Lodjuret i våra trakter
Nyheter Ett lodjur har synts till i kommunen. Många boende är rädda om sina små husdjur, men är lodjuret farligt egentligen och för vem? Vi har fått svaren från jaktexperten.
Lodjur finns i kommunen och vi bad skyttevärldsmästaren CG Gustavsson från Ryd, utanför Skillingaryd, att svara på några frågor.
Hur vanligt är det med lodjur i våra trakter?
– Jag räknar lodjuren som bofasta här. Vi har regelmässigt lodjur där jag bor. Förförra vintern tog de tre rådjur här – det närmsta inne i trädgården cirka 10 meter från bostadshuset, nästa i ängen knappt 100 meter från bostadshuset, det tredje i granplantering knappt 200 meter från bostadshuset. Jag har sett hanen från sovrumsfönstret när han vände ändan mot telefonstolpen mitt på åkern och kissade för att doftmarkera. Avståndet dit är 80 meter. Men förra vintern och hittills i år har jag inte noterat något lodjurstaget rådjur.
Varför är de i våra trakter?
– De är bofasta här. Det finns flera föryngringar i länet – flest i sydvästra hörnet men även i Bor, i Mullsjö-, Mässeberg- och Marieholmstrakten. Om jag skall kunna säga säkert måste jag läsa på, men jag tror de dragit gränsen för ”gynnsamt bevarandestatus” vid sex föryngringar i F län och vi lär ha en (1) föryngring över den gränsen. Det är väl som jag förstått det kring Mullsjö som de har någon individ som gör ovanligt mycket skada och som det är prioriterat att få bort.
Var finns det flest lodjur?
– I Mellansverige.
Många är rädda för djuren, ska vi vara det?
– Jo man ser dem sällan dagtid. Men här hos oss har de flera gånger varit 50 meter från bostadshus, eller närmre. Som människa tycker jag inte man behöver vara rädd för lodjur, men hundar kan de angripa. Det var väl förra året som en stövare blev illa skadad av lodjur i Bor. Veterinär Skoglund i Karlsborg trodde att hans fina tax Tistlarnas Jocke blev tagen av lodjur. Katter tror jag kan ligga illa till, liksom får. I Ålaryd hos Andreasson blev en kalv ihjälbiten av ett lodjur för en månad sedan.
Vad livnär sig lodjuren på?
– Diverse småvilt, inklusive rådjur. De kan även ta dovhjort (exempel från Skåne) och (tror jag) renar. Lodjur biter karakteristiskt rådjuren i strupen. Om det inte är snö är det svårt att se tassavtryck från lodjuren. Då kan man, om lodjursspåraren inte hinner komma, själv flå av halsen för att se om där är bitmärken underifrån. Men lodjursdödade rådjur blir sedan ofta mat för rävarna – så bara för att man ser rävspår kan rådjuret ändå först ha dödats av lodjur eller kan det vara ett ”självdött” eller trafikdödat rådjur. Jag nämnde för rovviltspåraren att det kom en räv i lodjurets spår en stund efter lodjuret, och han sa att rävar inte sällan följer lodjur för att äta av resterna från lodjurens måltider.
Vad ska man göra när man ser ett lodjur?
– Det finns en länk till en rapportsida till Länsstyrelsen – dit bör man rapportera tycker jag. Länsstyrelsen har också viltspårare som ibland reser ut för att titta på misstänkt lodjurstagna djur och lodjursspår.