Lyngemadssjön
Nyheter Under sommaren kommer vi att presentera de naturreservat som finns i kommunen. Totalt finns det 10 naturreservat som är väl värda att besöka
Runt Lyngemadssjön kan du uppleva en spännande och mycket varierad natur med flerhundraårig skog, bergbranter, myrmark och en mytomspunnen klippskreva. Den omväxlande miljön i reservatet ger många ovanliga fåglar, mossor och lavar möjlighet att leva här. Om du har riktig tur kanske du får en glimt av en utter i Hästgångsån.
Syfte
Syftet med naturreservatet är att:
- bevara biologisk mångfald knuten till barrblandskog genom att bevara ett värdefullt naturskogsområde och ha en aktiv skötsel av skog med utvecklingspotential,
- tillgodose allmänhetens behov av områden för friluftsliv.
Växt- och djurliv
Lyngemadssjön, en uppdämning av Hästgångsån, har fått ge namn åt hela naturreservatet. Sjön är näringsfattig och färgas brun av nedbrutna växtdelar, humusämnen. Antalet öar i sjön kan variera något då vattennivån höjs och sänks i kraftverksdammen. Vissa öar är bergknallar och kan sticka upp mer än 10 meter över vattenytan.
I reservatet växer barrskog, mest tall men även gran. Medelåldern på tallskogen är 130 år men flera träd är betydligt äldre än så. På öarna växer knotiga tallar – en del är hela 300 år gamla. I granskogen är träden upp till 160 år, en aktningsvärd ålder för gran.
I reservatet finns tallticka, som trivs bäst på tallar som är äldre än 150 år. Även rovfåglar gillar de gamla träden eftersom deras starka krona håller för fåglarnas tunga bon. Spillkråkan, som är kräsen med var den hackar fram sin bostad, finns också i området. När spillkråkans ungar är utflugna kommer boet till nytta för andra fåglar som gärna flyttar in, till exempel knipa, skogsduva och olika arter av ugglor.
Andra fåglar som häckar i reservatet är storlom, fiskgjuse, drillsnäppa och kricka. Under sommaren är rastande vadare som gluttsnäppa och skogssnäppa en vanlig syn. Uppströms kring Hästgångsån syns ibland spår efter utter.
I Lyngemadssjön växer flera ovanliga mossor, till exempel vedtrappmossa, långfliksmossa och stubbspretmossa. I reservatet finns också en liten mosse. Marken täcks av växter som är typiska för myrmarker: vitmossor, lingon, blåbär, hjortron och tranbär.
Skomakarens kammare
Där Hästgångsån mynnar ut i Lyngemadssjön finns en klippskreva som kallas Skomakarens kammare. Det sägs att en skomakare gömde sig i grottan då han inte ville vara med och strida i ett av Sveriges många krig mot Danmark.
Friluftsliv
Ta gärna en tur i reservatets spännande natur. Tänk på att det kan vara sankt på sina ställen och att terrängen är kuperad. I reservatet finns en smal strövstig som är cirka 2,5 kilometer lång. Stigen är markerad orange. Uppträd så att du inte stör fågellivet, särskilt under häckningsperioden på våren. Undvik till exempel att komma i närheten av fågelbon.
Källa: lansstyrelsen.se/jonkoping/besoksmal/naturreservat