Nyheter

Listan: Här är Vaggeryds kommuns avtryck i den olympiska historien

Nyheter På fredag invigs OS i Paris och Newsworthy har grävt i historien. Här är olympierna som satt Vaggeryds kommun på kartan.

Sven Johansson tog brons i skytte vid OS i Moskva 1980. Bild: Per Bunnstad

När de olympiska spelen inleds i helgen består den svenska truppen av 117 tävlande och elva reserver. Det är 116 tävlande och elva reserver fler än när Henrik Sjöberg, som ende svensk, deltog i OS i Aten 1896.

Sedan dess har runt 4 000 svenska idrottare deltagit i OS – både sommar- och vinterspel, fram till Peking 2022. Newsworthy har gått igenom samtliga och, baserat på födelseort och klubbtillhörighet, kopplat dem till 281 svenska kommuner. Flest kopplingar har storstäderna – och främst Stockholm. Var fjärde olympisk deltagare har någon sorts koppling till huvudstaden: inte minst genom att många stora, och framgångsrika, klubbar finns där.

Inte helt otippat ligger tyngdpunkten längre norrut för deltagare i vinter-OS än för sommar-OS. Kommuner i fjällkedjan är överrepresenterade när det gäller alpina olympier – och kommuner längs kusten har närt fler seglare vid sin barm.

Tittar vi specifikt på sommaridrotter ser friidrotten ut att vara ganska brett förankrad i hela landet. Handbollen har däremot en tydligare koncentration längs Västkusten och i Skåne. Skåne är även ett starkt fäste för ridsport, medan kanot historiskt har sin tyngdpunkt i Svealand. Rodden är stark i Bohuslän och – precis som seglingen – i flera kustkommuner.

Tre olympiska kopplingar till Vaggeryd

Det finns tre olympiska deltagare med koppling till Vaggeryds kommun. Tage Johnson, som föddes i Tofteryd, Sven Johansson, som har tävlat för Skillingaryds SG och Leo Johansson, som föddes i Tofteryd. Tage Johnson tävlade i Stockholm 1912. Sven Johansson tävlade i Mexico City 1968, München 1972, Montreal 1976 och Moskva 1980. Leo Johansson tävlade i Peking 2022. 

Sven Johansson tog brons i skytte korthåll helmatch i Moskva 1980.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Listan: Här är Vaggeryds kommuns avtryck i den olympiska historien

Hade väl en paraolympier i bågskytte Bodil Elg från Hagshult som tog medalj tror jag. Vet ej årtal.
Redaktionen svarar: Jo, det stämmer men statistiken gäller enbart ”vanliga” OS

Vi har ju Axelina från Hagafors.
Redaktionen tillägger: Artikeln handlar om det som varit. Den 8 augusti får vi skriva in Axelina i historieboken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *