LRF lämnade skrivelse till kommunen
Nyheter "Vi bör titta på alternativ byggnation på jordbruksmark och ta ett gemensamt ansvar". Läs här LRF;s kommungrupps brev till styrande politiker.
Bakgrund
LRF:s kommungrupp i Vaggeryd är en intresse- och företagarorganisation som omfattar Vaggeryds kommun och tillhör Jönköpings region, ett av Sveriges 19 regionkontor. I Vaggeryds kommun är vi idag cirka 600 medlemmar och tillsammans vill vi arbeta för en fortsatt utveckling av landsbygden med en god infrastruktur och landsbygdsservice. Vår vision är ”Tillsammans får vi landet att växa”.
Med anledning av den i Vaggeryds kommun pågående diskussionen gällande byggnation på landsbygden ser vi från LRF det som mycket positivt att kommunen vill fortsätta utveckla landsbygden och kommunen har goda förutsättningar att skapa en god infrastruktur och landsbygdsservice även i framtiden, och med fler boende på landsbygden finns det möjlighet att lyfta fram fler frågor kring detta ämne.
Med denna skrivelse vill vi dock påpeka vikten av att värna om jordbruksmarken. I Vaggeryds kommun utgör cirka 12 procent av landarealen jordbruksmark (lika som länet i stort, varav ungefär 5 procent är åkermark (ungefär 8 procent länet i stort). Men enligt Jordbruksverkets siffror minskar åkerarealen i Jönköpings län som siffrorna visar för hela Sverige. Trots att åkerarealen är en förutsättning för framtida livsmedelsproduktion. Den 20 juni 2017 beslutade Sveriges riksdag om nationell livsmedelsstrategi med sikte mot år 2030 och som är den första svenska livsmedelsstrategin som omfattar hela livsmedelskedjan. Syftet med denna strategi är att skapa en långsiktig strategi som ska bidra till att potentialen för hela livsmedelskedjan nyttjas fullt ut. Det innebär en ökad och hållbar produktion av mat som kan leda till fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet och ge konsumenter, oavsett bakgrund, bättre förutsättningar att göra medvetna val. För att utvecklingen i Vaggeryds kommun ska följa den livsmedelstrategi som Sveriges riksdag beslutat om är det viktigt att Vaggeryds kommun arbetar för att värna jordbruksmark och skapa goda förutsättningar för befintlig och ökad livsmedelsproduktion. I sammanhanget måste det beaktas att jordbruksmarken, vid anläggning av bebyggelse eller infrastruktur, tas inte bara nuvarande utan också framtida produktion ur bruk och kan inte återställas.
Konsekvenser
I sammanhanget är det också viktigt att det i många fall inte är markägaren som brukar marken. Markägaren arrenderar istället ut marken till en aktiv lantbrukare som brukar marken. Tar vi då bort möjligheten att bruka jordbruksmarken som finns tillgänglig gör vi det svårare för lantbrukaren och skapar en oro bland de aktiva och på sikt kan de försvinna. Enligt LRF blir den svenska lantbrukaren allt äldre och idag är lantbrukarens medelålder 58 år och trenden går mot att medelåldern kommer att stiga. Den höga medelåldern är en av de främsta utmaningarna för det svenska lantbrukets framtid och många pratar om en oro bland den yngre generationen. Brist på mark är en av de faktorer som skapar oro.
Yrkande
Vi i LRF uppskattar de goda intentionerna som finns från Vaggeryds kommun avseende landsbygdsutveckling och bostadsförsörjning för nya och befintliga kommuninvånare, samt den dialog som kommunen har med bland annat LRF i den här frågan. Däremot anser vi inte att frågan om exploatering i tillräcklig omfattning belyser de konsekvenser som detta innebär, samt att vi i LRF anser att kommunen bör titta på alternativ byggnation på jordbruksmark. En snabb bostadsbyggnation på mark som är så lätt tillgänglig som öppen jordbruksmark gynnar inte en långsiktig och hållbar samhällsekonomi. Vi behöver gemensamt ta ansvar för att bevara jordbruksmark och skapa goda förutsättningar för framtida generationer. Därför bör kommunen i ett tidigt skede upprätta en policy för detta område och hur framtida byggnationer ska hanteras.
Styrelsen för LRF;s kommungrupp i Vaggeryd”
Fotnot; Kommunalrådet Gert Jonsson (M) meddelar ”Vi träffas i februari och då har vi ett klart och tydligt budskap från femklövern angående byggnation tätortsnära jordbruksmark”.
Inför antagandet av ÖP 2012 så hade alla enskilda, intresseorganiationer m.fl. möjlighet att lämna konstruktiva förslag.
Man bör kanske tolka ÖP som ett verktyg som beskriver inriktning där verkställigheten beror av många faktorer, exempelvis
– Kostnadsavvägning för infrastruktur, generellt
– Redan påbörjade investeringar i infra…
– Belägenhet, exempelvis lämpligheten att bedriva djurhållning och lantbruk precis i brytpunkten mellan stad och land.
De som gör det kan säkert intyga att det är inte fritt från konflikt och gärna skulle se annan mark för verksamheten. Några har därför nyodlat.
Med det konglomerat av insprängda åkerholmar i skogslandskapet är det ganska svårt att bedriva stads och samhällsbyggnad utan att springa på särintresset LRF.
Man kan ju alltid vädja till LRF´s kommungrupp att inte genast springa på den centralt i Stockholm författade bollen med grundstommen till skrivelse, anpassad med lokal statistik, och i stället se Hela Vaggeryds kommun som landsbygd där vi måste kunna utveckla tätorterna med attraktiva boendeområden med närhet till skola, barnomsorg, äldreboenden och närhet till snabba allmänna kommunikationer för att kompetensförsörja vår industri, skola och kommunala verksamhet i övrigt.
Det har öppnats upp och nyodlats i en inte oansenlig omfattning i åtminstone södra kommundelen senaste åren, det är ett bra exempel och historiskt inte ovanligt för att arealförsörja sysselsättning inom de gröna näringarna på lämplig plats, dvs närmare gård än tätort.
KF antog år 2012 en ny ÖP. Där finns formuleringen: Nya bostäder på landsbygd bör i första hand lokaliseras på skogsmark och inte åkermark.
Utfallet har blivit att fler bostäder byggts eller fått tillstånd att byggas på jordbruksmark än på skogsmark.
Kommunens egna projekt så som Lyckorna, Byarum, Fåglabäck och Götarps hage visar den politiska inställningen?