Nyheter

Lokala konstnärer ställer ut i bankhuset

Nyheter Vaggeryds konstförening anordnar konstutställning med de lokala konstnärerna Sune Lindén och Peter Lundström i centrala Vaggeryd.

Under lördag och söndag är det utställning i den numera tomma lokalen bredvid Swedbank när Sune och Peter ställer ut målningar och skulpturer. Båda konstnärerna bor i kommunen och har hållit på med konst under många år. Det finns stora ytor och långa väggar för herrarna att hänga sin konst på. Och det passar bra, för det är stora, härliga målningar som finns att se på utställningen.

– Värdet med att ha utställning är att man har sina grejer hemma men när man får hänga upp dem på en vägg så ser man sina egna saker på ett annat sätt. Man ser också att det där ska jag bygga vidare på. I bland står tavlorna huller om buller hemma och rätt var det är så målar jag över någon tavla som kanske är jättebra, säger Peter Lundström.

– Jag har ju levt och varit verksam här i hela mitt liv och det är kul att få visa det för de som bor i kommunen, fortsätter Sune Lindén. 

– Vi hälsar alla välkomna hit till utställningen i helgen och ett speciellt välkommen till konstutskottet i Vaggeryds kommun, hälsar konstnärerna.

Sune Lindén framför ett par av sina målningar.

Sune Lindén skriver om sin konst på det här sättet: 

Grunden för mitt måleri och mina ansatser börjar oftast i sökandet efter den enkla och suggestiva bilden och drivs mer av inspiration även av metodik.
Flera av mina målningar här har fått ganska dramatiska uttryck. Rörelser och känslor som kanske bottnar i vår tids oro och vilsenhet. Som att färdas över tunn is.
Jag återvänder ofta också till det småländska landskapet, tystnaden och kärvheten, men som man växt upp  med och formats av sen de första barfotadagarna då ängarna var grönare och vindarna mjukare.
Det är uttrycket i färg o form och rörelsen som sker, ytan kontra det introverta, och jag vill att slutresultatet ska vara ett stycke kraft.

Genom åren har Sune haft utställningar på Galleri Smedbyn, Konstgalleri Vättern, Galleri Puckelns, Galleri Lagerwall & Lagerwall, Galleri Nykvarn med flera. Sune är representerad i flera kommuner och landsting och fick 2004 Vaggeryds kommuns kulturstipendium.

 


 

Peter Lundström.

Peter Lundström skriver så här: 

De verk som jag visar här benämner jag ”Långdistans”.
Flera av målningarna har ingen direkt titel. Jag förstår att många efterfrågar det som en ingång till en målning. De flesta målningarna anknyter till en minimalistisk tradition och även i viss mån till så kallad ”color field painting” (färgfältsmåleri). Den sistnämnda rörelsen kom ju ur den amerikanska abstrakta expressionismen som jag själv tidigt var influerad av. Från abstrakt expressionism till färgfältsmåleri, vidare till minimalism där ens subjektiva uttryck är begränsade.
Sedan är ändå ”naturen” på något sätt närvarande i flera målningar och där jag använder titlar som ”svart bäck”, ”röd målning”, eller ”blå målning”. Mer meditativ är den röd-rosa målningen med en anad vit vertikal.

Peter är representerad vid Malmö Museum, Jönköpings läns Museum, Statens konstråd, Smålands Konstarkiv och ett flertal kommuner och landsting. Han har fått flera stipendier, bland annat Jönköpings kulturstipendium och Sven- och Kerstin Lundhs stipendium.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *