här även i Starkeryd, säger Fredrik.
– Att vara ekologisk bonde betyder att vi inte får använda bekämpningsmedel och ingen konstgödsling på våra marker. Efter avslutad pencillinkur gäller åtta dagars karens innan vi får skicka mjölken igen till Arla, jämfört med 4 – 6 dagar för en icke-ekologisk mjölkproducent. Vi har en myndighet som heter KRAV som kommer och kontrollerar oss två gånger om året, vilket är bra, fortsätter Fredrik. Möjligen lite dyrare djur att köpa in men vi får cirka 1,50 mer per liter mjölk vi säljer. Djuren ska vara ute minst fem månader under sommarperioden, jämfört med tre hos icke-ekologisk bonde. Förr hade vi kosläpp genom Arla här på Starkeryd. Det kom så otroligt mycket folk, nära 1500 personer, otroligt vilket intresse det är att se kor springa ut genom ladugårdsdörren, säger Fredrik med ett leende.
– Mina kor äter ungefär 9 kilo kraftfoder och får ungefär 14 kilo ensilage per dygn. Vi mjölkar dom i snitt tre gånger om dygnet, säger Fredrik och visar statistik på sin dataskärm.
Och inne i mjölkroboten är det extra gott kraftfoder, så undra på att kön till roboten alltid finns. Har kon varit inne där inom den närmaste tiden lämnar roboten inte ut något kraftfoder och grinden tillbaka till stallet öppnas, så ingen ko kan lura till sig något extra gott. Varje ko har ett chip i örat som talar talar om all information till roboten bland annat exempel hur mycket kraftfoder som ska serveras.
Två månader efter att kon har kalvat får de ett aktivitetsband runt halsen. Detta band är kopplat via datorn, så att Fredrik och hans medhjälpare ser när det är dags för insemination. Aktivtetsbandet meddelar roboten att det är dags för insemination och efter mjölkning av aktuella kon släpps kon in på en särskild avdelning intill robotarna. Inseminationen görs och sedan släpps kon in bland sina kokompisar igen.
– Jag ser ljust på framtiden. Det kommer att vara svängningar och man får lära sig att leva med det. Bra att vi har tuffare krav som ekologisk gård och vi har faktiskt ett femstjärnigt hotell här för våra damer, säger Fredrik nöjt.
– Om tio år kanske vi har mer personal här och att vi kan förbättra produktionen i och med att vi kan lagra foder. Vi har tagit till rejält för att möta framtiden här på gården, säger Fredrik.
– När jag är ledig är jag med min familj. Att vara ute och jaga vilt står också högt på ledighetslistan, avslutar Fredrik ödmjukt.
Förundrad och imponerad över utvecklingen lämnar Skillingaryd.nu gården i Starkeryd och familjen Claesson.
Sara Mejving