Nyheter

Logopeden Elvira Ashby besökte kommunen

Nyheter På tisdagskvällen hade hon en föreläsning om språkutveckling om små barn för en fullsatt teatersalong i Skillingehus.

Elvira läser och tecknar på Öppna förskolan. Foto; Helena Andersson  [1/6]

Elvira Ashby.  [2/6]

Elviras bilder med tips på länkar från hennes föredrag. Foto; Helena Andersson  [3/6]

Bild från dialogsamtalet med Elvira Ashby på Öppna förskolan. Foto; Helena Andersson  [4/6]

Läsande barn från dialogsamtalet på Öppna förskolan. Foto; Helena Andersson  [5/6]

Delar av Språknätverk Vaggeryds kommun. Sittande från vänster; Birgitta Bengtsson specialpedagog, Elvira Ashby. Stående från vänster; Bisharro Öppna förskolan, Maria Sandström Låstberg biblioteket, Helena Andersson Öppna förskolan.  [6/6]

Det var föräldrar och personal på förskolorna, biblioteken och Öppna förskolan som var inbjudna. På onsdagen besökte Elvira Familjecentralens Öppna förskola där hon mötte föräldrar och barn på baby-caféet i ett dialogsamtal.

Det var Språknätverk Vaggeryds kommun som hade bjudit in Elvira. Språknätverket består av Birgitta, Helena, Jenny, Madde, Maria och Tone som arbetar inom förskola samt bibliotek med barns läs- och språkutveckling.

Elvira lyfte vikten av att börja läsa för barn när de är små. Hon berättade att en studie visar att bebisar som har fått lyssna på en saga redan i magen känner igen den när de är nyfödda. Elvira är författare till bland annat böckerna om Aja och Baja som är utgivna av Hattens förlag som ligger bakom Babblarna. Att använda tecken när man pratar eller läser stimulerar språkets utveckling och man pratar automatiskt långsammare och tydligare när vi tecknar vilket gör det enklare för barnet att förstå. Det viktiga är inte att tecknen blir rätt utan det primära är att man pratar, läser och upptäcker tillsammans. Både barn och vuxna har full frihet att hitta på egna tecken för det man vill säga och visa. Barnet kan visa med tecken vad de vill säga när de inte har ordet. Känslor och abstrakta ord kan bli tydligare med tecken även för äldre barn.

Elvira pratade om att vi vuxna ska vänta in barnen och vara en modell för barnet genom att bekräfta  med de ”rätta” orden det som barnet säger med sitt kroppsspråk och sina ord. På biblioteken finns en Språklusthylla där man kan hittar bland annat böckerna om Ajja och Bajja samt Babblarna. Språklust finns i hela Region Jönköpings län och är ett samarbete mellan BHV, logopeder och bibliotek.

Ju mer man pratar och läser med barnet ju större ordförråd får barnet. En 17-åring som inte har läst eller blivit läst för har ett ordförråd på cirka 17 000 ord jämfört med 50 000 ord hos en 17-åring som läser och har blivit läst för. För att kunna hänga med i samhället som vuxen behöver vi cirka 50 000 ord.

Text; Maria Sandström Låstberg och Helena Andersson

Taggar

Dela


Lämna ett svar