Nyheter

Magnisa stuga och museiföreningen del 5

Nyheter I Vaggeryds centrum finns ett museum med minnen från samhällets historia. I en artikelserie kommer vi att berätta om vad man kan se i Magnisa stuga. Den här gången om Härlings och Apoteket.

Lite historia om Härlings och apoteket eftersom det finns en liten nisch med bilder och material i museet.

Asta och Simon Gunnar Härling flyttade till Vaggeryd 1929 i från Tranemo. De hyrde huset på Linnégatan 6 fram till 1935 då de köpte huset.

Härlings hus byggdes 1922 av K. F. Eriksson. Han hade då Waggeryds Elbyrå där fram till 1927. Innan dess låg elbyrån i P. A. Larssons hus. 1927 flyttade elbyrån igen (över gatan). Fram till 1929 bodde en manufakturhandlare som hette Estberg i det vi kallar Härlings hus. Han drev troligen affär till Härling tog över.

Härling hade både herr- och damskrädderi och en manufakturaffär på bottenvåningen.  S.G. Härlings skrädderi & manufaktur var firmanamnet.

Gunnar Härling avled 1953 och affären drevs då vidare av hustrun Asta och de sista året tills affären upphörde 1990 var dottern Maj-Britt ansvarig.

Andra verksamheter som varit i huset på Linnégatan 6 är damfrisering, Henriks Sport och Peders Foto.

Interiör från Härlings manufakturaffär 1990. Kunden är Gabriella Lindholm som betjänas av Maj-Britt Härling.  [1/3]

Linnégatan 6 med Härlings manufaktur. På bilden ser man även det gamla tornhuset i korsningen Framgången-Linnégatan.  [2/3]

Bild från Museet.  [3/3]

För 98 år sedan i november 1923 fick Vaggeryd sitt första apotek och placeringen var Linnégatan 5. Invånarantalet i municipalsamhället Vaggeryd var i början av det året 1 353 personer. Den förste apotekschefen var den legitimerade apotekaren J.E. Ericsson.

Åren tidigare (1917-1923)  fick Vaggerydsborna sin medicin från apoteket Kronan i Nässjö i en specialtillverkad plåtlåda som forslades via järnvägen. Lådan och medicinerna sköttes av makarna Wilhelmina och Oskar Rosén som bodde på Fabriksgatan 8, mitt emot järnvägsstationen på andra sidan järnvägen.

Waggeryds förste apotekare John Ericsson står i mitten. Till vänster hustrun Amalia och till höger sonen Sten som också blev apotekare. Bakom disken ett apoteksbiträde. Bilden är från 1925–1930 och är lånad av Stens dotter Annica Schön.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Magnisa stuga och museiföreningen del 5

På Härlings köpte jag som ung tyg, och precis som ovan skriver, kommer jag väl ihåg damen med en handikappad hand som ändå så bra mätte av tyg och plockade med knappar och trådrullar. Tack för hela serien. Mycket kul läsning och bilder!

Hej! Trevlig läsning om Härlings. Dit blev jag skickad av mamma att köpa tråd och knapparr och förundrades alltid av hur Maj-Britt med sitt handikapp i ena handen fick ner knapparna i påsen.

Lämna ett svar