Nyheter

Lurade äldre kvinna på 95 000: ”Då ska man dra i handbromsen”

Nyheter En kvinna i 80-årsåldern blev under lördagen avlurad 95 000 kronor av en okänd telefonbedragare. Händelsen är polisanmäld under rubriceringen grovt bedrägeri.

Angelica Israelsson Silfver. Pressbild

Det var vid halv fyra i lördags eftermiddag som kvinnan blev uppringd av en person som i det inledande skedet påstod att kvinnan beställt en telefon till ett värde av 11 000. Efter det ska bedragaren ha påstått att någon tagit ett lån i kvinnans namn samt att hennes dator ska ha blivit hackad.

Därefter ska hon ha blivit kopplad till en påstådd bankanställd som skulle hjälpa henne. Både bank-ID och Swish ska ha använts i bedrägeriet som slutade med att kvinnan blev av med 95 000 kronor enligt anmälan.
– Jag kan inte nog poängtera att så här skulle aldrig en riktig bank eller myndighet arbeta. Verkar det väldigt bråttom från uppringarens sida, så ska man dra i handbromsen, säger polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver.

Polisen har varit på platsen och pratat med kvinnan i 80-årsåldern som bor i Vaggeryds kommun.
– Bedragare ger sig gärna på äldre som kanske värderar banken högt, men som kanske inte är så tekniskt kunniga som en yngre person. Jag menar att man ska lägga på luren, men det är svårt och det är synd om de äldre, säger Angelica Israelsson Silfver.
– Det är viktigt att man som yngre pratar med sina äldre anhöriga om sånt här. Det är det bästa brottsförebyggande man kan göra.

Taggar

Dela


Läs mer

Bedrägerierna ökade med 125 procent

2 reaktioner på Lurade äldre kvinna på 95 000: ”Då ska man dra i handbromsen”

Det är kvinnor som drabbas mest verkar det som.
Har blivit uppringd flera gånger.
Är vi lättlurade eller litar på ärlighet?

Detta hade inte varit möjligt utan Bank-id och Swish, hela konton kan ju tömmas! Ett tips är att anhöriga skaffar fullmakt och hjälper sina föräldrar/anhöriga med att betala räkningar med mera. Banker/pensionärsföreningar med flera borde upplysa om detta. Tråkigt och synd, för många äldre klarar såklart att sköta sin ekonomi strålande. Men som sagt, om misstanke finns att något sådant här kan hända, så måste de få hjälp!
Redaktionen tipsar: Det ska skrivas Bank-id och inget annat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *