Magnisa stuga och museiföreningen del 11
Nyheter I Vaggeryds centrum finns ett museum med minnen från samhällets historia. I sista delen av artikelserien får vi veta vad som finns på övervåningen i Magnisa stuga.
Ett rum har med skolan att göra. Det är grejer som Natan Boberg samlat i hop. Här finns också ett kontor som ska likna ett från en möbelfabrik. Här finns mycket kuriosa från gamla Vaggeryd.
Ett annat rum kallas järnvägs- och möbelrummet. I rummet finns en gammal personvåg av större modell som har stått på stationen i Vaggeryd. I den stoppar man en tjugofemöring och får en biljett med sin vikt. Allan Sandberg som jobbade på SJ räddade den från skroten och sparade den i sitt garage innan den kom till museet.
Klockan som hängde på stationshuset har fått sin plats i museet. Vissa grejer är inlämnat av folk som jobbat på järnvägen. Här finns också Leif Palms modell över stationen som den såg ut förr.
Om föreningsrummet som finns här uppe berättar Lars-Erik Joakimson från museiföreningen:
– I det här rummet bildades IOGT-NTO för många år sedan när huset låg på andra sidan gatan. Detta var då ett uthyrningsrum. Magnus Magnusson som då var ägare till huset begrep att när Vaggeryd blev en järnvägsknut och tåget gick till Nässjö, men resenärerna skulle åka till Jönköping. Då fick de invänta morgontåget och då kunde han erbjuda rum för resande. Det här rummet var det första hotellet i Vaggeryd. Han hyrde också ut till mindre sammanträden och det var under ett sådant sammanträde som IOGT-NTO bildades här.
– Bröderna Lind hade en konfektionsindustri med damkläder och här finns en resegarderob som de använde sig av. Man packade resegarderoben full med hela konfektionen som skickades med tåg till Stockholm, hyrde in sig på hotell och sålde till affärerna där, fortsätter Lars-Erik.
– I trädgården finns ett litet spår med en dressin och Sveriges sista semafor som var manuellt styrd med en vajer. Den har stått uppe vid idrottsplatsen, det stod också en söder om Vaggeryd och den semaforen gick till ett järnvägsmuseum i Gävle.
– WIK-kiosken kom hit för två år sedan. Den stod förr i järnvägsparken där bokhandeln sålde tidningar och smågodis. Senare använde WIK den som biljettkiosk och i bland som biljettkiosk vid logdansen i Mölna, sedan fick vi den hit till oss, avslutar Lars-Erik.