Lyckad familjesamverkan med Förnyelselabbet
Nyheter Riktade insatser, ett projekt med Skolverket, har i veckan varit på besök i kommunen. Möjligheterna till detta erbjöds i samband med att kommunen tog emot många nyanlända och flerspråkiga barn och ungdomar. Förnyelselabbet fick med sig många tips hem.
I Remidas lokaler har ”Förnyelselabbet”, från Stockholm, träffats i veckan, där elever, personal och lärare även ingår.
– Vi träffades under gårdagen där vi har en samverkan mellan barn, elever och föräldrar och tog fram olika ideér. Nu har vi bjudit in föräldrar för att diskutera idéerna och hör med dessa vilket de tror fungerar bäst i skolan, säger Fredrik Olausson.
– Att använda sig av tolk har vi sett att man lägger stor vikt på, så att rätt information kommer fram, menar Fredrik Olausson.
Vid besöket på Remida har föräldrar, förskolepersonal och barn samlats för att diskutera ”Förnyelselabbet”. Kommunikation står högst upp på agendan och diskuterades mycket samt många bra metoder kom fram.
Anne Karlsson, pedagog i Skolan för nyanlända berättar att; En insats vänder sig till vårdnadshavare med målsättningen att utveckla introduktionen av nyanlända i våra verksamheter mellan vårdnadshavare och skolan med barn och elevens utveckling i fokus. I den insatsen ”Familjesamverkan” samarbetar Vaggeryds kommun med Förnyelselabbet samt Skolverket. Det var Skolverket som initierade samarbetet, vilket vi i den lokala styrgruppen hitintills är mycket nöjda med. Det är spännande att följa processen med slutdatum vid årsskiftet. Målet är ett än bättre samarbete med utgångspunkt av de behov som vårdnadshavare, barn och skolpersonal uttrycker som främjar barn och elevers möjligheter till utveckling – en än bättre Familjesamverkan i kommunens förskolor och skolor.
– Jag personligen tycker det är mycket inspirerande att följa arbetsprocessen där andra yrkesgrupper som till exempel designers är med vilket man inte i vanliga fall möter i skolans värld. Deras sätt att se och ta sig an uppgifter är mycket spännande och roligt att följa och ta del av. De arbetar med metoder där många såväl barn, ungdomar och vuxna får vara med och tycka till och dela med sig av erfarenheter, vilket visar sig vara mycket uppskattat. Att ge uttryck för behov, känslor och tankar kring förbättringar blir en utvecklande process som leder till bättre familjesamverkan, avslutar en nöjd Anne Karlsson.
Vaggeryds kommun har fått möjligheten att under tre terminer genomföra ett projekt som rör nyanlända barn och elevers lärande. Projektet finansieras av Skolverket och innebär konkret att barn- och utbildningsförvaltningen arbetar med flera olika insatser som alla syftar till att utveckla arbete med nyanlända ur ett brett perspektiv.
I detta arbete har Vaggeryds kommun blivit utvalda som en av tre kommuner i Sverige att få samarbeta med Förnyelselabbet. Förnyelselabbet är ett innovationslabb som tacklar komplexa samhällsproblem genom att sätta användaren i centrum.