Nyheter

Lina och kommunen föddes 1/1 1971

Nyheter Vaggeryds kommun fyller i dag 50 år. Det gör även Elisabeth Maria Karolina, med flicknamn Andersson, född i Skillingaryd och bosatt i Vaggeryd.

Vi träffar Lina hemma på Bergstigen i Vaggeryd

Elisabeth Maria Karolina född klockan 10.14 den 1 januari 1971 på Värnamo sjukhus. Förstfödd på året både på Värnamo sjukhus och i länet samt tredje barnet i landet för 50 år sedan. Vi har träffat Lina, som hon kallas efter sitt tredjenamn, över en kopp kaffe hemma i huset på Bergstigen i Vaggeryd.

– Mamma har berättat för mig att Conny Grönlund körde in oss på nyårsnatten, ungefär klockan 03.00 in på nya året. Hon har berättat för mig att hon gick av och an i förlossningskorridoren innan det gick kvickt till under förmiddagen. Klockan 10.14 var det dags, då ville jag ut, berättar Lina.

Hemma på Södra Lycke, söder om Skillingaryd, väntade två storebröder och morfar spänt på att lillasyster snart skulle få komma hem.

– Eftersom jag var förstfödd så hör det till att man får vara med i tidningen. Jag gallskriker på bilden, så jag tyckte nog inte att det var roligt att vara med på bild. Mitt namn blev Elisabeth Maria Karolina. Namnen kommer från släkten i Hillerstorp och Maria hette mamma också i andranamn. Jag döptes hemma. Jag tror att det var vanligt förr, på landsbygden, att man arrangerade dopet hemma. Tre namn fick jag men Lina, som är en förkortning på Karolina, har nästan blivit mitt tilltalsnamn.

Skolgången var placerad i Fågelforsskolan i Skillingaryd. Konfirmationen gjordes i Tofteryds kyrka.

– Moped hade jag såklart. Vi var en stor motorsportsfamilj, så det är klart att jag hade moppe. Möjligen något tidigare än mina kompisar, säger Lina och ler stort utan att kommentera mera.

– Jag minns den första riktiga, och lagliga, turen. Det var på nyårsdagen 1986. Jag skulle åka över skogen till min kompis Carina i Stjärnebo. Det var tre decimeter snö och jag körde fast såklart. Mopeden var en Cresent Compact, ej trimmad för det fick jag inte ha, eftersom jag var tjejen i familjen. Jag kom loss till slut och kom upp till Stjärnebo. Men den dagen glömmer jag aldrig….

– Körlektioner tog jag för Nisse Rapp. Han satt alltid och rökte pipa intill mig i bilen. Mina bröder hade visat hur man körde bil, då en Volvo, så körkortet tog jag rätt så enkelt. Min första bil var en VW Polo, den köpte jag strax efter att körkortet var i hamn. Innan dess fick jag låna brorsans bil och jag minns att jag höll på att bli påkörd när jag skulle åka till Värnamo och hämta bildelar, det var någon som inte kunde det här med högerregeln…

Att köra bil är Lina bra på. I många år körde hon folkrace, både för Skillingaryds MK och Jönköpings MK. Men då i en Saab.

– ’Tävlingsdebuten gjorde jag i en Volvo, men det var första och enda gången. Sedan höll jag mig till Saab. Jag tävlade i folkrace fram till 2005. 

– Efter grundskolan sökte jag in till Segerstad, med inriktning på lantbruk. Tyvärr fick jag sluta på grund av allergi efter ett år. Jag började jobba hos Rune Bolin, som då var storbonden i Häradsköp. Eftersom de inte tyckte, där hemma, att det var ett bra jobb tog jag anställning på en metallindustri, där man tjänade mer pengar, fast jag egentligen hade tyckt det varit bättre att vara kvar bland alla djuren i Häradsköp. Jag började hos Roland på Jutex som ligger i Uppebo, strax utanför Hillerstorp. Där var jag ett år ungefär och sen började jag på Hillerstorps plåt som ägdes av Börje, som är bror till Roland på Jutex. Där var jag kvar i sex år.

– Under dessa år jag jobbade i Hillerstorp började jag på buggkurs i Skillingehus för Christer Djup. Där träffade jag min man Christer. Vi flyttade ihop 1994 och då till Vaggeryd. Till Taberg gick vårt flyttlass i augusti 1995 och jag bytte jobb till Rol inredning som ligger vid Axamo.

Vi gifte oss i fina Tofteryds kyrka 1996. Valet på Tofteryd blev då det är ”min kyrka”. Festen efteråt hade vi på Grönelund. Midsommarafton 1997 föddes vår son. I januari 1998 gick flyttlasset tillbaka till Vaggeryds kommun. Jag längtade hem för mycket helt enkelt och vi hittade huset på Bergstigen i Vaggeryd.

Linas man Christer kommenterar med ett skratt att ”det var bara att följa med. Vaggeryd blev bra för det ”var på mitten”.

Den 1 mars 2000 föddes dottern och när Linas mammaledighet var över tog också arbetslösheten vid.

– Jag fick gå en sexveckors logistikkurs på Lernia. När vi gick där fick vi söka till gamla Ikea som ligger utmed E4:an. De nya lagren byggdes 2002, jag flyttade upp dit 2003. Sedan har jag blivit kvar där. Jag plockar kundordrar och är väl egentligen allt-i-allo samt att jag är skyddsombud, berättar Lina.

Att fylla år tidigt har sina fördelar.

– Hellre det än att fylla år dagen innan, sista dagen på året. Att fylla tidigt har sina fördelar i ungdomen. Moped, körkort ock så vidare… Hur det blir i dag? Ja, det blir lugnt och stilla med familjen. När jag fyllde 40 år firade jag inte heller då min mamma gick bort strax innan. Men om pandemin lämnar oss så kanske det blir lite firande tillsammans med goda vänner en fin sommarkväll framöver i stället. Det hade jag uppskattat, avrundar Lina som idag firar sin födelsedag, född och bosatt i kommunen som också firar samma dag och år.

Lina Johansson fyller 50 år idag

Taggar

Dela


5 reaktioner på Lina och kommunen föddes 1/1 1971

Bra reportage om Lina. Om jag inte är felunderättad så fyllde taxichauffören Connye Grönlund 28 samma dag som han gjorde bb-skjutsen med Lina

Grattis Lina till de femtio åren! Vi önskar också dig och din familj ett gott nytt år!
Från grannarna mittemot. Kristina och Jonn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *