Livsnödvändigt material i insatsbilen
Nyheter RäddSam F är beteckningen på ett unikt samarbete mellan länets räddningstjänster. Vi har följt med jourgrupp 2 från Skillingaryds brandstation på årliga länsutbildningen vid Axamo i Jönköping. Del 4 av 5; Vad gör en styrkeledare och vad har han i sin FIP-bil?
FIP= Första Insats Person, i Räddningstjänsten Vaggeryds kommun så körs FIP-bilen av styrkeledare, i andra räddningstjänster så kan den vara bemannad av en brandman, vanligast i Räddsam F är att det är en FIP-styrkeledare i en deltidsorganisation. FIP-brandman kan förekomma på vissa heltidsstationer som till exempel i Värnamo och Nässjö.
Bo Johansson är en av sex styrkeledare på räddningstjänsten i Vaggeryds kommun. Han började som deltidsbrandman för trettio år sedan.
Från SOS går larmet samtidigt till de som har jouren. Men styrkeledare Bosse är ungefär tre minuter tidigare på olycksplatsen än sina kollegor i den ”stora” brandbilen, då han alltid har FIP-bilen med sig under jouren. Han ska bilda sig en uppfattning om olyckan, skadan och om fler behöver larmas, samt om möjligt göra en omedelbar insats, till exempel dämpa branden med en handbrandsläckare, göra fria luftvägar vid en trafikolycka, göra HLR – hjärt- och lungräddning – vid ett hjärtstopp med mera.
– I bilen som kommer först på plats finns allt, säger Bosse och öppnar dörrarna till sin bil: Hjärtstartare, verktyg, värmekamera, filtar, brandsläckare, livboj, sjukvårdsartiklar och brandfiltar.
– Vi har även en väska med mat, 15 portioner finns här om vi skulle behöva, säger Bosse och öppnar upp ”matlådan” där påsarna ligger.
– Varje jourvecka övar vi på måndagar. Uppdragen är breda nuförtiden, vi har många sjukvårds- och rökdykningsövningar, avslutar Bosse.
Den gemensamma övningen, som varit intill flygplatsen i Jönköping, är för alla som jobbar i räddningstjänsten i länet, heltid-som deltids brandmän. God fysik gäller när man ska bli brandman och man genomgår olika typer av tester för att klara av yrket.
– Bra att veta att man är frisk. Är man över 45 år ska man genomgå arbetsprov av hjärtat vartannat år och är man över 50 år så är kontrollen varje år, avslutar Bosse som varit på plats vid storövningen utanför Jönköping som i år firar tjugo år.
Ensam är stark säger en del. Vår erfarenhet är den motsatta. Därför har 13 kommuner i Jönköpings län och Ydre kommun i Östergötlands län samt SOS Alarm gjort slag i saken och tillsammans bildat samarbetsorganet Räddsam F. Med gemensamma krafter hjälps vi åt i såväl den operativa räddningsinsatsen som i det förebyggande arbetet. Tack vare samarbetet finns ett stort antal brandmän, styrkeledare, insatsledare och brandingenjörer i jour och beredskap året runt, dygnet runt alltid redo att hjälpa till vid nödsituationer.