Nyheter

Logistikparken: ”Kan bygga fastigheter för 2 miljarder”

Nyheter Vaggeryds Logistikpark presenterade sig själva och sin verksamhet vid morgonens digitala näringslivsfrukost.

Näringslivschef Johan Thorsell hälsade alla välkomna till morgonens frukostmöte

Ett 30-tal näringsidkare, politiker och tjänstepersoner kopplade upp sig när näringslivschefen Johan Thorsell hälsade alla välkomna. Odd Molly med Philip och Tobias, digitalt direkt från visningsrummet med höstens kollektion i bakgrunden, berättade om sitt spännande projekt Vaggeryds Logistikpark vid Götafors i Vaggeryd.

– Vi kommer inte att visa något mode i dag. Vi är fastighetsbenet inom Odd Molly. Grundades redan 2002 och fem år senare kom vi in på börsen. Vi stängde butiker och satsade på e-handel. Vi har jobbat hårt med att satsa på vår egen hemsida och vi har några få butiker kvar i landet. 2019 gjordes första fastighetsförvärvet. 2020 relanserade man en ny kollektion och fastighetsbenet expanderar. Nu under början av året har vi flyttat ner modeverksamheten och det pågår en utredning på hur man kan göra detta på bästa sätt framöver. Fastighetsverksamheten står för 90 procent av vår verksamhet, berättar duon.

– Vi ser södra landet som mest intressant. I dag äger vi fastigheter i Malmö, Kristianstad, Borås, Ljungby och ett antal i Vaggeryd och Jönköping. Vi kommer att tillträda framöver i Varberg och Båstad. Vi är just nu en utmanare i segmentet. Vi har stora planer och vi kommer att växa genom att öka befintliga fastigheter, men även vid Vaggeryds Logistikpark. Vi kan bygga fastigheter i Vaggeryd för 2 miljarder, berättar Vaggeryds Logistikpark.

– Vi har fyra fastigheter i Vaggeryd i dag: Yggen på Krokvägen, där Vaggeryds Maskin och PMC finns, Källemo på Källemogatan och nu Stödstorp, där vi planerar Vaggeryds Logistikpark. Där vi ska satsa på norr och söder. Vi ska arbeta med hållbarhet, grön el, solpaneler och gröna transporter. Vi ska dra nytta av PGF och Båramoterminalen. Vi har en superbra dialog med kommunen och det har aldrig hänt så mycket i en kommun någonsin som vi har jobbat med. Det går som bara den! En ny detaljplan ska tas fram då vi ska bygga 200 000 kvadratmeter modern logistikbyggnad, vilket är 33 fotbollsplaner. Vi räknar med att ta första spadtaget i maj, i det nordvästra hörnet intill motorvägen. Tre hyresgäster har vi redan tecknat avtal med, berättar Tobias.

I sitt visningsrum kopplade Odd Molly och Vaggeryds Logistikpark upp sig

Hur tänker ni långsiktigt med Vaggeryd, undrar Johan Thorsell, näringslivschef.

– Vi ska växa framåt och nu bygger vi upp bra mark med att fylla upp. Vi kommer att jobba långsiktigt. Så mycket mark kommer att ta fem år med att bygga. Sedan sitter man med förvaltningsdelen som är fokus. Vaggeryd har ett extremt intressant läge. Vi tror att Vaggeryd kommer att vara nästa punkt i allas blickar.

Gert Jonsson (M);

– Härligt en fredagsmorgon att få dessa framtidsplaner! Jag tycker att det är kul att det här sätter vår kommun på kartan. Vi kan samverka med stora företag som etablerar sig. Jag tycker att det är en spännande utveckling. Det skapar synergieffekter. Vi gör vad vi kan och ska försöka hantera det här så bra. Det är jättekul och fortsatt lycka till!

Kenth Williamsson (S) undrar om det finns fler intressanta markområden.

– Ja, det finns planer på det men inget som vi kan delge nu, berättar Vaggeryds Logistikpark.

Bygger ni först och hyr ut sen?

– Det räcker att man har en kund på 4 000 kvadratmeter för att kunna bygga en fastigheter på 10 000 kvadratmeter. Vi vet att om det står en nybyggd yta klar att flytta in så är det så mycket mer intressant.  12 000 kvadratmeter startar nu i maj och 3 000 av dessa är bokade.

Hur tänker ni med laddning av logistikfordon?

– Vi sitter nu med Vaggeryds Energi och diskuterar hur vi ska drifta allting. Laddning är en stor fråga. Vi har inget konkret att säga just nu, men vi diskuterar och tar med oss alla dessa frågor.

”Samarbete mellan logistikföretag gynnas. Vi samarbetar allt från skydd och bevakning som till gemensamma saker som logistik. Vi behöver nog lokalsätta oss ner och bestämma oss. Vi är nog ganska små spelare, tar man fel steg så kommer vi vara ute. Se på etanolen. Vi måste samverka, menar PGF”.

Är ni inriktade på någon form av företag?

– Hållbara transporter är tåget. Det finns mycket mark som inte direkt är anslutet till tågspåret. Vi får en förfrågan flera gånger om att starta paddelhall, det verkar vara superhett. Vem vet, en hörna kanske blir aktivitetetsbaserat. Lekland, padel, gym med mera. Vi kommer att ha många arbetstillfällen och service runt det kikar vi också på, avrundar Vaggeryds Logistikpark.

Taggar

Dela


5 reaktioner på Logistikparken: ”Kan bygga fastigheter för 2 miljarder”

Väldigt positivt och extra kul att de verkar vara så samarbetsinriktade med övriga logistikföretag i kommunen.

Jag hoppas att såväl kommunen som Vaggeryds Energi kör med vattentäta eventuella uppgörelse.
Betänk det är ju inte brist på industrilokaler vi har utan företag som vill och kan bedriva kärnverksamheten som ger många arbetstillfällen. Betänk att en gång i tiden plöjdes 800 miljoner ned i Virkesfabriken som sedan såldes för ingenting. Kom ihåg att därefter kunde senare Sandahl AB köpa Munksjö pappermassatillverkningen med många tillhörande fastigheter för 5 000 kronor.
Området har således en historia med stora förluster. Som kommuninvånare sänder jag en varningsflagg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *