Nyheter

Fågelforsleden snart klar för invigning

Nyheter Om någon vecka är det invigning av leden och det firas med en familjedag intill Fågelforsdammen i Skillingaryd. Under gårdagen skulle det gamla rivna huset markeras.

Här ska ny informationstavla monteras intill norra delen av Fågelforsdammen  [1/5]

Björn och Julia på Vaggeryds kommun  [2/5]

En liten kvist blåmarkerad. Åt höger 10 meter, åt dammen 10 meter, åt norr 10 meter.  [3/5]

Här låg det stora pampiga huset som det nu ska grävas lite lätt intill och placeras stenar som markering  [4/5]

  [5/5]

En ny informationstavla sattes under gårdagen upp vid Götaströms bruk. Det var Julia Golvani och Björn Haraldsson från Vaggeryd kommun som jobbade för fullt med att få arbetet klart inför invigningshelgen där även ett skärmtak vid grillplatsen vid södra delen av Götaström ska sättas upp.

Strax intill nya informationstavlan, på andra sidan väg ner mot dammen, har Ola Hugosson märkt ut var stenmarkeringarna ska vara. Björn i grävmaskinen ska gräva och stenar ska markera var den gamla stora herrgårdsbyggnaden stod tills det flyttades till Stationsgatan år 1897, där det sedemera brann ner till grunden 1918. Huset som byggdes därefter inhyser numera konditori.

– Vi kommer arrangera en stor familjedag här under invigningen med ”en dag i naturen”. Man har möjligheter att prova på golf och kanot, fisketävling, skattjakt för barn, guidning av kraftstationen och Götaströms bruk. Vi kommer även att bygga en smålandsgärdsgård vid grillplatsen och servera med korv med bröd. Huvudaktiviteterna kommer att vara på norra delen där bruket tidigare fanns. Huset, som vi nu ska markera var den var belägen innan det flyttades, var ett stort pampigt hus. Vi vet inte exakt var huset låg på 1800-talet, men via flygbilder och de gamla stigarna intill har vi räknat ut nästan exakt iallafall, berättar lokala eldsjälen Ola Hugosson. 

Fotnot; Tack vare Ola Hugossons arbete under tidig sommar för fyra år sedan startade projektet ”LONA-leden” som nu kommer att invigas. Projektet görs av kommunen i samarbete med Vaggeryds hembygdsråd, ornitologiska föreningen och naturskyddsföreningen. Ett ekonomiskt stöd på 270 000 kronor lämnades för att tillängliggöra och lyfta naturvärden söder och väster om Fågelforsdammen.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Fågelforsleden snart klar för invigning

Ola är oförtröttligt med att belysa vår historia
Läsa på alla tavlor som är uppsatta berikar 👏👏

Mycket trevligt och bra att Skillingaryds historia får bli synliggjord på detta vis. Det är positivt att det finns de som engagerar sig för att hembygdens forna dar inte ska falla i glömska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *